Rozwiązany Migracja NextCloud do docker`a

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by mackowiakp, Oct 2, 2020.

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mackowiakp
    Offline

    mackowiakp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2015
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Chcę dokonać migracji aplikacji NextCloud z pakietu który jest instalowany w samym QTS (pobrany z repo klubowego) na NextCloud w dockerze. Udało się i baza jest cały czas trzymana w MariaDB NAS`a. Na samym NAS`ie (a nie w dockerze) są też pliki dokumentów, zdjęć itp. Wszystko się niby synchronizuje np z klientem Linuxowym NextCloud. Podobnie dostęp z filemanagera Linuxa do plików w bazie jest (poprzez WEBDav). Jednak dla klientów jest dostęp do bazy jakby w trybie read only. Na 100% jest to problem z jakimiś uprawnieniami dostępu.

    Mogą mi Koledzy podpowiedzieć co sprawdzić?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.3.1439
    Model serwera: QNAP TS-433A
     
  2. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    sam jestem ciekaw, co to może być :)
     
  3. mackowiakp
    Offline

    mackowiakp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2015
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Hmm. Ale jakby przekopiować pliki poszczególnych użytkowników do dockera to jak potem zrobić update bazy MariaDB żeby baza zapisała sobie że pliki są w innym miejscu? Bo Nextcloud w dockerze nie ma bezpośredniego dostępu do tych plików.
     
  4. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  5. mackowiakp
    Offline

    mackowiakp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2015
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tak, ale to jest poradnik dla sqllite a n to za mała baza dla mnie.
    --- Połączono posty, Oct 3, 2020, Data oryginalnego postu: Oct 2, 2020 ---
    Problem rozwiązany. Przekopiowałem pliki danych (dokumenty, fotografie inne) do dockera. Pozostawiłem jednak natywną bazę MariDB jako bazę dla dockera. Następnie puściłem taką komendę.

    Code (Text):
    1. /usr/bin/occ files:scan --all
    Baza się zaktualizowała pod kątem nowej lokalizacji plików, po-indeksowała pliki, porobiła miniatury itp. W efekcie mam to co chciałem. NextCloud z plikami w kontenerze a baza na NAS`ie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    średnio ciekawe rozwiązanie , bo co się stanie z danymi jak wyjdzie nowa wersja dockera z Nextcloud ? dane papa ? masz je w osobym wolumenie tak jak config ?
     
  7. mackowiakp
    Offline

    mackowiakp Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 5, 2015
    Messages:
    29
    Location:
    Gdynia
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Po pierwsze, to tylko prawdziwi twardziele żyją bez backupu. Backup - co prawda off-line - mam na HDD/USB podpiętym do mojego desktopa. Poza tym o jakim nowym dockerze mówisz? Nowa wersja NC? Co za problem. NC zawiera narzędzie do aktualizowania wersji, z której korzystałem wielokrotnie. Narzędzie to robi wszystko włącznie z ewentualnymi modyfikacjami bazy. Poza tym narzędzie to samo dokonuje backupu we wskazane miejsce. W moim przypadku jest to katalog na NAS (ale nie w dokerze). A jeżeli chodzi o upgrade samego Alpine Linux na którym oparty jest ten docker, to robi się sam raz na tydzień z crona.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    okej - czyli wiesz co się dzieje :)
     
  9. goruss
    Offline

    goruss Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 20, 2020
    Messages:
    66
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Dzień Dobry,
    Drodzy Panowie,
    Zainstalowałem NC w dockerze. Wszystko ok, do momentu konfiguracji https - mam swój certyfikat Wildcard (również na subdomeny) i nie wiem jak się zabrać do tego tematu. Już drugi się czytam i kombinuje z virtualhostami i reverse proxy , ale nie mam pewności czy dobrze to robię.
    Czy jest gdzieś jakiś tutorial jak ustawić ten SSL?
    Dodam, że domena dobrze przekierowana rekordem A oraz certyfikat działa bez problemu dla GUI qnap, ale za chiny ludowe nie mogę ustawić komunikacji dla NC dockerized - niby w katalogu config nextcloud jest plik reverse-proxy.config.php, ale zielonego pojęcia nie mam co tam wpisać. Ponadto nie wiem czy też web serwer w qnap, ma być uruchomiony, czy też nie, a w tej sekcji jest także do ustawienia vhost, który mi nie działa.
    Proszę o jakieś wskazówki.
     
  10. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:56 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    generalnie wygląda to tak:
    1. Twoja aplikacja nasłuchuje na adresie IP XYZ i porcie 9999
    2. server reverse proxy (apache/nginix/traefik) nasłuchuje pod adresem cloud.domain.ltd:443 (w końcu SSL)
    Zapytanie pod adres cloud... jest przerzucane do na adres XYZ:9999 i tyle
    Ja SSL mam tylko na reversie, apki wewnątrz nie gadają po SSLu (odpada wiele problemów).

    Code (Bash):
    1. cat 999-default.conf
    2. #https://www.prettifier.net/apache/
    3. <IfModule mod_ssl.c>
    4.         <VirtualHost _default_:443>
    5.                 ServerAdmin webmaster@localhost
    6.                 use SSLed
    7.                 ServerName XXXX.ovh
    8.                 DocumentRoot /var/www/html
    9.  
    10.                 ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
    11.                 CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
    12.         ProxyRequests Off
    13.         ProxyPreserveHost Off
    14. DirectoryIndex index.html index.php /_h5ai/public/index.php
    15.  <FilesMatch \.php$>
    16.         # 2.4.10+ can proxy to unix socket
    17.         SetHandler "proxy:unix:/run/php/php7.3-fpm.sock|fcgi://localhost"
    18.     </FilesMatch>
    19.  
    20.  
    21.      <Proxy *>
    22.          Order deny,allow
    23.          Allow from all
    24.      </Proxy>
    25.  
    26. ########################################################### migrated to dockerz ##############
    27. # qbit - 2nd kill zone !!!!!
    28.   RewriteEngine On
    29.   RewriteRule ^/command/?(.*)$ /torrent/command/$1 [P]
    30.  
    31.   <Location /qbt/>
    32.         ProxyPass http://192.168.88.248:9092/
    33.         ProxyPassReverse http://192.168.88.248:9092/
    34.   </Location>
    35. # end of killzone !!!!
    36.  
    37.     <Location /lidarr>
    38.          ProxyPass        http://192.168.88.248:8686/lidarr connectiontimeout=5 timeout=300
    39.          ProxyPassReverse http://192.168.88.248:8686/lidarr
    40.     </Location>
    41. ...............
    42.  
    i nie łaska otworzyć swój temat ? za podpinanie jest warn - podobno przeczytałeś regulamin ?
     
Thread Status:
Not open for further replies.