Nie wiem za bardzo jak faktycznie nazwać problem bo pewnie coś bym poszperał w necie. Problem jest taki iż celowo usunąłem volumin gdyż robię różne próby konfiguracji i chciałem jeszcze raz go założyć ale się już nie da. Dysk jest widoczny w Pamięć/Dyski i świeci się na niebiesko jakby wszystko było w porządku. Tymczasem nie mogę jak pokazane na screenie utworzyć nowego voluminu, nie mogę go też odzyskać. Próbowałem restart NAS, próbowałem na zewnętrznym komputerze pousuwać wszystkie partycje z tego dysku - myśląc - jak wsadzę dysk jak nowy do Qnap to może go od nowa zainicjuje. Ale to nic nie pomogło. Jedyną rzeczą dziwną jest pozostałość Grup Raid - Qnap jakby nie usunął Raida dla tego dysku. Powinienem mieć Grupa RAID 1 i Grupa RAID 2 dla dwóch moich ssd a mam jeszcze Grupa RAID 3 który został stworzony właśnie dla tego problematycznego dysku. i to też pokazuje screen.
Problematyczny dysk to Disk 3 proszę się nie przejmować dyskiem 2 włożyłem go aby sprawdzić czy można tworzyć i usuwać voluminy tak jak to zrobiłem - ale okazuje się że można.
Czy da się to jakoś naprawić QTSa czy mdadm czy w ogóle może inaczej ?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1216 Build 20200214
Model serwera: QNAP TS-351
Problematyczny dysk to Disk 3 proszę się nie przejmować dyskiem 2 włożyłem go aby sprawdzić czy można tworzyć i usuwać voluminy tak jak to zrobiłem - ale okazuje się że można.
Czy da się to jakoś naprawić QTSa czy mdadm czy w ogóle może inaczej ?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1216 Build 20200214
Model serwera: QNAP TS-351