Następca S720+ ? 473a, 474 ?

Bezan

Passing Basics
Beginner
30 Wrzesień 2025
6
1
3
39
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Hej,
Ze względu na ograniczenia wprowadzane w S skłaniam się ku migracji z S 720+ na Qnap.

By było to jakoś przyszłościowe a do tego miało opcję wstawienia dedykowanej karty graficznej rozważam:
- TS473a
- TS474

Obecnie mam 2 dyski, więc tutaj 4 kieszenie są zdecydowanie wystarczające.
Zakładam, że przejście z obecnego RAID 1 do RAID 5 pozwoli zarówno zwiększyć dostępną przestrzeń ale też zachować dane w przypadku awarii 1 dysku.
RAM pewnie by trzeba kupić rozszerzony do 16GB.
System pewnie na SSD 512GB.

Zastosowanie typowo domowe:
- archiwizacja zdjęć z telefonów i dostęp do nich z apki
- serwer Plex z transkodowaniem z 4K
- próba archiwizacji maili -> docker/Thunderbird
- home automation ->docker/node-red

Czy jest jakikolwiek powód by rozważać 474?
473a mimo dość starej konstrukcji jest wystarczająco mocny i za ~350 można kupić używkę Quadro P1000 do Plexa.
Zużycie energii w 474 według danych technicznych jest niemal dwukrotnie takie jak w 473a.

Mam TS-473a + T400 + T600 i jestem bardzo zadowolony po instalacji TrueNAS-SCALE jest to dla mnie sprzęt idealny xD

a tym "TrueNAS-SCALE" nie słyszałem. To zamiast natywnego systemu QNAP się stawia?
Aż poszukam jakiś informacji co tracę a jakie korzyści.

Masz do wyboru natywne "stary" QuTS lub nowy QuTS Hero co jest oficjalnie wspierane
TrueNAS to alternatywny OS więc sam sobie rzeźbisz wszystko równie dobrze możesz użyć jakiekolwiek inne distro.
Zrobiłem to po okresie gwarancji wydłubałem wbudowaną pamięć gdzie jest firmware można to zrobić bez tego kroku ale na wszelki wypadek wydłubałem.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum