Help Photo Station - brak albumów i zdjęć

Irokez

Entry Technician
Q Associate
Mar 23, 2017
47
3
8
50
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
Witam.

Po powrocie z wakacji zachciało mi się skorzystać z wbudowanego Photo Station 5.4.3.
Niestety nie udaje mi się uzyskać niczego innego niż sieczki z przypadkowych zdjęć wrzuconych w folder Multimedia. Nie wiem o co chodzi.
1. po stworzeniu np. albumu "Grecja 2017" nie mogę założyć w nim katalogów np. "Kreta", "Ateny" itp. Po wejściu w stworzony album i wciśnięciu "Utwórz album" robiony on jest w folderze głównym. A jak już się poddałem, bo to chyba niemożliwe, i zacząłem tworzyć pojedyncze albumy "Grecja 2017 - Kreta", "Grecja 2017 - Ateny" itp. to i tak one nigdzie więcej nie istnieją jak tylko w zakładce 'zarządzaj'. Wchodząc na link https://mojanazwa.myqnapcloud.com:8083/photostation/ mam sieczkęz przypadkowych zdjęć, beż żadnych albumów. Nie ma ich.
2. Aby nie kombinować w przeciąganie i upuszczanie, z menu Folder wszedłem w bibliotekę multimediów, zaznaczyłem folder Grecja-Ateny ze zdjęciami, prawym klikiem wybrałem Utwórz nowy album i stworzyło mi album z... 6 zdjęciami. hmm. wszedłem w tym Photo Station w ten wybrany folder i faktycznie widzi 6 zdjęć. File Station widzi ich faktyczną ilość 176 sztuk. Wchodzę w kolejny folder za pomocą Photo Station i jest 5 zdjęć zamiast ponad setki... i tak z większością folderów. Ale nadal nawet albumu z 5 zdjęciami brak. Praca zupełnie na marne.

Jest jakaś aplikacja która zadziała normalnie tak jak chcę? Stworzyć albumy zdjęć a w ich działy, oraz dostępne przez link w stylu https://mojanazwa.myqnapcloud.com/albumy?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0262
Model serwera: QNAP TS-253A
Ok, problem zażegnałem odinstalowując Photo Station.
Zdjęcia udostępniam poprzez FTP.

Pozdrawiam.
 
Witam,

mam podobny problem - mimo dostępnych kilkudziesięciu tysięcy plików multimedialnych w bibliotece multimediów w Photo Station > Zarządzaj > Folder - nie ma ani jednego. We wszystkich albumach, które miałem utworzone zdjęcia zniknęły.
Dezaktywowałem bibliotekę i aktywowałem ponownie, odbudowywałem indeksowanie, przeinstalowałem aplikację photo station i nic.
Dodam, że pracuję na koncie administratora więc mam uprawnienia do wszystkiego.
Podobna sytuacja jest w Music Station i Video Station - po prostu folder Multimedia jest pusty.

nie mam już pomysłu...

TS-253 Pro
Firmware: 4.3.3.0299
 
Sprawdź czy w tym miejscu masz ustawione katalogi:
upload_2017-9-26_10-37-47.png


Inna sprawa że PS, ma coś w moim mniemaniu zwalone w moim przypadku o katalog "muzyka", nie powinien go widzieć, ale widzi. Żeby to wytłumaczyć to trochę skomplikowane.

Ogólnie ostatnio walczyłem aby udostępnić komuś galerie i przeszedłem jakiś koszmar, straciłem tylko czas. Pomogło założenie albumu i następnie jego udostępnienie. Nie mniej jednak, czemu nie można udostępnić po prostu katalogu by ktoś widział tylko galerię tych zdjęć (tak ma konkurencja)?

Ostatnia aktualizacja sprawiła że galeria odtwarza zdjęcia od najstarszych do najnowszych.
 
Mam ustawiony folder główny "Multimedia", bo zawsze w takiej konfiguracji działało to prawidłowo.
Próbowałem również dodawać pojedyncze foldery ale to nic nie pomogło.
Wyraźnie po aktualizacjach oprogramowania systemowego coś się psuje - podobnie było do niedawna z wbudowanym serwerem dlna. Nie dało się z niego korzystać (zdjęcia i filmy się nie wyświetlały) a Twonky usunięto (teraz zostało przywrócone na wybranych modelach)...
Generalnie mam coraz mnie cierpliwości do tego...
 
Generalnie to mam tak już mało cierpliwości że zastanawiam się nad zmianą producenta. Tylko czy zmiana nie wyjdzie na gorsze.

A jak masz ustawienia w Photo Station:
upload_2017-9-26_12-4-7.png


Ja próbuje wyrzucić stąd katalog Muzyka ale jak go wyrzucę stąd to wyrzuca go również z MS. Jakieś dziwne powiazania zrobili, albo ja źle katalogi zrobiłem.
 
W photo station mam tylko folder główny Multimedia. Przy próbie dodania katalogu "pictures", który zawiera się w "Multimedia" pojawił się błąd: "Niepowodzenie".
Przed chwilą otrzymałem informację z serwisu Qnap, że jest przygotowywany nowy firmware, który posiada poprawki dla aplikacji photo station, video station i music station.
Nie wiem kiedy się pojawi ale przypuszczalnie wkrótce.
 
Robiłem tak już wcześniej ale nie pomogło. Któraś aktualizacja musiała namieszać, bo problem występuje nie tylko w photo station ale i w pozostałych aplikacjach.
Zobaczymy co przyniesie poprawka - odezwę się po aktualizacji.
 
Aplikacje na pewno zostały "połączone" i jedna ma wpływ na druga aplikację.

No zobaczymy czekam z utęsknieniem, bo ostatnio jak chciałem udostępnić zdjęcia to zwątpiłem i już chciałem to zrobić przez google drive.
 
Udostępnianie plików (w tym zdjęć i filmów) działa bardzo dobrze w file station (sam dzisiaj to robiłem). Udostępniasz folder np. generując link i gotowe. Możesz podać datę ważności linku a nawet hasło dostępu. Pod tym kątem według mnie QTS działa bardzo sprawnie.
 
Udostępnianie zdjęć w taki sposób nie da mi galerii zdjęć a katalog z możliwością włączenia zdjęcia (podglądu pliku). Nie działa prawidłowo ponieważ jak udostępniasz 1500 zdjęć, to wchodząc na stronę widać widok na część plików, przez co odpalając podgląd plików i przeglądając każde zdjęcie po kolei kończy się w miejscu gdzie została wczytana lista plików.

Ciężko mi to wytłumaczyć. wiem tylko że u konkurencji nie ma z tym problemu. Klikasz jest wysyłasz i każdy ogląda to tak samo jak Twoja galeria z miniaturami zdjęć.

Twoje rozwiązanie jest tylko w połowie satysfakcjonujące.
 
Aplikacja photo station jak działała prawidłowo była niezaprzeczalnie bardzo dobra. Liczę, że producentowi uda się ją jak najszybciej przywrócić do tego stanu.
Niestety aktualnie wygląda to tak, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
Jest jeszcze w aplikacjach > rozrywka aplikacja "Gallery". Nie próbowałem jak to działa, ale być może będzie lepsze niż udostępnianie przez file station.
 
Tak z tej funkcjonalności skorzystałem chociaż uważam że to jakaś porażka. Zamiast wprost wskazać katalog udostępnianie jak to robisz w FS, musisz stworzyć galerię, by następnie ją udostępnić. Nie wspomnę że działa mi tylko link bezpośredni bo "Smart" już nie działał mi prawidłowo.

Zobacz jak wygląda PS w S to zrozumiesz czemu mam taki wielki zarzut do Q o swoje oprogramowanie.

I nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią "była nie zaprzeczanie bardzo dobra". Była jest i nic więcej, w porównaniu do konkurencji.
 
Nie miałem nigdy przyjemności korzystać z rozwiązań S, więc nie mam za bardzo jak się do tego odnieść.
W każdym razie dla moich potrzeb działająca prawidłowo aplikacja photo station od wersji 5 była zupełnie wystarczająca.
Generalnie jeszcze do niedawna byłem zadowolony z Qnapa, jednak ostatnio przez problemy z dlna i kodekami, transkodowaniem a teraz aplikacjami do korzystania z multimediów trochę się to zmieniło. Przywrócenie Twonky daje mi nadzieję, że będzie dobrze. W końcu chodzi o fundamentalne funkcjonalności NAS`a...
 
Fundamentalne możliwości mojego QNAP'a ma akurat taki Zyxel NSA320s za 300 złotych. W sumie patrząc na ostatnie "aktualizacje" to ten Zyxel bije go na głowę, przede wszystkim ceną i Twonky DLNA. Szkoda było kasy na tego Qnapa z HDMI które nie jest do niczego potrzebne ze względu na kompletny już brak multimedialności. Udostępnianie zdjęć działa tylko przez FTP lub DLNA, oglądanie filmów tylko przez DLNA bo kodeków brak, próbowałem puścić przez PLEX'a strumień filmu na zewnątrz i nie jest w stanie wydajnością ani transkodować w dół bo się zatyka, ani wypuścić filmu 1080p bo łącze za wolne twierdzi (mam 50MBit wyjście, 100Mbit do mnie). Udostępnianie plików przez ichniego qClouda idzie jak krew z nosa (góra kilkaset kB/sek). FTP też diabli wiedzą czemu szybsze wcale nie jest i transfery jakbym miał ledwo 20Mbit (wszystko w domu wyłączone).
Otworzyć stronę WWW to telewizor potrafi bez łaski.

Jakbym postawił teraz mojego leżącego na półce Zyxela NSA310s to wcale bym nie odczul różnic (no, telewizor zamiast Serviio DLNA wyświetlił by Twony DLNA, i filmy po Gigabit Eth o połowę wolniej się wgrywa).
 
Jakbym postawił teraz mojego leżącego na półce Zyxela NSA310s to wcale bym nie odczul różnic (no, telewizor zamiast Serviio DLNA wyświetlił by Twony DLNA, i filmy po Gigabit Eth o połowę wolniej się wgrywa).

Sorry ale również przesiadałem się z NSA310 na 453A i powiem szczerzę, że gorszych głupot jeszcze nie czytałem.
 
Wczoraj pojawiła się aktualizacja QTS do wersji 4.3.3.0361 i rozwiązała wszystkie problemy o których pisałem. Trochę trzeba było czekać ale wygląda na to, że znów jest dobrze :)