Norton Ghost - backup systemu lub całej partycji

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 9 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,
    Ciekawi mnie backup całego systemu(partycji) przez Norton GHOST(Netbak Replicator chyba tego nie oferuje) jego nowa wersja obsługuje kopie przez internet do NASów. Co o tym myślicie? Czy dało by się np Nortonem nie w środowisku Windows lecz z spycjalnego , którego oferuje norton, robić backupy nie wymagając Windowsa(np: gdy Windows padnie) :) ?
    Pozdrawiam.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem ale dzisiaj bede patrzyl...

    Wymienilem procesor w kompie z Athlon'a 4600+ X2 na Phenom'a 9850 i robia mi sie jaja... Bluescreen'y.
    Bluescreenow juz nie mam, ale nie zainstalowalem jeszcze sterownikow do chipseta na plyte glowna (ASUS M3A32-MVP Deluxe), kontroler SATA i karte muzyczna ASUS Xonar D2.
    Wiec bede chcial zrobic ghost'a i kombinowac dalej ze sterownikami... :D

    Pozdrawiam
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    ok to jak mozesz daj znać jak ghost w tej sytuacji się znajduje(Backup i restore z NASa QNAPA)...
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    21:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    właśnie testowałem...
    jak tylko zainstalowałem go (v14.00) tak szybko odinstalowałem - straasznie spowalnia pcta, takiego świństwa jak najmniej...
    Wypalilem sobie recovery disc i jest tam opcja przywrócenia obrazu z dysku sieciowego (chyba SAMBĄ). Niestety TYLKO przywrócenia natomiast backupu już nie(a śmieci instalować na windzie nie będe).
    Nie ma to jak stary ghost 2003... <glaszcze> :)
    Chyba że znacie lepszy soft, również z możliwością wypalenia płyty startowej(bootowalnej) ?
    Pozdrawiam.
     
  5. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    21:42
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    lepszy? nie wiem czy lepszy :) na pewno inny... no i darmowy ** clonezilla

    clonezilla SE ma opcję broadcastingu - tzn nie dość że może zrobić kopię dysku/partycji to jeszcze może potem siać do sieci na x stanowisk obrazem :p

    zaznaczam że z powodzeniem używałem jedynie podstawowej wersji clonezilli - tzn. jeden komp, jedna kopia dysku i przywrócenie - nie podchodziłem jeszcze do instalacji clonezilla SE - ale skoro działa dla pojedynczego kompa to przypuszczam że i wersja SE spełni swoją rolę

    pozdrawiam, c.

    [edit]

    przy okazji - czy któryś z szanownych uzyszkodników forum ma doświadczenie w remasteringu livecd z linuksami?
    fajnie byłoby odpalić płytkę livecd od qnapa z kilkoma dodatkowymi narzędziami
    (livecd od qnapa oparte jest na jakiejś wersji ubuntu)
    c.

    ** GNU/Linux - super sprawa i jest darmowy ( o ile nie cenisz swojego czasu :D)
     

Poleć tę stronę