Niestety nic to nie daje, wygląda na to, że po podłączeniu Virtual Station do HD Station posypały się ustawienia, dlatego nie trzyma ustawień.
Przeinstalowałem system od zera i wygląda na to że jest zwalony system. Nie instalowałem nic poza Linux station i nadal po wyłączeniu monitora Linux Station wraca do bazowej rozdzielczości.
Czy firma Qnap może dodać do ustawień Linux station opcji obracania ekranu? O ile problem z trzymaniem rozdzielczości został rozwiązany tak obrócenie ekranu w ustawieniach Linuxa powoduje zresetowanie rozdzielczości do 1280x720 w ustawieniach Linux station.
Monitor podpięty do serwera nie posiada funkcji pivot wiec muszę się wspierać ustawieniami systemu. I sprawa wygląda tak, że albo mam obraz w poziomie z rozdzielczością 1920x1080 albo ekran pionowy z rozdzielczością 1280x720. Jak ustawie obraz w pionie oraz rozdzielczość w Ubuntu to po wyłączeniu monitora obraz nadal jest trzymany w pionie ale resetuje się rozdzielczość. Jak ustawie rozdzielczość w Linux station na 1920x1080, to obraz wraca do ustawień poziomych.
A dość często wyłączam i włączam monitor więc za każdym razem zanim zacznę coś robić muszę ponownie ustawić rozdzielczość. I jest to trochę irytujące że takie podstawowe ustawienia nie są poprawnie obsługiwane.