W obecnej chwili używam TS-421 ale potrzebuję w firmie serwer na Windowsie z obsługa MS SQL Server (Subiekt / NEXO Insertu) + obsługa kilku komputerów w sieci lokalnej. Tradycyjnego serwera stawiać nie zamierzam ponieważ doceniłem zalety NAS-a. Wymyśliłem sobie wirtualizację - wybór padł na TVS-471-PT w cenie około 4100 zł brutto. Na starcie zamierzam rozszerzyć pamięć do 16GB a z czasem wymienić procesor na i5 może i7. Wystarczają mi 4 zatoki na dyski (jeden SSD + dwa WD Red-y). Oprócz bazy Insertu wirtualizacja ma nam w pracy służyć do testów i nauki.
Teraz najważniejsze - czy mój wybór jest słuszny - kierowałem się radami na forum (brać tylko na Intelu i możliwością zmiany procesora). Czy może wybrać inny model w podobnej cenie - czy może wstrzymać się z zakupem bo spodziewana jest premiera nowego modelu (biorąc pod uwagę małą dostępność tego modelu).
Teraz najważniejsze - czy mój wybór jest słuszny - kierowałem się radami na forum (brać tylko na Intelu i możliwością zmiany procesora). Czy może wybrać inny model w podobnej cenie - czy może wstrzymać się z zakupem bo spodziewana jest premiera nowego modelu (biorąc pod uwagę małą dostępność tego modelu).