Rozwiązany Problem po utworzeniu nowego konta administratora z mapowaniem dysku

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by winiak, Aug 20, 2021.

Loading...
Tags:
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    Z uwagi, że chce mieć dostęp do NASa z zewnątrz postanowiłem dzisiaj zainstalować QuFirewalla oraz zmienić domyślne konto admin na drugie (konto admin1 miało zostać wyłączone). Zrobiłem wszystko i okazuje się, że na laptopie nie mam dostępu do zmapowanego wcześniej dysku. Myślę sobie - no problem, zmapuje dysk jeszcze raz i okazuje się, że nie mogę tego zrobić. W ustawieniach dostępu nadałem sobie wszystkie uprawnienia i dalej nie mogę zmapować dysku, mówię ok, pewno firewall - dezaktywacja i problem dalej występuje. Aktywowałem konto admin1 odpaliłem QuFirewall i dysk się mapuje bez problemu ale jak wyłączę tylko konto admin1 to okazuje się, że nie mam uprawnień. Nie mam już pomysłu co jeszcze mogę zrobić :/

    Czeka mnie jeszcze mała kombinacja z siecią bowiem mam prosty router B818 huawei który nie ma wielu opcji do ustawienia ale zapewnia mi dostęp do LTE, za nim postawię Asusa AC68u i do niego podepnę dopiero Q z którym chce się łączyć przez VPN. Dodatkowo na Q chce postawić docker z Pihole aby ograniczyć reklamy. A wszystko po to bo chce mieć dostęp do danych będąc poza domem.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    mamo ! nie działa !

    obrazki ?
    jaki błąd jest podczas łączenia nowym adminem ?
    jakie są prawa admina nowego i starego do aplikacji
    czy nowy admin ma prawo do nowych udziałów ?
     
  3. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    kto pyta nie błądzi :)

    przy mapowaniu dyski na nowym adminie Q jest widoczny w sieci, po jego wyborze dostaje komunikat: upload_2021-8-20_17-48-38.
    nowy admin ma przyznane uprawnienie do tych samych folderów i aplikacji jak admin1
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  5. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    tak, na początku zmieniłem tam dane a później skasowałem i dalej jest komunikat o braku dostępu przy mapowaniu
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a jak sie logujesz ?
     
  7. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    przez www loguje się normalnie do QTS
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    jak sie logujesz z Windowsa do dysków qnapa ? upload_2021-8-20_18-27-2.
     
  9. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    mój komp->mapowanie dysku-> i tutaj próbowałem wybrać qnapa (serwer widoczny w otocze) - po kliknięciu na Q od razu zwrotka o braku uprawnień
    --- Połączono posty, Aug 20, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 20, 2021 ---
    Qnap jest widoczny w otoczeniu sieciowym, mogę się na niego zalogować bez problemu na nowego admina np. z telefonu i mam dostęp do wszystkich katalogów
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a czy wpadłeś na genialny pomysł .. ze to nie ten user dla Windows ?

    upload_2021-8-20_18-40-3.
     
  11. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    tak wpadłem na to i też to nie rozwiązało mojego problemu :/ była to jedna z rzeczy których spróbowałem w pierwszej kolejności po sprawdzeniu uprawnień nowego usera. Przed założeniem tematu na forum próbowałem we własnym zakresie sobie poradzić, później przejrzałem forum czy były podobne przypadki i jakie zastosowano rozwiązania a na końcu założyłem nowy topic.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    a co tam wpisałeś ? w ten kreator ?
     
  13. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:14 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    problem rozwiązany, stara szkoła rozwiązała problem - zrobiłem resert qnapa i laptopa i poszło od razu
     
Thread Status:
Not open for further replies.