Rozwiązany Niski transfer plików z PC na QNAP i odwrotnie

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by w.maciej.pl, May 14, 2021.

Loading...
Tags:
  1. w.maciej.pl
    Offline

    w.maciej.pl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 24, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Witam,

    Mam Qnapa na dwa łącza RJ-45. Jeden kabel do PC, drugi kabel do Routera. PC ma dwie karty sieciowe, bo jedno do Qnapa drugie do Routera. Borykam się z problemem, że często transfer plików PC - QNAP jest na poziomie 10 MB/s zamiast ok. 80-100 MB/s. Jest jakiś problem z konfiguracją połączenia, bo jak np. zrestartuje karty sieciowe / komputer to transfer jest ok. 80-100 MB/s. Wygląda na to, że kiedy transfer wynosi ok. 10 MB/s to ruch idzie po linii jakby PC - Router - QNAP zamiast po linii bezpośredniej PC - QNAP.

    W załączniku schemat i wygląd sytuacyjny.

    Czy można to jakoś skonfigurować łączenie QNAP - PC było jakieś pewne i zawsze, aby nie wpadało w jakąś konfigurację QNAP - Router - PC?

    Czy np. Switch 10/100/1000Mb/s rozwiąże te problemy np. TP-LINK LS1005G?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3.1652
    Model serwera: QNAP TS-231P
     

    Attached Files:

    • SCHEMAT.
      SCHEMAT.png
      File size:
      50.4 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      0818f4d8535a38dec178cc28e4459e84
    • kopiowanie transfer.
      kopiowanie transfer.jpg
      File size:
      187.8 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      307761539f829ea75e380198fdce1385
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,863
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +1,856 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Poruszany temat notorycznie.

    Kup switch gigabitowy do niego podlacz PC i QNAP. I ten switch do jednego gniazda w routerze. Wszystkie urządzenia podłączaj do switcha.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Przyjaciel Przyjaciel x 1
  3. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    709
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +193 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    @Pawliko@Pawliko swój ziom, leci na TP Linku :)
     
    • Śmieszne Śmieszne x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Pawliko
    Online

    Pawliko Always ask P.I.G.E.R.S. :* Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    460
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +94 / 3 / -3
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  5. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    709
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +193 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Tylko druga karta nie pobiera adresu DHCP, więc tam jest problem, zapewne w ustawieniach. Ale co prawda to prawda. Router + switch i tak można działać, fajnie żeby był zarządzalny.
     
  6. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    za mało informacji ...
    czemu transfer nie leci bezpośrednio przez lan dla qnapa ? pokaz ustawienia karty sieciowej dla tej sieci (od qnapa i PC), pokaż konfigraucje kart sieciowych w PC.
    odwołujesz się do adresu IP karty sieciowej qnapa w drugiej sieci czy jak ?
     
  7. w.maciej.pl
    Offline

    w.maciej.pl Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 24, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Dziękuję za wsparcie.

    Kupiłem i podłączyłem swich i tak już pewnie najprościej, aby nie przedłużać tematu. Wydaje się, że transfery są już ok czyli z Qnap (dysk 5900 obrotów) poprzez swich na PC (dysk SSD) to ok. 90 MB/s a z PC poprzez swich na Qnap to ok. 30-50.

    Choć mam dwie karty sieciowe w PC i wydawało mi się że najwydajniej jest przepływ bezpośredni z Qnap do PC, ale chyba nie ogarniam ;)
     
  8. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    709
    Local Time:
    12:34 PM
    Ratings:
    +193 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Jeżeli zrobisz sobie LAG to podwoisz transfery, ale switch musi to wspierać. Ewentualnie jakiś rr ale nie wiem jak to działa, bo tego nie robiłem, możesz potestować, w najgorszym wypadku reset sieci Qnapa.