Instrukcja obsługi Pierwsze kroki z Qsirch PC Edition

• Gdzie mogę pobrać Qsirch PC Edition?​

Możesz pobrać Qsirch PC Edition ze strony QNAP Utilities w witrynie QNAP.

• Jakie systemy operacyjne obsługuje Qsirch PC Edition?​

Qsirch PC Edition jest dostępny dla systemu Windows 10 (wersja 2004 i nowsze). Do optymalnej wydajności zalecane jest co najmniej 8 GB.

• Czy mogę używać Qsirch PC Edition do wyszukiwania plików na moim komputerze, a także na moim serwerze NAS?​

Tak. Możesz uzyskać dostęp do plików i wyszukiwać je na wielu serwerach NAS oraz komputerach PC. Możesz dodać swój serwer NAS jako nowe źródło wyszukiwania w panelu „Zarządzaj źródłami wyszukiwania”, otwierając go w lewym górnym rogu.

• Czy do korzystania z Qsirch PC Edition potrzebuję serwera NAS?​

Nie. Możesz używać Qsirch PC Edition do niezależnego wyszukiwania plików na swoim komputerze. Jednak w połączeniu z serwerem NAS, Qsirch PC Edition pozwala scentralizować wyszukiwanie plików poprzez konsolidację wyszukiwania plików na komputerze i serwerze NAS.

• Czy muszę zainstalować Qsirch na moim serwerze NAS?​

Aby Qsirch PC Edition mógł wyszukiwać pliki na serwerze NAS, serwer NAS musi mieć zainstalowany Qsirch 5.2.0 (lub nowszy).

• Czy do korzystania z Qsirch PC Edition potrzebuję licencji?​

Nie potrzebujesz licencji, aby używać Qsirch PC Edition do wyszukiwania plików na jednym serwerze NAS. Licencja jest wymagana do wyszukiwania plików na komputerze lub na wielu serwerach NAS. Licencje można nabyć w sklepie z oprogramowaniem QNAP.
Po zakupie licencji możesz ją zastosować w Qsirch PC Edition. Każda licencja może być zastosowana tylko na jednym komputerze jednocześnie. Możesz dezaktywować licencję na jednym komputerze i zastosować ją na innym komputerze.

• Dlaczego Qsirch PC Edition musi indeksować moje pliki?​

Qsirch PC Edition indeksuje wszystkie Twoje pliki, aby zapewnić szybkie i dokładne wyniki wyszukiwania. Początkowe indeksowanie plików może zająć dużo czasu (w zależności od liczby plików na urządzeniu). Po zakończeniu początkowego indeksowania plików całe przyszłe indeksowanie plików będzie wykonywane przyrostowo (nowe/zmodyfikowane pliki są indeksowane w czasie rzeczywistym).

• Co jeśli nie chcę, aby Qsirch PC Edition przeszukiwał niektóre z moich plików?​

Foldery/pliki można wykluczyć z wyszukiwania plików z menu „więcej” (
tutorial_499_01.png

) w prawym górnym rogu.

• Jak mogę znaleźć plik, jeśli zapomniałem jego nazwy i lokalizacji?​

Qsirch PC Edition oferuje kilka sposobów znajdowania plików:

1. Wyszukiwanie pełnotekstowe: Po zindeksowaniu plików Qsirch PC Edition może przeszukiwać ich zawartość i znajdować w nich określone słowa kluczowe/tekst.
  2. Wyszukiwanie obrazów AI: Wykorzystując sztuczną inteligencję, Qsirch PC Edition potrafi rozpoznawać obiekty na obrazach. Możesz określić obiekt do znalezienia lub użyć filtru obiektów.
  3. Wyszukiwanie kolorów obrazów: Qsirch PC Edition rozpoznaje kolory na obrazach i może filtrować wyniki wyszukiwania na podstawie wybranych kolorów.
  4. Filtrowanie według metadanych: Qsirch PC Edition wyodrębnia metadane plików, umożliwiając filtrowanie wyników wyszukiwania na podstawie tych wartości.

Struktura folderów/plików nie wpływa na wyniki wyszukiwania Qsirch PC Edition, ponieważ struktura folderów zostanie spłaszczona podczas procesu indeksowania. Możesz jednak otwierać foldery z wynikami wyszukiwania w Eksploratorze plików.

• Jak mogę przenieść kryteria wyszukiwania do innego źródła danych?​

Qsirch PC Edition obsługuje wyszukiwanie plików przechowywanych na komputerze i wielu serwerach NAS. Podczas przełączania źródeł wyszukiwania z komputera na NAS lub z NAS na NAS nie musisz czyścić kryteriów wyszukiwania. Pozwala to szybko wykonywać te same wyszukiwania na wybranym urządzeniu.

• Czy mogę wyszukiwać pliki za pomocą operatorów wyszukiwania?​

Tak. Kliknij tutaj, aby znaleźć pełną listę operatorów wyszukiwania i wartości.

• Czy mogę wyszukiwać moje pliki w trybie offline?​

Aby wyszukiwać pliki na serwerze NAS, musisz utrzymywać połączenie sieciowe (LAN lub WAN). W przypadku rozłączenia będziesz mógł wyszukiwać pliki na swoim komputerze przez maksymalnie 48 godzin. Jeśli Qsirch PC Edition nie będzie mógł potwierdzić statusu Twojej licencji przez ponad 48 godzin, Twoja licencja zostanie tymczasowo unieważniona do czasu przywrócenia połączenia z Internetem.

• Gdzie znajdę nową wersję Qsirch PC Edition?​

Przejdź do menu „więcej” (
tutorial_499_01.png

) w prawym górnym rogu, aby sprawdzić dostępność aktualizacji i pobrać najnowszą wersję.