How-To Mapowanie udziałów sieciowych w Windows Vista i nowszym

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 15 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zapewne wielu z Was spotkało się z problemem mapowania katalogow pod Vista i XP SP3, komunikatami błednej autoryzacji itp.

    Jest na to kilka sposobów zapewniających 100% podłączenie udziałów sieciowych do systemu.

    1] W serwerze NAS utworzyć użytkownika o takiej samej nazwie co użytkownik systemu Windows, który będzie podłączony do zasobów sieciowych używając identycznego hasła dla konta. Dla użytkowników usługi Windows 8 Live, należy stworzyć użytkownika o nazwie adresu email konta Live.
    Znane problemy: Użytkownik ten pomimo praw administratora nie będzie mógł usuwać plików które należą do innego administratora lub administratora głównego.

    2] Kolejna metoda umożliwia podłączenie zasobu sieciowego przy użyciu dowolnej nazwy użytkownika.
    Otworz notatnik i przeklej poniższy kod.
    Kod (Winbatch):
    1. net use z: \\10.100.200.10\Qdownload tutajHaslo /PERSISTENT:YES /user:admin
    Odpowiednio zmodyfikuj jego zawartość! Adres IP '10.100.200.10' zamień na własny serwera lub jego domenę, 'Qdownload' na docelowy udział sieciowy, 'tutajHaslo' na hasło użytkownika oraz 'admin' na nazwę użytkownika mapowanego udziału. Plik zapisz i nazwij dla przykładu MapDrives.bat
    Plik skopiuj i wklej jako skrót do Start > Autostart.

    3] Skuteczny skrypt VB mapujący dyski sieciowe.
    Otwórz notatnik i wklej poniższy kod.
    Kod (Visual Basic):
    1. Option Explicit
    2. Dim objNetwork
    3. Dim strServer, strUser, strPwd
    4. Dim strRemotePath()
    5. Dim strDriveLetter()
    6.  
    7. Const iMapTotal = 5      ' Ile udzialow do mapowania
    8. Redim strRemotePath(iMapTotal)
    9. Redim strDriveLetter(iMapTotal)
    10.  
    11. Set objNetwork = CreateObject("WScript.Network")
    12.  
    13. ' Set Server, Username and Password
    14. strServer = "NAS"      ' Wprowadz nazwe swojego NASa w sieci
    15. strUser = "admin"  ' Wprowadz login na ktory ma sie zalogowac
    16. strPwd = "haslo1234"     ' Wprowadz haslo dla uzytkownika podanego wyzej
    17.  
    18. ' Define Drive Letters and Remote Path
    19. strDriveLetter(0) = "Z:"
    20. strDriveLetter(1) = "Y:"
    21. strDriveLetter(2) = "X:"
    22. strDriveLetter(3) = "W:"
    23. strDriveLetter(4) = "V:"
    24. strRemotePath(0) = "\\" & strServer & "\Public"
    25. strRemotePath(1) = "\\" & strServer & "\Qmultimedia"
    26. strRemotePath(2) = "\\" & strServer & "\Qdownload"
    27. strRemotePath(3) = "\\" & strServer & "\Qusb"
    28. strRemotePath(4) = "\\" & strServer & "\Qweb"
    29.  
    30. ' Sprawdz czy jest polaczenie z siecia, jesli nie ma, zapetl probe zamapowania udzialow.
    31. ' (Ten skrypt pozwoli poczekac az zostanie nawiazane polaczenie z siecia przewodowa lub bezprzewodowa i az uruchomi sie usluga Windows Firewall)
    32. Dim objPing, objRetStatus
    33. Dim Ping
    34.  
    35. Ping = False
    36. Do while Ping = False
    37.     set objPing = GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}").ExecQuery _
    38.           ("select * from Win32_PingStatus where address = '" & strServer & "'")
    39.  
    40.     For Each objRetStatus in objPing
    41.         If IsNull(objRetStatus.StatusCode) or objRetStatus.StatusCode <> 0 Then
    42.             Ping = False
    43.         Else
    44.             Ping = True
    45.         End if
    46.     Next
    47. Loop
    48.  
    49. ' Mapuj dyski
    50. Dim iCnt
    51. For icnt = 0 to iMapTotal -1
    52.     objNetwork.MapNetworkDrive strDriveLetter(iCnt), strRemotePath(iCnt),,strUser,strPwd
    53. Next
    54.  
    55. Wscript.Quit
    Odpowiednio zmodyfikuj zawartość według opisów obok, zapisz plik jako MapDrives.vbs a następnie zrób do niego skrót w Start Menu > Autostart.

    4] Skrypt VB mapujący dyski sieciowe. (Na serwerze NAS należy utworzyć konta użytkowników o tej samej nazwie i haśle co w systemie Windows).
    Otwórz notatnik i wklej poniższy kod.
    Kod (Visual Basic):
    1. ' DriveMaps.vbs
    2. ' Map network drives
    3.  
    4. ' Usage
    5. '    cscript DriveMap.vbs //NoLogo
    6. '
    7. ' This script will remove any existing drive map to the same drive letter
    8. ' including persistent or remembered connections (Q303209)
    9.  
    10. Option Explicit
    11.  
    12. call DriveMap ("U:","\\MyServer\Multimedia")
    13. call DriveMap ("S:","\\MyServer\Download")
    14. call DriveMap ("W:","\\MyServer\Public")
    15.  
    16. Sub DriveMap (drive,share)
    17.  
    18. Dim objNetwork, objDrives, objReg, i
    19. Dim strLocalName, strRemoteName, strShareConnected
    20. Dim bolFoundExisting, bolFoundRemembered
    21. Const HKCU = &H80000001
    22.  
    23. strLocalName = drive
    24. strRemoteName = share
    25. bolFoundExisting = False
    26.  
    27. ' Check parameters make sense
    28. If Right(strLocalName, 1) <> ":" OR Left(strRemoteName, 2) <> "\\" Then
    29.  wscript.echo "Syntax error - specify the drive letter and UNC path to share"
    30.   WScript.Quit(1)
    31. End If
    32.  
    33. wscript.echo " - Mapping: " + strLocalName + " to " + strRemoteName
    34.  
    35. Set objNetwork = WScript.CreateObject("WScript.Network")
    36.  
    37. ' Loop through the network drive connections and disconnect any that match strLocalName
    38. Set objDrives = objNetwork.EnumNetworkDrives
    39. If objDrives.Count > 0 Then
    40.   For i = 0 To objDrives.Count-1 Step 2
    41.     If objDrives.Item(i) = strLocalName Then
    42.       strShareConnected = objDrives.Item(i+1)
    43.       objNetwork.RemoveNetworkDrive strLocalName, True, True
    44.       i=objDrives.Count-1
    45.       bolFoundExisting = True
    46.     End If
    47.   Next
    48. End If
    49.  
    50. ' If there's a remembered location (persistent mapping) delete the associated HKCU registry key
    51. If bolFoundExisting <> True Then
    52.   Set objReg = GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}!\\.\root\default:StdRegProv")
    53.   objReg.GetStringValue HKCU, "Network\" & Left(strLocalName, 1), "RemotePath", strShareConnected
    54.   If strShareConnected <> "" Then
    55.     objReg.DeleteKey HKCU, "Network\" & Left(strLocalName, 1)
    56.     Set objReg = Nothing
    57.     bolFoundRemembered = True
    58.   End If
    59. End If
    60.  
    61. 'Now actually do the drive map (not persistent)
    62. Err.Clear
    63. On Error Resume Next
    64. objNetwork.MapNetworkDrive strLocalName, strRemoteName, False
    65.  
    66. 'Error traps
    67. If Err <> 0 Then
    68.   Select Case Err.Number
    69.     Case -2147023694
    70.       'Persistent connection so try a second time
    71.      On Error Goto 0
    72.       objNetwork.RemoveNetworkDrive strLocalName, True, True
    73.       objNetwork.MapNetworkDrive strLocalName, strRemoteName, False
    74.       WScript.Echo "Second attempt to map drive " & strLocalName & " to " & strRemoteName
    75.     Case Else
    76.       On Error GoTo 0
    77.       WScript.Echo " - ERROR: Failed to map drive " & strLocalName & " to " & strRemoteName
    78.   End Select
    79.   Err.Clear
    80. End If
    81.  
    82. Set objNetwork = Nothing
    83.  
    84. End Sub
    85.  
    86. ' Simon Sheppard, SS64.com, Oct 2006
    87. ' Credit (for the difficult parts) to
    88. ' Kenneth MacDonald, Edinburgh University Computing Services.
    89.  
    90. ' You are free to use or modify this script: Creative Commons Attribution 2.5 License.
    Odpowiednio zmodyfikuj zawartość, zapisz plik jako DriveMaps.vbs a następnie zrób do niego skrót w Start Menu > Autostart.
     
    Last edited: 18 Luty 2014
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. lorsol
    Offline

    lorsol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    3miasto
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    hej !


    skrypcik dziala .. w sumie :) po restarcie komputera (VISTA) - skrypt umieszony w autostarcie - startuje - i zglasza ze nie moze zmapowac dyskow....; odpalony zaraz potem recznie z menu autostart mapuje juz idelanie i wszystko dziala; jakby nie zaskakiwal fragment o LOOPowaniu az do momentu wykrycia sieci jesli dobrze mysle... czemu ?:) z gory dzieki za sugestie !


    l.
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Używam obydwu tych systemów i nie zwróciłem uwagi, aby był problem z mapowaniem.
    Zawsze można przy mapowaniu wybrać opcję „Podłącz używając innej nazwy użytkownika”.

    Można ustawić TS-509 jako serwer czasu ??
     
  4. lorsol
    Offline

    lorsol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    3miasto
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    dzisiaj porestartowalem troche - i na 5 restartow raz nie mapuje... nie wiem o co idzie, bo poznije nozwu jest dobrze razy kilka; no nic, problemem nie jest odpalanie skryptu recznie razie czego; pzdr, lorsol;
     
  5. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    Mapowanie czasami sie wywala w autostracie (przynajmniej u mnie w firmie) z powodu blokady dostępu do sieci przez różnego rodzaju antywirusy i firewalle, które dopiero po odpaleniu samych siebie udostepniają połączenie sieciowe.
    Moje rozwiązanie jest banalnie proste, stosowane na serwerach, komputerach automatycznie uruchamiających się i samologujących się po powrocie napięcia lub restarcie lub aktualizacji lub ....
    plik start.bat
    Kod (Winbatch):
    1. chkdsk /F c:
    2. net use u: \\qnap-users\backup /user:backup|haslo_dostepu /PRESISTENT:NO
    3. start "c:\program files\program\uruchom_sie.exe /parametry"
    Bardzo mi sie podoba skrypt w Visual Basic.
    Mam pytanie czy da się go przerobić tak, by po uruchomieniu go wylogowywał aktualnie zalogowanego użytkownika (w bieżącej sesji) i pytał się o nowego użytkownia i nowe hasło oraz mapował pod te same litelki nowe zasoby z nowymi uprawnieniami ???????????????????????
     
  6. petese
    Offline

    petese Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Mnie też przydałby sie dokładnie taki skrypt *.vbs ale chciałbym żeby pytał o nazwę uzytkownika i hasło, opcjonalnie o nazwe serwera.

    Pozdrawiam.
     
  7. slasz
    Offline

    slasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam. Już mi ręce opadają. Na swoim laptopie mam ubuntu i pod NFS hula. Ale syn ma Vistę i przestało montować udziały. Mimo, że użytkownik na komputerze nazywa się tak samo i ma takie samo hasło jak na QNAP-ie. Przy czym udział "Public" mapuje bez problemu. Natomiast każdy inny udział - wyświetla okno z żądaniem nazwy i hasła, a potem wywala:
    "określony folder sieciowy jest aktualnie mapowany przy użyciu innej nazwy użytkownika i hasła.
    Aby połączyć się przy użyciu innej nazwy użytkownika i hasła, trzeba najpierw odłączyć wszystkie istniejące mapowania na ten udział sieciowy."
    Może koledzy mają pomysł? Pozdrawiam, Sławek.
    P.S. Swoją drogą, na ubuntu pod NFS jest ok, ale jak chcę spróbować po sambie to też nie montuje. Może to wskazuje na jakiś problem w konfiguracji QNAP-a? Sprawdzałem wszystko kilka razy i wydaje się być OK, ale może macie jakieś pomysły?
     
  8. petese
    Offline

    petese Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2009
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Hmm.
    Odmapuj wszystkie dyski zamapuj jeszcze raz, to raczej wyglada na błedzior windowsa niż qnapa.
     
  9. slasz
    Offline

    slasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety bez efektu. Musi być coś w konfiguracji samby na qnap-ie.
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odmontuj udzial bez hasla. Zresetuj kompa i zamontuj udzialy zaczynajac od tych wymagajacych hasel.
    Lub
    Odmontuj wszystkie udzialy i zastosuj skrypt z punktu 3.
     
  11. qlwik
    Offline

    qlwik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Miałem podobny problem, rozwiązaniem jest ustawienie opcji persistent na no
    czyli np
    Kod (Winbatch):
    1. net use h: \\192.168.0.1\wspolne /user:marian 123 /persistent:no
    i wrzucenie tego do autostartu. Podanie ip zamiast nazwy serwera jest z tego co zauważyłem konieczne.
     
    Last edited by a moderator: 7 Lipiec 2013
  12. slasz
    Offline

    slasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wracam do tematu. Panowie, pisałem, że problem w dostępie po Sambie występuje przy próbie połączenia z różnych maszyn. Zarówno takich z windowsem vistą jak i z linuxem. Ostatnio sprawdziłem, że również przy próbie połączenia z komputera z XP jest to samo. Bardzo proszę zatem, abyście nie pisali o sposobie skonfigurowania czegoś pod Vistą, bo to wyraźnie nie ten problem.
    Ostatnio postawiłem system na QNAP-ie od nowa, wgrywając na końcu wcześniej wykonany na starym systemie backup. Oczywiście firmware najnowszy. No i ciągle to samo - brak dostępu po sambie. W firmie mam identycznego QNAP-a i nie ma takiego problemu.
    Czy przychodzi Wam do głowy jakieś ustawienie QNAP-a które mogłem pominąć? Czy może coś się posypało w smb.conf? Co istotne - dostęp do folderu Public jest bez problemu.
    Pozdrawiam, Sławek.
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odp na powyzsze, co sam zreszta pisales:
    Niestety nie pisales... Akurat przyznaje, ze problem ktory opisujesz zwykle objawal sie tym, ze byly zle odmontowane udzialy w Windowsie. Nadal uwazam, ze wina lezy po stronie WIndows'a.
     
  14. slasz
    Offline

    slasz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Ełk
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok, a jeśli chcę się połączyć po sambie z linuxa, i efekt jest ten sam? To znaczy nie pozwala na połączenie, żąda hasła i po jego prawidłowym wpisaniu jest nadal odmowa dostępu? Przy czym do "Public" dostęp jest bez problemu, zresztą tak jak i pod Vistą.
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 340
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja to zwykle robię tak:

    Kod (Winbatch):
    1. @echo off
    2. @ping QNAP -n 20
    3. @net use  z:  /d /y
    4. @net use z: \\QNAP\SHARE /user:QNAP_USER QNAP_PASSWORD
    Czasami trzeba rozbudować go linijkę czyszczącą cache DNS.
    Wstawić przed pingiem.
    Kod (Winbatch):
    1. @ipconfig /flushdns
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Spróbuj ten skrypt z opcji 3. Jest niezawodny!
     
  17. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +11 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    ja mam taki mały skrypt wrzucany do katalogu autostart w Windowsie, o ile mi wiadomo działa i w XP i W7 :

    Kod (Text):
    1. echo Usuwam poprzednio zamontowane dyski sieciowe x, y.
    2. net use x:  /DELETE
    3. net use y:  /DELETE
    4. echo Mapuje nowe dyski sieciowe x, y.
    5. net use x:  \\192.168.1.13\backup\C\Backup
    6. net use y:  \\192.168.1.13\wspolny\C\Wspolny
    To jest mój pierwszy post z wrzucaniem kodu, więc w razie co może trzeba coś będzie poprawić ..

    Katalogi i IP przykładowe, należy poprawić na "swoje" :).

    Plik skopiować i zapisać jako login.cmd , wrzucamy do autostartu.

    Pozdrawiam,

    S.
     
  18. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Taki skrypt montujący udziały sieciowe ma jeszcze jeden dodatkowy plus.
    Można montować swoje udziały "on demand" co w dobie ransomware może uchronić nasze dane przed utratą.
     
  19. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam nadzieję, że nie dostanę orderu złotej łopaty ale czy ktoś może powiedzieć jak zmodyfikować ten skrypt tak żeby działał pod Win10? Działał na Win7, a na 10tce wywala błąd
    mapdrives.JPG
    oczywiście dane są poprawne - skrypt działał przed migracją.
    Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

    P.S. tak jest na każdej znanej mi 10tce, nie jest to kwestia konkretnego systemu :/
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    23:00
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Myslę, że masz problem błędnie podanych lokalizacji. Ten skrypt działa pod Win 10.
    FYI tak wygląda mój:
    Kod (Winbatch):
    1. Option Explicit
    2. Dim objNetwork
    3. Dim strServer, strUser, strPwd
    4. Dim strRemotePath()
    5. Dim strDriveLetter()
    6.  
    7. Const iMapTotal = 12
    8. Redim strRemotePath(iMapTotal)
    9. Redim strDriveLetter(iMapTotal)
    10.  
    11. Set objNetwork = CreateObject("WScript.Network")
    12.  
    13. strServer = "192.168.1.10"
    14. strUser = "admin"
    15. strPwd = "12345678"
    16.  
    17. strDriveLetter(0) = "Z:"
    18. strDriveLetter(1) = "Y:"
    19. strDriveLetter(2) = "U:"
    20. strDriveLetter(3) = "R:"
    21. strDriveLetter(4) = "Q:"
    22. strDriveLetter(5) = "X:"
    23. strDriveLetter(6) = "S:"
    24. strDriveLetter(7) = "V:"
    25. strDriveLetter(8) = "W:"
    26. strDriveLetter(9) = "T:"
    27. strDriveLetter(10) = "P:"
    28. strDriveLetter(11) = "M:"
    29. strRemotePath(0) = "\\" & strServer & "\Pool"
    30. strRemotePath(1) = "\\" & strServer & "\Download"
    31. strRemotePath(2) = "\\" & strServer & "\Private"
    32. strRemotePath(3) = "\\" & strServer & "\Backup"
    33. strRemotePath(4) = "\\" & strServer & "\QNAP"
    34. strRemotePath(5) = "\\" & strServer & "\Development"
    35. strRemotePath(6) = "\\" & strServer & "\StockPhotos"
    36. strRemotePath(7) = "\\" & strServer & "\vm"
    37. strRemotePath(8) = "\\" & strServer & "\Web"
    38. strRemotePath(9) = "\\" & strServer & "\tftproot"
    39. strRemotePath(10) = "\\" & strServer & "\Public"
    40. strRemotePath(11) = "\\" & strServer & "\Multimedia"
    41.  
    42. Dim objPing, objRetStatus
    43. Dim Ping
    44.  
    45. Ping = False
    46. Do while Ping = False
    47.     set objPing = GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}").ExecQuery _
    48.         ("select * from Win32_PingStatus where address = '" & strServer & "'")
    49.  
    50.     For Each objRetStatus in objPing
    51.         If IsNull(objRetStatus.StatusCode) or objRetStatus.StatusCode <> 0 Then
    52.             Ping = False
    53.         Else
    54.             Ping = True
    55.         End if
    56.     Next
    57. Loop
    58.  
    59. Dim iCnt
    60. For icnt = 0 to iMapTotal -1
    61.     objNetwork.MapNetworkDrive strDriveLetter(iCnt), strRemotePath(iCnt),,strUser,strPwd
    62. Next
    63.  
    64. Wscript.Quit
     
    • Piwo Piwo x 1

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. linux mapowanie udziałów sieciowych

    ,
  2. udział sieciowy jako inny użytkownik

    ,
  3. nie mapuje dysków sieciowych vista gpo

    ,
  4. linux udziały sieciowe w domenie windows