Polecenie 'poweroff'

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 5 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,
    Po wywołaniu komendy 'poweroff' w SSH , QNAP pika że się wyłącza, połączenie SSH również zostaje rozłączone po pewnym czasie lecz dioda Power na urządzeniu miga i miga a NAS nie chce się całkowicie wyłączyć, widać że próbuje ale bez skutku.
    Co może być problemem może wpierw trzeba coś innego uruchomić/przygotować a nastepnie użyć tego polecenia ?
    To jest normalne czy tylko ja taki przypadek mam ?
    Pozdrawiam.
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    sprawdzę w poniedziałek jak to będzie na moim qnapie wyglądać - teraz nie mam do niego dostępu fizycznie a boję się że jeśli coś pójdzie nie tak żeby nie zdechł na amen (jak niecałkiem go wyłącza to obawiam się coby przez weekend się nie przegrzał) - jak system wyłączony a zasilanie na płytę jest to nie wiem jak wygląda chłodzenie? wiatrak dalej działa przy takiej migającej diodzie power?
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    powinien, jeśli wyczujesz że wiatrak przestaje działać to nie ryzykuj, wyłącz zasilanie...
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Witam - qnap ts 209 pro 2 przedostatni oficjalny firmware 2.1.2 nie pamiętam nr rewizji - chyba 1031

    polecenie poweroff nie działa - oczywiście nie miałem czasu sprawdzić co w logach ale nie zmienia to faktu że po wykonaniu poweroff część usług została zatrzymana (przynajmniej SSH bo wywaliło mnie z konsoli) i na tym koniec - pudło nadal miga radośnie kontrolkami i (na szczęście) hałasuje wiatraczkiem

    pozdrawiam, c.
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a więc czego użyć do wyłączenia QNAPa? jest mi to potrzebne do skryptu dla potrzeb własnych => pytanie się tyczy do Silasa chyba że ktoś inny zna odpowiedź... Bardzo mi na tym zależy.
    Pozdrawiam.
     
  6. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    od dłuższego czasu jestem za bardzo zalatany - musiałbym albo sporo wcześniej do roboty dotrzeć albo długo po zostać (qnap jest produkcyjny i nie mogę w godzinach pracy potestować) - ale któregoś dnia się zmusze i sprawdzę to i owo - niedziałające poweroff to tylko jeden z kilku denerwujących problemów z urządzeniem :-(

    pozdrawiam, c.
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hypnosis - nie wiem gdzie zadać pytanie - a do tego tematu może jeszcze ktoś zaglądnie - częściowo pytanie związane z tematem poweroff
    (jeśli pojawiłaby się jakaś konkretna odpowiedź to może warto założyć
    [howto] struktura systemu plików qnapa x09 )

    gdzie są logi systemowe i szerzej - może ktoś rozpisać strukturę katalogów/plików systemowych z uwzględnieniem faktu iż część jest zapisana na Flashu qnapa i linkowana/przepisywana w czasie startu / rebootu urządzenia w inne miejsca?
    -gdzie są logi systemowe
    -gdzie są pliki odpowiedzialne za uruchamianie usług po reboocie
    -które pliki / katalogi warto zarchiwizować aby móc samodzielnie przywrócić qnapa do stanu używalności w przypadku 'namieszania' z instalacją dodatkowego softu

    pozdrawiam, c.
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a mnie dziala:
    /sbin/poweroff
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    po wpisaniu również tej komendy, QNAP miga i nie chce się wyłączyć. Czym jest to spowodowane że nie u wszystkich to działa?
     
  10. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    /sbin/poweroff u mnie również nie działa - w jakim pakiecie jest poweroff? moze jakiś update potrzebny albo co?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a widzicie... bo to pewnie tylko w x86 jest na standardzie :)
     
  12. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    a więc w jaki sposób można wyłączyć QNAPa ? poprzez SSH
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a zrob tak:
    # ln -sf /bin/busybox /sbin/poweroff

    i teraz sprawdz:
    # /sbin/poweroff
     
  14. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    zainstalowałem przez ipkg nowszego busybox i próba wykonania poweroff:

    Kod (Text):
    1. # ln -sf /opt/bin/busybox /sbin/poweroff
    2. [~] # /sbin/poweroff
    3. poweroff: applet not found
    4.  
    no to dla świętego spokoju zrobiłem:

    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # ln -sf /bin/busybox /sbin/poweroff
    3. [~] # /sbin/poweroff
    4. [~] #
    5.  
    po kilku sekundach PuTTY stwierdza brak połączenia po SSH (inactive)
    Kod (Text):
    1.  2009-02-20 17:24:17    Server unexpectedly closed network connection
    2.  
    - a na qnapie nadal radośnie mrugają lampki - informacyjna wygaszona, od dysków 1 i 2 w trybie 'na wciąż', od sieci - czasami sobie mignie, i miga sobie niebieska żaróweczka.... (na szczęście wiatrak działa - więc przynajmniej nie ma niebezpieczeństwa przegrzania urządzenia)

    skoro uruchamianie trwa około 3 minut to przypuszczam ze poweroff więcej jak 5-6 minut nie powinien zajmować??

    co dalej z tym fantem? czy to bug w qnapie czy coś źle z tym poweroff robimy?
    -jeśli my coś źle robimy to jak powinno być poprawnie?
    -jeśli inna przyczyna jak sprawdzić (w jakich logach sprawdzić o co chodzi?)

    a może odezwie się ktoś komu ta sztuka z poweroff na 209 się udała?

    pozdrawiam, c.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a czy 109/209 mozna wogole w panelu wylaczyc?
    moze to byc ograniczenie zwiazane z tym Marvell'em ktory jest na plycie lub plyta ktora powstala wogole nie obsluguje funkcji poweroff
     
  16. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    teraz już wcale nie kontaktuje na polecenie poweroff
    Kod (Text):
    1. [/] # ln -sf /opt/bin/busybox /sbin/poweroff
    2. [/] # /sbin/poweroff
    3. -sh: /sbin/poweroff: No such file or directory
    4.  
    tak, z panelu można wyłączyć.
    Tak samo kiedyś w twoim Qloger-rze działało wyłączanie. Jakim sposobem zrobiłeś ?
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    qlogr odnosil sie do panelu dlatego wylaczal QNAP'a...
     
  18. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    w tym przypadku dobrze by było zrobić skrypt basha, który będzie wyłączał QNAPa z PA lecz problem może stanowić nowy firmware obsługujący AJAXa.

    P.S Silas, będziesz robił nowego Qloger-a pod nowy firmware ?
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:59
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    tak tylko czekam na dokumentacje techniczna z QNAP'a
    ...i oczywiscie doczekac sie nie moge
     
  20. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:59
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    qrde - o co biega z tym poweroff???

    SiLAS - możesz rozpisać co się dzieje jak kliknę shutdown w panelu przez WWW ?
    wyłączanie z panelu trwa kilkanaście sekund - klikam na shutdown - nas mignie sobie kilka razy lampkami, ze 2x beep i wyłącza się;
    skoro daje radę wyłączyć qnapa z panelu to tym bardziej powinien dać się wyłączyć po SSH?

    czarna magia ... :-(

    c.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.