Rozwiązany Problem qpkg

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Przemek, 9 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    zainstalowałem na swoim ts-109 Optware jak w instrukcji na forum, wszystko dzialalo lecz chcac zainstalowac Optware-ipkg_1.0_TS-109.qpkg
    z poziomu www dochodzi do 30 % i zatrzymuje sie co nalezy wczesniej zrobic ?

    Przemek
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pewnie wczesniej miales zainstalowane Optware recznie ? :>

    jesli tak bedziesz musial odinstalowac Optware ale rob to bardzo ostroznie...
    poniewaz Optware mount'uje kilka katalog do /mnt/ext/
    tj. Public, Qdownload
    reczne usuniecie Optware moze spowodowac utrate danych na NAS'ie

    najlepiej sciagnac oryginalna paczke Optware w ktorej jest ten skrypt instalacyjny i usunac Optware z poziomu tego skryptu...
    wczesniej zresetuj qnap'a i na nowo uruchomionym qnap'ie polacz sie na konsole
    Kod (Text):
    1. cd /share/Public
    2. wget http://qnas.pl/tools/arm/optware-tsx09-20080525.tar.gz
    3. tar zxvf optware-tsx09-20080525.tar.gz
    4. rm zxvf optware-tsx09-20080525.tar.gz
    5. rm optware_chroot.tar.gz
    6. ./optware-bootstrap-qnap-tsx09.sh uninstall
    7. rm optware-bootstrap-qnap-tsx09.sh
    gdyby './Optware-bootstrap-qnap-tsx09.sh uninstall' nie odinstalowalo poprawnie tej sciezki to zresetuj ponownie qnap'a i odinstaluj to jeszcze raz



    --
    jesli natomiast nie miales wczesniej Optware to daj znac...
     
  3. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Troche juz nabalaganilem na qnapie ale faktycznie mialem zainstalowene opt. recznie. poki co kopiuje dane ;) i zerkne jak wroce z pracy czy odinstaluje sie i dam znac
    pzdrawiam

    Przemek
     
  4. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odinstalowywanie wyglada tak :

    [/share/Public] # ./Optware-bootstrap-qnap-tsx09.sh uninstall
    TS-109 detected - mounting mtdblock5
    removing /tmp/config/autorun.sh ...
    umounting flash file system ...
    Attempting to unmount filesystems:
    /dev on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev type none (rw,bind)
    /tmp on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp type none (rw,bind)
    /share/HDA_DATA/Qrecordings on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings type none (rw,bind)
    Attempting to unmount filesystem: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev: device is busy
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev: device is busy
    Attempting to unmount filesystem: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp: device is busy
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp: device is busy
    Attempting to unmount filesystem: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings: device is busy
    umount: /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings: device is busy

    The following filesystems could not be unmounted
    /dev on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev type none (rw,bind)
    /tmp on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp type none (rw,bind)
    /share/HDA_DATA/Qrecordings on /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings type none (rw,bind)

    They must be unmounted before uninstallation can proceed safely

    Perhaps some chrooted process is still running?
    Please kill any processes manually, and try again.

    This script attempts to kill any running Optware chrooted processes, however in some cases this may take upto a minute. Please wait and try uninstalling again. Failing that, you could manually umount them.
    [/share/Public] #

    robilem reboory i jak widac a zainstalowac z www nadal nie moge na 30% zatrzymuje sie.
    A jest moze opcja przywrocenia do ustawien fabrycznych qnapa nie tracac kont i danych ?
     
  5. Doctor Tomas
    Offline

    Doctor Tomas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Jonkowo
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    Mam podobny problem co kolega Przemek. Z tą tylko rożnicą, że (wcześniej nie przeprowadzając żadnej "ręcznej" instalacji) zainstalowałem rtorrent++_0.8.2_TS-109.qpkg - 0605 i wszystko pięknie się zainstalowało tylko jakoś nie chciało ciągnąć. Odinstalowałem naciskając przycisk "Usuń" w sekcji QPKG panelu administracyjnego TS-109 i rozpocząłem istalację nowszego rtorrent++_0.8.2_TS-109.qpkg - 0606. Insalacja zatrzymuje się przy 30% i koniec. Ponawiałem próby wielokrotnie, nawet przeinstalowałem na nowo Version 2.1.0 Beta Build 0602 i dalej to samo.
    Co tu robić ?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    hmmm
    wylacz wszystki stacje pobierania plikow, stacje monitoringu, ...
    kompletnie wszystkie uslugi
    nastepnie zresetuj qnap'a
    po zalaczeniu odmountuj recznie
    Kod (Text):
    1. umount /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/dev
    2. umount /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/tmp
    3. umount /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/share/Qrecordings
    teraz sprobuj jeszcze raz uruchomic skypt do odinstalowania Optware


    zaloguj sie na qnap'a z konsoli i napisz 'mount'
    zdaje sie ze powinienes miec zamountowany katalog
    /mnt/HDA_ROOT/rootfs_optware.rtorrent/share/Qdownload
    dla wszelkiego spokoju wylacz wszystkie uslugi tj. stacja pobierania plikow, stacja monitoringu...
    wykonaj ponizsze polecenia
    Kod (Text):
    1. killall -9 rtorrent
    2. killall -9 screen
    3. killall -9 lighttpd
    jesli w mount byl za'mount'owany katalog 'umount /mnt/HDA_ROOT/rootfs_optware.rtorrent/share/Qdownload' napisz:
    Kod (Text):
    1. umount /mnt/HDA_ROOT/rootfs_optware.rtorrent/share/Qdownload
    teraz bardzo wazne...
    Kod (Text):
    1. cd /mnt/HDA_ROOT/rootfs_optware.rtorrent/share/Qdownload
    2. ls -la
    ostatnie polecenie wyswietli Ci pliki w tym katalogu
    jesli nie ma nic oznacza ze odmountowales ten katalog poprawnie
    powinien tez on zniknac z listy w "mount"
    Kod (Text):
    1. cd /
    2. rm -rf /mnt/HDA_ROOT/rootfs_optware.rtorrent
    w ten o to sposob pozbyles sie calkowicie tego rtorrent'a
     
  7. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    u mnie nawet nie mozna bylo juz czegokolwiek recznie zainstalowac usunalem cos z spod mc i jak pisalem balagan sie zrobil ogolny wiec rozkrecilem serwerek i na nowo wszystko juz mam ;) qpkg z poziomu www i smiga wszystko.
    Przy okazji mam jednego ts-409 z 4x 1TB zworka na dyskach jest ustawiona na 1.5Gbps a nie na 3 Gbps teoretycznie nie powinno byc roznicy czy zmienie te zworki ale na wszelki wypadek zapytam czy nic sie nie wywali serwer pracuje w raid4

    pozdrawiam
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) nic nie wywali ze wzgledu ze ta zworka to tylko limit transmisji interfejsu sata - konstrukcja dysku musialaby byc chora zeby cokolwiek zlego sie stalo :)
    2) wyciagniecie zworki nie przyspieszy predkosci pracy :D
     
  9. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    tez tak podejzewalem ale wolalem zapytac
    zworka jak wiadomo nic nie pomaga ale zakupilem switach 3coma gigabitowego i jest juz szybciej ;)

    dzieki za szybkie odpowiedzi

    pozdrawiam

    Przemek
     
  10. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Podłączę się pod ten temat bo mam bardzo podobny problem. Pobrałem i rozpakowałem Optware IPKG. Mam plik o nazwie Optware-ipkg_0.99.163_TS-109.qpkg. Próbowałem go zainstalować jednak instalacja doszła do 30% i otrzymałem komunikat o błędzie, w logach systemowych pojawił się wpis:

    Kod (Text):
    1. Optware-ipkg 0.99.163 installation failed. Cannot download http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs05q3armel/cross/stable/ipkg-opt_0.99.163-10_arm.ipk.
    Spróbowałem więc ponownie, tym razem instalacja stanęła na 60% i też niepowodzenie a w logach:
    Kod (Text):
    1. Optware-ipkg 0.99.163 installation failed. /share/HDA_DATA/optware existed. Please remove it first.
    Czy mam postępować zgodnie z instrukcją opisaną wyżej w tym temacie, tzn poszukać jakiegoś skryptu i próbować odinstalować Optware ? Całe szczęście, że znalazłem ten temat bo po tym drugim komunikacie gotów byłem ręcznie skasować katalog Optware a z tego co czytam nie byłoby to najlepsze rozwiązanie dlatego zanim cokolwiek zrobię wolę zapytać.
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Usun z konsoli: /share/HDA_DATA/Optware
    i uruchom jeszcze raz instalacje poprzez QPKG
    i w sprawie problemow QPKG pisz w dziale platforma QPKG
     
  12. astonmartin
    Offline

    astonmartin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    14:38
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Dzięki, pomogło.

    Co do działu Platforma QPKG to nawet miałem zamiar tam się wpisać jednak nie posiadam uprawnień do tworzenia tematów w tym dziale, znalazłem więc temat o podobnym problemie i się dopisałem.
     

Poleć tę stronę