Artykuł Po co ci serwer NAS w domu? QNAP wyjaśnia modelem TS-251D

Discussion in 'Aktualności ze świata i informacje prasowe' started by RSS Benchmark.pl -, Jan 25, 2020.

Loading...
  1. RSS Benchmark.pl -
    Offline

    RSS Benchmark.pl - Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1050x0x1.
    Serwer NAS to sprzęt kojarzony głównie z biurem, ale bez trudu może odnaleźć się on także w domu. Można z niego zrobić na przykład centrum multimedialnej rozrywki, szczególnie gdy ma taką charakterystykę jak QNAP TS-251D.


    Multimedialny NAS do domu – oto QNAP TS-251D
    Czym charakteryzuje się QNAP TS-251D? Ano na przykład takimi zaawansowanymi funkcjami multimedialnymi, jak transkodowanie i strumieniowanie materiałów wideo w rozdzielczości 4K oraz uniwersalnym gniazdem HDMI 2.0 do naszej dyspozycji.

    Ten dwuzatokowy serwer NAS potrafi też wykorzystać sztuczna inteligencję, by grupować zdjęcia według konkretnych kategorii: osoby, przedmioty i miejsca. Konkretnie odpowiada za to aplikacja QuMagie. Wśród dostępnych programów odnajdujemy też Cinema28 i Qmedia do odtwarzania każdego rodzaju multimediów oraz rozwiązanie Multimedia Console, integrujące wszystkie multimedialne narzędzia w jednym interfejsie.

    qumagie.

    Taki NAS może więc służyć do gromadzenia wszystkich plików multimedialnych: zdjęć, utworów i filmów, wygodnego zarządzania nimi oraz odtwarzania ich na telewizorze. Równocześnie może pełnić funkcję serwera kopii zapasowych i wiele innych – jak to NAS.


    Rzut oka na specyfikację serwera QNAP TS-251D
    Sercem serwera QNAP TS-251D jest dwurdzeniowy procesor Intel Celeron J4005 taktowany zegarem 2 GHz, któremu (w zależności od wybranego wariantu) towarzyszą 2 lub 4 GB pamięci RAM typu DDR4. Specyfikację uzupełniają jeszcze: dwa sloty na 2,5- i 3,5-calowe dyski SATA 6 Gb/s, gigabitowy port LAN i 5 gniazd USB, a także złącze PCIe Gen 2.0 x4, które można wykorzystać do rozbudowy konfiguracji.

    qnap-ts-251d-info.

    Producent zwraca też uwagę na szybki zapis i odczyt danych, szyfrowanie Intel AES-NI 256, obsługę migawkowego backupu oraz dostęp do praktycznych aplikacji, takich jak QmailAgent (do obsługi wielu kont e-mail) czy Notes Station 3 (do tworzenia i edytowania notatek).

    Źródło
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam nadzieje ze ktos kiedys zrobi Qnapowi jesien z dupy za reklamowanie sie jako " transkodowanie i strumieniowanie materiałów wideo w rozdzielczości 4K"
    To jest bzdura.
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    ja bym żądał zwrotu pieniędzy - towar niezgodny z opisem
    --- Połączono posty, Jan 25, 2020, Data oryginalnego postu: Jan 25, 2020 ---
    w sumie może - ale nas jest w tym czasie bezużyteczny xD procesor zawalony na 100%
     
  5. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No i spoko, ale nie po to sie kupuje "stacje mutlimedialna" z hdmi, z transkodowaniem 4k... zeby dokupic osobny odtwarzacz bo jednak przez kupionego NASA to nie dziala...

    No w sumie to nie mozna, transkodowania h.265 nie ma i nie dziala. A wiekszosc mojej biblioteki filmowej tez nie przetranskodujesz z poziomu wbudowanych aplikacja w Qnapie. Bo format nie jest wspierany i tyle.

    [ediit]
    Mowie ofc o hardwarowym transkodowaniu.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Mowa o Plexie i odtwarzaniu po HDMI.
     
  7. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No to przepraszam, w takim razie tylko 120$ za lifetime licencje plexa. xD
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Dlatego mowie po co transkodowac? Lepiej postawic endpointy na Firesticku :)
     
  9. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,151
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    no ale zaraz , przeciez mi to wszystko obiecano ! i nie działa ! WTF ?!
     
  10. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mialem apke plexa na Q, i czesc filmow sie transkodowala... i tyle. Nic z tym nie zrobisz. Mozesz bawic sie w kodi ale on rowniez dziala beznadziejnie na qnapie i jest duzo problemow, np screen tearing.

    I w zasadzie taka prawda.

    Nie to ze jestem jakims hejterem Q, bo mam ich sprzet i jestem z niego zadowolony. Ale akurat sam jestem przykladem gdzie myslalem ze zrobie z qnapa fajna stacje do salonu do ogladania filmow, podjarany ze filmy 4k z palcem w dupie beda chodzily. No i na tym sie strasznie rozczarowalem.
    Na szczescie plex/emby ratuja sytuacje. Ale zeby to dzialalo fajnie to trzeba dokupic odtwarzacz w postaci jakies przystawki do TV, albo miec nowy telewizor z andorid TV.
    A jak dziala to transkodowanie o ktorym pisze Silas, to dochodzi koszt 120$ za licencje. Czyli tyle samo ile dobra "smart przystawka" do TV.
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    rozmowa z wczoraj
    Nie wiem czy wydałbym 120 baksów - natomiast wiele osob na forum uzywa Plex Pass - niektórzy kupują co miesiac. @XoRdi@XoRdi Ty też używasz Plex Pass. Warto?
    Osobiście nadal będe przekonywał, do Amazon Firesticka 4K - taki akurat sprezentował mi @pecet@pecet - ale wiem, że sam kupił ich więcej. Może coś się wypowie na ten temat.
     
  12. XoRdi
    Offline

    XoRdi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Szczerze, to Plex jest jedynym medium które obecnie konsumuje oprócz YT. Większość oglądam na tablecie bądź telefonie (i do tego niezliczone ilości telefonów moich domowników i rodziny). A do tego ten "sweet" hardware transcoding.

    Jak dla mnie te dwie cechy przekonują do Plex. Pass. Do tego, z tego co pamiętam dochodzi możliwość posiadania kilku użytkowników, co u mnie w domu się przydaje, każdy widzi gdzie skończył i co oglądał.
    Widzicie, tak długo mam Pass że już nawet nie wiem co wchodzi w skład pakietu.

    A jeśli chodzi o cenę... to już kwestia indywidualna. Nie chciał bym nikomu zaglądać do portfela.

    Generalnie tak bardzo się już do tej wygody przyzwyczaiłem i nie mam czasu konfigurować czegoś innego, do tego weź moich rodziców czy domowników ucz nowego oprogramowania od podstaw. Czysta udręka, a tak to mam spokój.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    FYI: tak wygląda Stick - nagrałem ;)

    PS. W tle płacze Tymek bo mu mama jedzenia nie chce dać ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  14. XoRdi
    Offline

    XoRdi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Fajny ten Fire stick. Ale jak narazie to na wszystkich TV jakie mam w domu i z jakimi się spotkałem to Plex działa.

    PS. pozdrowienia do Tymonka
    PS2. kiedy na forum pojawią się emoticony UNICODE {facepalm}
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    To wymaga zmiany silnika :-(

    Zmiana byłaby dobra, ale narazie no-resources :)
    --- Połączono posty, Jan 26, 2020, Data oryginalnego postu: Jan 26, 2020 ---
    Dopasowuje odświeżanie do ilości klatek?
    Jeśli film ma 23.976fps to zmienia rozdzielczość na 24Hz?
     
  16. XoRdi
    Offline

    XoRdi Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Messages:
    9
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie mam zielonego pojęcia... Nie wiem czy oprócz tearing z którym się nie spotkałem można to jakkolwiek inaczej zaobserwować :s
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    To inne zjawisko. Wyłącz Movie Smooth (upłynnianie obrazu jeśli takie masz włączone w TV) i zauważ ze obraz potrafi przeskoczyc jeden-dwa razy w ciągu sekundy. Idzie to zaobserwować zwłaszcza podczas intra filmu. Znajdź jakiś film z intrem Paramount

    Widać to na gwiazdach, które zamiast płynnie lecieć potrafią skoczyć od czasu do czasu.
    Rozwiązania są w takiej sytuacji dwa:
    - Movie Smooth w telewizorze (które nota bene przekłamuje prawdziwą prędkość filmu)
    - Dopasować odświeżanie Hz telewizora do częstotliwości filmu

    W przypadku telewizorów powyżej 50" warto używać obydwu rozwiązań:
    - Dopasować odświezanie
    - Włączyć Movie Smooth ale na najmniejszy z możliwych poziomów
    --- Połączono posty, Jan 26, 2020, Data oryginalnego postu: Jan 26, 2020 ---
    Movie start:


    Movie stop:
     
  18. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie kodi rowniez przestawia sie na 24Hz podczas ogladania filmu.
    A tych sztucznych "wygładzaczy" w TV to nie trawie. Obraz zawsze wydaje mi sie sztuczny i przyspieszony.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. pecet
    Offline

    pecet Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Jun 6, 2015
    Messages:
    35
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +24 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x73
    Ethernet:
    100 Mbps
    TVS-x73 100 Mbps
    Więc tak.. Qnap jak najbardziej nadaje się jako stacja multimediów:
    - zdjęcia trzymam tylko na Q (żadna apka tylko foldery współdzielone)
    - muzyka tez tylko na Q (iTunes, dlna, foldery współdzielone, qmusic ze względu na dostępność apki Apple CarPlay)
    - filmy (PLEX, twonky)
    I tu się rozpiszę:
    PLEX na starych TV FullHD działa bez zastrzeżeń. Na każdym Smart TV w moim domu działa apka (nie używam tu żadnych dodatkowych "sticków"), i działa zaje... - nie mam żadnych uwag!!
    Jeśli chodzi o TV 4K to jest różnie ... podczas odtwarzania filmów 4K nie wszystkie działają na apce TV bez transkodowania (wina apki) - i tu przydał by się "stick lub box" bo na nich z reguły są częste update i działa to bardzo dobrze (sprawdzone na Amazon Fire 4K). Oczywiście mam plex pass i polecam wszystkim z/w na dużo większe możliwości ustawień i dodatkowo wsparcie osoby lub producenta, którego soft używam + HW Transcoding.
    Więc jak sobie daje radę z materiałem 4K, który mój tv bez problemu odtworzy np z HDD a nie chce działać bez transkodowania przez PLEX (np: film bliźniak w 4K i 60 klatkach - film taki sobie ale jeśli chodzi o obraz to wygląda jakby to było 8K - masakra): Kupiłem sobie dożywotnią licencje Twonky (nie całe 90zł) i po kłopocie. Twonky jest bez błędne i ma bardzo dużą bazę modeli TV, a co za tym idzie nie ma z nim żadnego problemu z odtwarzaniem i kompatybilnością dlna.
    Wbudowana apka DLNA w Qnap też jest ok ale po ostatnim update stacji multimediów, biblioteki aktualizują się niewłaściwie (tzn. nowo dodane materiały wyświetlane są jako puste foldery) i podczs skanowania bardzo obciąża procesor (tego nie zauważyłem w twonky - cała moja baza zaktualizowana od 0 do 100% w 1-2 min, natomiast w bibliotece multimediów w Q prawie 3 godziny). Nie chce mi się tym denerwować, więc używam tylko do muzyki gdzie rzadko dodaje nowe treści - więc aktualizacja biblioteki nie jest dla mnie taka ważna. A aby poprawnie dodało nowe treści do biblioteki multimediów to trzeba zrestartować apkę (nic innego nie działa) lub restart Qnapa :)(jeszcze raz dodam dla podniesienia wagi i celowości zakupu twonky - twonky z tym nie ma żadnego problemu!!).
     
  20. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    7:09 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Czyli tl; dr
    Wszystko dziala fajnie ale musisz doplacic 500zl ;)