- 18 Kwiecień 2020
- 68
- 7
- 8
- 36
- QNAP
- TS-x53D
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Z uwagi, że chce mieć dostęp do NASa z zewnątrz postanowiłem dzisiaj zainstalować QuFirewalla oraz zmienić domyślne konto admin na drugie (konto admin1 miało zostać wyłączone). Zrobiłem wszystko i okazuje się, że na laptopie nie mam dostępu do zmapowanego wcześniej dysku. Myślę sobie - no problem, zmapuje dysk jeszcze raz i okazuje się, że nie mogę tego zrobić. W ustawieniach dostępu nadałem sobie wszystkie uprawnienia i dalej nie mogę zmapować dysku, mówię ok, pewno firewall - dezaktywacja i problem dalej występuje. Aktywowałem konto admin1 odpaliłem QuFirewall i dysk się mapuje bez problemu ale jak wyłączę tylko konto admin1 to okazuje się, że nie mam uprawnień. Nie mam już pomysłu co jeszcze mogę zrobić :/
Czeka mnie jeszcze mała kombinacja z siecią bowiem mam prosty router B818 huawei który nie ma wielu opcji do ustawienia ale zapewnia mi dostęp do LTE, za nim postawię Asusa AC68u i do niego podepnę dopiero Q z którym chce się łączyć przez VPN. Dodatkowo na Q chce postawić docker z Pihole aby ograniczyć reklamy. A wszystko po to bo chce mieć dostęp do danych będąc poza domem.
Czeka mnie jeszcze mała kombinacja z siecią bowiem mam prosty router B818 huawei który nie ma wielu opcji do ustawienia ale zapewnia mi dostęp do LTE, za nim postawię Asusa AC68u i do niego podepnę dopiero Q z którym chce się łączyć przez VPN. Dodatkowo na Q chce postawić docker z Pihole aby ograniczyć reklamy. A wszystko po to bo chce mieć dostęp do danych będąc poza domem.