Help Odzyskiwanie różnych wcześniejszych wersji plików Microsoft XLS, Wersjonowanie plików XLS ( nie migawki QNAP)

ITMaik

Nowy użytkownik
Noobie
Dec 16, 2022
6
0
1
29
Lublin
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich,
Zanim zdecydowałem się na napisanie do Was prośby w wsparcie, oczywiście próbowałem samemu zweryfikować problem szukając na różnych formach i w Google ( ale się nie udało ;)

Chodzi o zapisywanie różnych wersji ( wcześniejszych wersji ) plików Micorsoft *.XLS na serwerze nas

TUTAJ DZIAŁA: Na starym serwerze QNAP
NAS model TS-669L
Wersja oprogramowania układowego 4.3.4.2451 Build 20230621
RAID 6
Wolumin starszego typu
Migawki ( nie ustawione) - BRAK !!!
Włączony: kosz sieciowy Samba

Jak otwieram plik XLS na Windows i go edytuję to w "KOSZU" tworzy się za każdym razem plik np 1B50770B5.tmp, 2584HjL2Gh7J.tmp, 658JFP12.tmp, ....itd - zrzut poniżej
Jego wielkość w KB odpowiada dokładnie oryginalnemu plikowi XLS
Działa to tylko przy włączonym kosz sieciowy Samba
Jak odzyskam / przywrócę sobie ten plik z KOSZA NAS z powrotem na a następnie już w Windows zmienię rozszerzenie tego pliki z (*.tmp) na *.XLS to moge go normalnie otworzyć przez Microsoft Excel mam ODZYSKANY plik
Dzięki temu system nas zapisuje mi tak jakby wszystkie wcześniejsze wersje pliku XLS ( jest to mi bardzo potrzebne ;)
I tak ta funkcjonalność działa już chyba prawie 8 lat jak jeszcze była nawet bardzo stara oprogramowanie układowe
Nie ma tu ustawionych MIGAWEK

TEMP.jpg

ZAKUPIŁEM NOWY NAS: Tutaj nie działa
Model TS-873A
Wersja oprogramowania systemowego: QTS 5.1.4.2596
RAID 6
próbowałem na PULI PAMIĘCI -
próbowałem na STATYCZNYM WOLUMINIE
Migawki ( nie o nie mi chodzi !!! )
Włączony: kosz sieciowy Samba

TUTAJ jak otwieram nawet ten sam plik XLS na Windows do edycji te też w KOSZU za każdym razem też tworzy się plik tmp ale !!!
Ma dużo mniejszy rozmiar w KB od oryginalnego - czyli od razu widać że nie jest to pełny plik XLS
NIESTETY po zmianie rozszerzenia pliku na XLS nie da się go oczywiście otworzyć w Microsoft Excel
CZYLI STRACIŁEM funkcjonalność wersjonowania / zapisywania wcześniejszych wersji plików XLS

TEMP new.jpg

Próbowałem na początku z PULĄ PAMIĘCI i MIGAWKAMI - ale to nie zadziałało ( bo nie chodzi mi o same migawki)
Potem próbowałem na woluminie statycznym ( jak na starym nas) - ale też nie zadziałało

??? CZY TO WINA JAKIŚ USTAWIEŃ / KONFIGURACJI NAS
??? CZY PO PROSTU NOWY System QTS ( na QNAP TS-873A) robi to tak a nie inaczej i w nowych NAS QNAP nie będę miał już tej funkcjonalności

Na nowym NAS Model TS-873A mam prawie 14TB DANYCH oraz między innymi bardzo duże pliki graficzne i pracuje na NAS jednocześnie około 20-30 osób.
Więc jak włączę MIGAWKI to spowolni i zawali mi cały NAS. A jak włączę migawki np co co godzinę lub 1 raz dziennie to za mało ( a poza tym i tak będą zajmowały za dużo miejsca)

Uprzejmie proszę o pomoc i wsparcie, nie jestem specjalistą w NAS ;)

1706693083087.png

Ja mówie o wersji obecnej, a ty o wersji 4.3 - oprogramowanie się zmieniło.

Jak masz wątpliwości, ZAWSZE możesz napisac do helpdesku qnapa przez oficjalną aplikację helpdesk obecna w Twoim appcenter.

NIE JEST PROWADZONE WSPARCIE DLA OPROGRAMOWANIA 4.3.6

Cytuje:
Dzień dobry,

Dziękuję za kontakt z Działem Wsparcia Technicznego QNAP.

Niestety, ale dla tego modelu serwera nie rozwijamy już oprogramowania oraz nie prowadzimy wsparcia technicznego za wyjątkiem sytuacji dotyczących próby uzyskania dostępu do danych w sytuacjach krytycznych. Jeśli występują jakieś problemy z aplikacjami, to należy je odinstalować i zainstalować na nowo. Jeśli natomiast to nie rozwiązuje problemu lub problem dotyczy czego innego, należy przeprowadzić inicjalizację serwera na nowo.

W związku z brakiem wsparcia technicznego dla tego serwera, zalecany jest backup dany oraz rekomendowana jest wymiana serwera na nowy.

Proszę zapoznać się ze Stan pomocy technicznej produktu | QNAP

Jeszcze raz dziękuje za kontakt i pozdrawiam!

Tak jak pisałem problem mam na NOWYM QNAP
Model TS-873A, Wersja oprogramowania systemowego: QTS 5.1.4.2596

??? CZY TO WINA JAKIŚ USTAWIEŃ / KONFIGURACJI które mogę samemu ustawić w NOWYM NAS
??? CZY PO PROSTU NOWY System QTS ( na QNAP TS-873A) robi to tak a nie inaczej i w nowych NAS QNAP nie będę miał już tej funkcjonalności ( i wtedy muszę szukać innego rozwiązania )

Znam migawki
Na nowym NAS Model TS-873A mam prawie 14TB DANYCH oraz między innymi bardzo duże pliki graficzne i pracuje na NAS jednocześnie około 20-30 osób.
Więc jak włączę MIGAWKI to obawiam się że to spowolni pracę NAS oraz migawki przy tej ilości danych będą zajmowały dużo miejsca na nas. A jak włączę migawki np co co godzinę lub 1 raz dziennie to za mało ( a poza tym i tak będą zajmowały za dużo miejsca)
Musisz miec włączone migawki.
Jak już je włączysz i wykonasz migawkę klikasz prawym przyciskiem w eksploratorze na plik, wybierasz poprzednie wersje i przywracasz.
A czy jest np możliwość ustawienia migawek tylko np na jeden wybrany FOLDER na serwerze NAS czy tylko na CAŁĄ PULĘ ???

Users search this thread by keywords

1. migawki
  2. Wymiana qnap i ssd
  3. quts hero
  4. qts hero
  5. aplikacje
  6. migawki czy potrzebne
  7. poprzednie wersje