Rozwiązany Moodle na QNAP

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika dan-tom, 6 Listopad 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. dan-tom
    Offline

    dan-tom Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2018
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-210 100 Mbps
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie platformy Moodle na serwerze QNAP. Parę lat temu była wydawana wersja pod QNAP jako plik QPKG, ale jak już próbowałem ogarnąć temat, aplikacja po prostu zniknęła i nie jest już wspierana.
    Stąd rodzi się moje pytanie, czy istnieje jakakolwiek możliwość zainstalowania aplikacji moodle na serwerze QNAP?
    Jak widzę wordpress można, to wydaje się że moodle też powinno. Czy ktoś próbował może "ręcznej instalacji"?

    Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
    Pozdrawiam
    dan-tom

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0728 Build 20181013
    Model serwera: QNAP TS-231P2
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak widać nikomu nie zależy na wydaniu nowej paczki - instaluj z palca ... ale to średnio ciekawe rozwiązanie, nawet dla mnie - poszukaj alternatywy
     
  3. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Albo VM, linux i ręczna instalacja albo docker: Link .

    Osobiście polecam VM jeśli masz wystarczające zasoby czyli minimum 4GB ramu pod wirtualizowany system oraz wmiarę świeżego procka. Jak nie to od biedy docker spełni zadanie.

    Pozdrawiam
     
  4. dan-tom
    Offline

    dan-tom Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2018
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-210 100 Mbps
    Dzięki za odpowiedź.
    Nie bawiełem sie jeszcze z VM, a chciałbym spróbować, czy jest gdzieś ew. możliwy tutek jak to ogarnąć, lub czy byłbyś mi w stanie w kilku dosłownie krokach opisać jak to postawić na QNAP-ie, bo świeży jestem, ale dużo i szybko się uczę :) a linuxa jakby co to znam i chyba dobrze sobie w nim radzę :)

    PS. Z tego co wiem, ostatnio na serwerach wirtualnych jest problem z moodle w najnowszych wersjach, bodajże spowodowany formatem bazy danych, jest chyba antelope, a powinno być barracuda.
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przeciez bedziesz świeżą instacje stawiał , więc co za problem ? :)
     
  6. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na bazach danych się nie znam, wszystko podpinam z Qnapa lub z testowej postawionej na dockerze, ale widzę w linku że piszą o MariaDB więc możesz sobie podpiąć po lanie bazę z Qnapa.

    Co do VM to jest to dziecinnie prostę jak chcesz zrobić prostą instancję - Na YT masz pełno filmików. Ogólnie musisz ściągnąć najnowszą wersję linuxa np. Ubuntu, Debian, - Polecam LTS'a najnowszego - ja pracuje na serverowych instancjach bo nie potrzebuje GUI wystarczy mi dostęp przez SSH. Koniecznie w formacie ISO. Tworzysz nową instację VM, ustawiasz sobie ile chcesz RAMU, i Procka ( Na forum jest wątek podpięty jak powinno się dobierać RAM i CPU do VM) i jazda. Jak masz dyski SSD w Qnapie to polecam VM zapisać w volumenie opartym o ssd wtedy jest o niebo lepiej. Z VM łączysz się albo przez SSH, albo przez VNC lub RD.

    Ciężko w kilku słowasz wszystko opisać.

    Jak możesz to napisz jakiego masz Qnapa i ile RAMU, bo stawianie VM szczególnie produkcyjne z kilkoma użytkownikami na domowych wersjach moim zdaniem mija się z celem.
     
  7. dan-tom
    Offline

    dan-tom Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2018
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-210 100 Mbps
    Może nie problem, ale będę to robił pierwszy raz, tym bardziej na QNAP-ie więc chciałbym po drodze spotkać się z jak najmniejszymi problemami :)
    A jeśli uda mi się przejść cały etap instalacji moodle na QNAP, to pokuszę się o napisanie HOW-TO dla potomnych, bo jak na razie próżno szukać :)
    Model serwera: QNAP TS-231P2
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0728 Build 20181013
    Ram: 4GB
    Porcesor: Quad-Core ARM Cortex-A15 CPU @ 1,7 GHz
     
  8. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Moim zdaniem VM tylko w celach edukacyjnych. Ogólnie dla samego Linuxa potrzebujesz 4GB aby to jakoś chodziło. Skupił bym się na Dockerze.
     
  9. cajar
    Offline

    cajar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    71
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Powiedz to debianowi ;)
    qnapvm.

    Jeśli ktoś chce stawiać Ubuntu albo inną Fedorę z GUI, to faktycznie może potrzebować więcej niż 128MB.
    Ale sam system (np. goły Debian) w zupełności zadowala się nawet 128MB.
    Na screenie ode mnie akurat 256MB, ale w NAS mam 16GB więc czemu mam żałować dla VM :)

    Przy czym jeśli chcemy stawiać oblegany serwer web z ciągle obciążoną bazą danych na jednej VM, to konieczne może okazać się kupno dedykowanej maszyny lub VPSa.
    Ale to i tak ze względu na CPU a nie na RAM - po prostu Celeron czy ARM nie wydoli.

    W skórcie: nie o RAM bym się tutaj martwił, albo w drugiej kolejności - po CPU.
     
  10. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    OMG, i powiedz mi proszę co masz na tym VM postawione? Bo sam kernel z paroma sterownikami to i na 4MB ruszy. Tu nie rozważamy możliwości postawienia samego systemu ale o jego użyteczności.

    Po pierwsze jak system zacznie rezać po SWAP’ie to i Xeon nie pomoże, wynika to z architektury i cykli procka potrzebnych do zapisu lub odczytu z RAM vs Dysk.

    Po drugie skoro kolega chce stawiać moodle to z zakładam ze nie będzie jedynym użytkownikiem. Chce zobaczyć moodle na takiej konfiguracji.

    Zasada jest niezmienna pierwszy jest ram, później procek a i nawet pokuszę się o stwierdzenie ze nawet szybkie SSD na dysk powinno być przed prockiem. Wynika to architektury i zadań jakie w tym monecie musi procek wykonać. Tutaj potrzebujesz moodle + apache przy ograniczonej ilości użytkowników pierwszym wąskim gardłem będzie RAM, procek pojawi się dopiero później.




    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  11. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +16 / 1 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Aby nie było gołosłownie z dokumentacji moodla:

    Processor: 1GHz (min), 2GHz dual core or more recommended.
    Memory: 512MB (min), 1GB or more is recommended. 8GB plus is likely on a large production server




    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  12. cajar
    Offline

    cajar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    71
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Po prostu nie lubię jak ktoś rzuca hasłami typu "łee na linuxa to minimum 4GB" :)
    Więc podałem - kontrargument - linux, który śmiga z 256MB.

    Żeby poprawnie oszacować CPU, RAM, storage i całą resztę - trzeba znać wymagania tego systemu.
    Przeciętna liczba aktywnych sesji userów (czy w ogóle są sesje?), liczba userów w peaku, średnia ilość RAM potrzebna na typowy use-case usera, czasy odpowiedzi bazy danych, przyrost bazy danych w czasie i dziesiątki innych czynników, które bierze się pod uwagę podczas tworzenia opisu architektury sprzętowej pod dane rozwiązanie softtwarowe.

    A w tym temacie takiego info brakuje - sam wątek zaczął się od tego czy się da - na to odpowiedź prawie zawsze brzmi, że tak. A jak to będzie działać? A to już trzeba rozpatrzyć konkretny przypadek użycia. Wiadomo, że QNAP z ARM to nie Xeon - i tego trzeba być świadomym idąc w wirtualizację w tym rozwiązaniu.

    I żeby nie być gołosłownym - jeszcze nie tak dawno system bankowy jednego z większych banków w kraju śmigał na 512MB RAM dla serwera aplikacji (per node, a node było kilka). Co się tam działo w okolicach 10. dnia każdego miesiąca......... (userzy się logowali sprawdzać pensje) :) I system dawał radę. Nie bardzo mogę sobie pozwolić na więcej szczegółów, ale już wtedy przeciętny smartphone miał tyle samo lub więcej RAMu co tam było przeznaczone na jeden z kilku node systemu, którego dziennie używały dziesiątki tysięcy ludzi :)

    Pozdro :)
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:14
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @cajar@cajar - nie chcesz wiedzieć na czym armia pracuje .. naprawdę ...

    @GoRo33@GoRo33 - słowem kluczem jest tutaj rekomendowane, z doświadczenia wiem że moodle łyka 2 GB ramu bez mrugnięcia okiem na 100 userów

    @dan-tom@dan-tom - na czym staneło ?