Pomoc Kopia QNAP->QNAP w różnych lokalizacjach - bezpieczeństwo

maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
2
70
28
38
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Chciałbym wybrane katalogi z mojego QNAPa kopiować na drugiego QNAPa w innej lokalizacji. Oczywiście posiadam tam publiczny stały adres IP. W sumie metod takiego kopiowania jest kilka, a chciałem Was zapytać która będzie najlepsza, a dokładniej najbezpieczniejsza. Albo ewentualnie której na pewno unikać. To co przychodzi mi do głowy to:

1. W HBS synchronizacja jednokierunkowa - tu można wykorzystać kilka metod:
a) RTRR
b) rsync
c) FTP

2. W HBS aktywne zadanie synchronizacji - tu można wykorzystać kilka metod:
a) RTRR
b) rsync
c) FTP

3. W HBS utworzenie kopii zapasowej - tu w grę wchodzi jedynie RTRR

4. Podłączenie mojego QNAPa przez VPN do tego drugiego QNAPa i wykonanie którejś z powyższych metod, ale już przy konfiguracji posługujemy się nie publicznym IP drugiego QNAPa tylko jego lokalnym/VPNowym adresem IP.

W zależności od czasu wykonywania takiego kopiowania rozważam opcję kopiowania dużej ilości danych, jednorazowo ok. 100GB, a potem przyrosty będą niewielkie, po kila lub kilkaset MB. Co oczywiście poza prędkością internetu (głównie UL po mojej stronie, ok. 30Mbps) będzie jeszcze dużym ograniczeniem w prędkości? Albo zadam pytanie inaczej: która z powyższych metod będzie najszybsza, a która najwolniejsza?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. replikacja
  2. rrtr
  3. Nakivo
  4. kopia qnap->qnap w różnych
  5. https://forum.qnap.net.pl/threads/kopia-qnap-qnap-w-r%C3%B3%C5%BCnych-lokalizacjach-bezpiecze%C5%84stwo.38146/
  6. kopia danych NAS na dysku usb
  7. kopiowanie z qnap do qnap
  8. przywracanie danych
  9. Qsync Central
  10. rrtr vs rsync
  11. przyrostowa