Pomoc Po rozszeniu macierzy znikneły foldery home

Wicek

Nowy użytkownik
Noobie
25 Wrzesień 2015
4
1
3
37
QNAP
TS-x59 Pro+
Ethernet
1 GbE
Witam jak w temacie zniknęły mi foldery home po wymianie dysków . Czy zawsze się tak dzieje czy to był mój błąd chciałbym wiedzieć na przyszłość.
Przed rozszerzeniem aktualizowałem oprogramowanie może to miało coś wspólnego z usunięciem folderów?

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Wicek

Eeee po prostu masz takie zdolności że nawet szklaną kule potrafisz spsuć:)
Hmm mam dyski w raidzie więc wymieniałem po kolei dyski na większe , raidy się odbudowywały a na końcu dałem powiększenie pamięci i wsio.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
rozszerzenie macierzy jest operacją krytyczną dla macierzy , bardzo niedobrze że robiłeś update systemu.

Czy widzisz foldery jak wejdziesz za pomocą FileStation czy tam SSH ?
Jeśli tak - to po prostu załóź od nowa samych userów (jeśli sa w systemie, to kasuj BEZ usuwania danych).

Tworzyły mi się od nowa foldery dla użytkowników , więc bez zbędnego pitolenia wgrałem backup z tamtego tygodnia.
Tylko chcę wiedzieć czy po prostu przez rozszerzenie macierzy one zostały wykasowane żeby uniknąć kłopotów na przyszłość .
Dlaczego niedobrze że jak była nowa wersja systemu na mojego qnapa to ją zainstalowałem ?
Teraz serwer pokazuje mi że folder homes ma 6gb a sprawdzając wielkość z poziomu windowsa ma 160 gb ?

Tylko chcę wiedzieć czy po prostu przez rozszerzenie macierzy one zostały wykasowane żeby uniknąć kłopotów na przyszłość .
Rozszerzenie macierzy ma za zadanie poszerzyć rozmiar RAID o to co masz na nowych dyskach i jest bezbolesne i czasochłonne.
Prędzej zepsuł coś ten update niż rozszerzenie macierzy.

W filestation wszystko pokazuje ok rozmiar zgadza się z backupem.
Zrobię wieczorkiem restart serwera i zobaczymy czy wszystko wróci do normy.
Więc pewnie update systemu coś poknocił bo doszło dużo niepotrzebnych jak dla mnie usług niektóre są domyślnie włączone.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *