czy według ciebie po usunięciu partycji problem zniknie?
W narzędziach administracyjnych WIN 10 usunąłem wszystkie partycje tego dysku (było ich chyba 5!) po włożeniu do QNAPa i ponownym podłączeniu do kompa Partycje były widoczne (jakby QNAP przywracał)
No jasne ze były widoczne. Poniewaz QNAP już zdążył na nowo zainicjować dysk. Ale nie utworzono na nim woluminu. Kolejny krok został dla Ciebie... abyś klikną utwórz wolumin a następnie udziału sieciowe na nim.
nie utworzyłem woluminu, bo Qnap nie widział tego dysku... podobnie jak na prtsc...
i w tym problem, wkładałem czysty dysk, bez partycji, Qnap je przywracał, dysk świecił na zielono, po wybraniu z menu Utwóż nowy wolumin ten dysk nie jest widoczny na liście dostępnych dysków
Pytanie czy z obecnego dysku systemowego (nr 1) (na którym mam meeeeega dużo ważnych danych - prawie 3TB) mógłbym zgrać dane poprzez USB w Qnapie na ten nowy dysk systemowy??
Dlatego opcja z odłożeniem go na biurko jest najbezpieczniejsza.
Tak, zgrasz dane za pomocą tego programu który wskazałem w poście wyżej.
czy postawiony nowy system zobaczy ten dysk jako eksternal i bedę miał możliwość skopiowania danych?
nie wiem, nie sprawdzałem ale chyba nie
Chodzi mi o to aby nie marnować czasu na kilkukrotne z przegrywanie tych danych... z dysku do kompa, z kompa na QNAPa - poza tym to będzie trwało kilka dni
3TB danych kilka dni ?
No to może tak?
1. Z obecnego dysku systemowego (nr1) zgrywam przy pomocy QNAPa (złącze USB) na dysk (nr5) Backup'owy (taka opcja przegrania danych powinna być najszybsza, może dałoby radę w parę godzin)
2. Wywalam z QNAPa wszystkie dyski
3. czysty dysk (nr2) wkładam do K1 i inicjuję system
4. podłaczam dysk (nr5) Backup'owy z kopią danych przez USB w QNAPie i zgrywam na dysk (nr2 nowy systemowy)
5. Czyszczę dysk (nr1) wkładam do K2 tworzę wolumin
6. podobnie z dyskiem (nr3) i (nr4) z których tworzę RAID
Pytanie, czy ten dysk (nr5) Backup`owy może być dyskiem NTFS?
Czy to nie optymalna opcja?
Dla ciekawych zrobiłem tak:
Jak pisałem przegrałem dane z dysku systemowego na dysk zewnętrzny (FAT32) przez USB (trwało to kilka godzin)
Niestety nie przegrałem wszystkich :-( i do tego jeszcze wrócę...
stary dysk systemowy wyjąłem zapakowałem pozostałe dyski, odpaliłem inicjację na nowo, przegrałem z powrotem cześć danych przez USB z tego dysku zewnętrznego.
Teraz mam świeży system z częścią danych...
Teraz próbuję odzyskać pozostałą część z tego starego dysku systemowego.
Niestety wskazane wcześniej narzędzie
Access to Ext 2/3/4, HFS and ReiserFS from Windows widzi dysk i 5 partycji, natomiast do żadnego nie może się dostać.
Dodam, że dysk systemowy był szyfrowany...
Jakieś pomysły na odczytanie danych z tego starego dysku systemowego?