Rozwiązany Plex media serwer -szukanie serwera

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika Franiu91, 3 Grudzień 2018.

Ładowanie...
  1. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witajcie.
    Mam problem z swoim Nasem i apka plex media serwer sprawa wygląda następująco. Aplikacja ma wersje 1.14.0.470 problem tkwi w tym ze logując się do plex nie może zlokalizować serwera. Przeszukałem kilka tematów na forum i zrobiłem tak jak było napisane restarty nasa, instalacje apki z strony producenta, logowanie sie do plex z lokalnego adresu cały czas to samo. Serwer jest postawiony na standardowym adresie 192.168.0.x w masce 255.255.225.0
    Jakieś sugestie?


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0776 2018/11/30
    Model serwera: QNAP TS-251A
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  3. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    hmm co masz na myśli mówiąc ze chce podłączyć go do VPN ?? na tą chwile jestem w UK wyjeżdżając zrobiłem sobie dostęp do nie których stronek VOD tak aby przeglądać je z "domu" ustawiłem sobie OpenVPN tak aby moj komp przybierał adres taki jak bym był w domu. Wiec logujać sie tutaj w uk przy właczonym openVPN na adres 192.168.0.5 - taki ma nas port 32400 wywala mi stronke plexa loguje sie tam i mam błąd szukam serwerów tak samo jak loguje się z ip zewnętrznego. Przy obu próbach jest to samo.
    upload_2018-12-3_23-39-4.

    Po instalacji Plex'a nigdy nie wyskoczyło mi okno do konfiguracji bibliotek. Znalazłem temat o tym lecz w nim jest napisane ze ten problem występuje kiedy serwer jest postawiony w innych ip / maskach niż te wymienione.

    Co do logów to nie mam jak ich sprawdzić bo w zakładce ustawienia nie mam wyboru opcji serwer.
     
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +101 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jeśli masz możliwość zainstaluj sobie Browser Station i odpal Plex tak jak byś był w sieci lokalnej. Plex pierwsza instalację wymaga właśnie aby to było po LAN.

    W Browser Station podaj swój adres lokalny Qnap i port 32400, wtedy powinno pojawić się okno konfiguracji Plex.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  5. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam.
    Pomoc _Floyd`a trafiła wsedno i wszystko działa. Dziękuję za informację i pomoc :) temat do zamknięcia :)
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 445
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:34
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jesli ktoś szuka alternatywy :
    w SSH można zrobić tunel do portu 32400 QNAPa

    upload_2018-12-6_9-14-31.

    i wtedy w przeglądarce wpisując adres localhost:32400 dostaniemy sie do plexa.
    Ostatnio pomogło to koledze - VPN do domu niestety nie pomógł (DSM 6.0), :hihihi: