Udzielamy pomocy Nie widać NAS w otoczeniu sieciowym WIN7

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika ponad, 7 Październik 2017.

Ładowanie...
  1. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Nie będę wklejał screena :-( to samo: Wystąpił błąd...
     
  2. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    No to jedyne co mi przychodzi do głowy przed formatem (na 99% nas dobrze skonfigurowany), to postawienie maszyny wirtualnej z Win7, karta sieciowa w trybie dostępu do twojej sieci LAN i sprawdzić co będzie się działo.
     
  3. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dzięki za pomoc, ale to już za wysokie chyba progi dla mnie stawianie wirtuali :-(
     
  4. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Jeszcze jedna opcja w Win 7:
    udostpenianie.

    Ustawienia udostępniania z lokalizacji Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania
     
  5. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Mam identycznie ustawione :-(
     
  6. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Grupa robocza taka sama? na forum supportu MS takie coś zadziałało ostatnio: "Awesome! I deleted the DhcpNodeType registry entry. And yes; SUCCESS! Thanks a lot!"

    możesz jeszcze sprawdzić komendy cmd z win7 (tryb admin):
    net view /all
    nbtstat -r
    W ten sposób zobaczysz czy NetBios coś widzi.
     
  7. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Grupa ta sama. Hmmmmm, czyli mam wywalić to z rejestru? A jak to wyszukać w nim?
     
  8. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Regedit > Edycja > Znajdź
     
  9. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    ok znalazł takie trzy pozycje

    sc1.
     
  10. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\NetBT\Parameters\DhcpNodeType
     
  11. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Usunąłem, restart i nic
    efekt ten sam i w otoczeniu sieciowym i przez Twój program
     
  12. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Nie mam więcej pomysłów.
     
  13. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    I tak bardzo dziękuję za pomoc. Nie wiem co robić dalej, bo dla mnie to nieporozumienie kompletne, reinstalacja Windowsa. Pewnie to zrobię. Gorzej jak nie zadziała, a ktoś pisał o takich problemach.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 755
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 028 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
     
  15. Putgaw
    Offline

    Putgaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Luty 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Ja też miałem taki problem. W eksploratorze windows-a wpisałem \\adres qnapa\ <ENTER>

    Wyskoczyły mi wszystkie zasoby sieciowe qnapa.
     
  16. ponad
    Offline

    ponad Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Poszedłem trochę na skróty. Migrowałem W7 na W10 i..... wszystko działa idealnie.
    Bez problemu, na szczęście system nie sprawił problemów. Tak jak pisał: pigers, to coś w W7 jest nie tak, bo w NASie nawet nic w konfiguracji nie zmieniałem.
    Dziękuję pigers, Wezyr i Putgaw za pomoc.
    Myślę, że wątek można oznaczyć jako rozwiązany.
     
  17. ttooff
    Offline

    ttooff Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Luty 2017
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    08:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-212 100 Mbps
    Ja niestety mam ten sam problem. Trzy laptopy, dwa z w7, jeden z w10. I na jednym, na moje nieszczęście głównym dla mnie laptopie z w7, podpiętym po kablu nie widać NASa... Zresztą po wifi ten sam efekt. Wszystkie opisane sposoby już próbowałem - bez efektu. Też mi się wydaje, że to problem systemu, jakkolwiek na drugim laptopie z w7 wszystko ładnie działa. Jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie to będę wdzięczny za podzielenie się tym :)
     

Poleć tę stronę