Polecenie 'poweroff'

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 5 Luty 2009.

Ładowanie...
  1. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    U mnie jest podobnie. Ale co ciekawe - poweroff czasami działa, zazwyczaj nie :)
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Nicodem - sprecyzuj 'działa' :p

    działa z panelu czy przez SSH? i kiedy działa a kiedy nie? w godziny parzyste w trzecią środę miesiąca działa 9/10 a w nieparzyste godziny w pozostałe dni działa jeden raz na 7? :D

    c.
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Z panelu to zawsze działa.
    Z 'palca' - a tu nie znalazłem żadnej reguły. Ale nie patrzyłem w fazy księżyca - może to to :)
     
  4. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    to poproszę wobec tego od kogoś kto ma taka możliwość (SiLAS, nie wiem czemu ale licze na Ciebie w tym względzie :p)
    o rozpisanie step-by-step co się dzieje po kliknięciu shutdown w panelu

    jakie pliki i gdzie są zapisywane , jaki plik jest wykonywany
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    hmm, a dało by się podpatrzyć kod źródłowy panelu ? gdzie jest on przechowywany? myślę że to rozwiąże sprawe.
    Bo z tego co można wywnioskować PA inaczej wyłącza QNAPa(napewno nie przez komende poweroff) , tak samo przycisk z przodu obudowy(u mnie on dobrze działa).
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    kod js obsługujący wysłanie zapytania POST do cgi z prośbą o shutdown(z pliku /mnt/ext/home/httpd/cgi-bin/sys/html/power_mgmt.html):
    lecz niestety cgi jest nie czytelny ...

    natomiast komenda reboot dobrze działa...
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Problem rozwiązany ! <spoko>
    QNAPa wyłącza komenda
    Kod (Bash):
    1. /sbin/halt
    Dziękuje wszystkim za pomoc :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    :) sprawdze (jak zdążę) na koniec dnia - na razie mam 6 zalogowanych uzyszkodników na qnapie i zaden nie chce się wylogowac na 10 minut bo 'pilne'

    jeśli zadziała halt u mnie równierz to moznaby wrzucić

    [howto] wyłączenie qnapa przez SSH


    c.
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    lepiej poczekać i zrobić pełny spis komend wraz z opisami. Ale poczekajmy jeszcze na tą dokumentacje dla Silasa ;)
     
  10. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:49
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    zadziałało również na moim (w podpisie firmware nr)

    - tzn.
    Kod (Text):
    1.  
    2. /sbin/halt
    3.  
    i nastała błoga cisza....

    [edit]

    działa również samo halt bez podawania ścieżki dostępu - co ciekawe - halt jest symlinkiem do busyboxa - tak jak i poweroff
    - skoro w busybox zainstalowanym w qnapie jest funkcja poweroff (w tym z ipkg nie ma) to powinna działać - jeśli nie działa to moim zdaniem jest to bug w busybox

    c.
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 567
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:49
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  12. flood
    Offline

    flood Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    TS-119 Beta FW (Version 3.2.1 Build 0104)

    Po instalacji powyższego firmware'u mam częste problemy z wyłączaniem systemu. Można powiedzieć że tylko czasem udaje się go poprawnie zamknąć, czy to manualnie przez przycisk na panelu, czy z portalu administracyjnego, przez harmonogram, czy przez SSH - polecenie poweroff. Pamiętam że w którejś z wcześniejszych wersji firmware też zdarzały się takie problemy ale były rzadkością. Ogólnie po uruchomieniu zamykania słychać standardowy towarzyszący temu sygnał, miga niebieska dioda power, ale wszystkie usługi raczej działają można się zalogować itd. Jak ustalić przyczynę problemu ?