Pomoc Problem z połączeniem przez phpmyadmin i HS.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Gw-Service

Passing Basics
Beginner
8 Luty 2020
26
4
3
43
Ruda Śląska
gw-service.pl
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
100 Mbps
Witam Panowie, mam problem z połączeniem się z phpmyadmin do bazy MySql.
W systemie QTS wszystko ustawione poprawnie, oprogramowanie najnowsze. Dziwną rzeczą jest to że phpmyadmin działał bez zarzutu przed update ostatnim na 100% bo go używałem.
  • Serwer SQL - włączony
  • Serwer WWW włączony,
  • Aplikacja phpmyadmin - zainstalowana.
Używam też często do połączeń z bazami HS i też się nie łączy.
Poniżej screen-y z prób połączenia.

upload_2021-8-18_0-9-35.png

Jeśli po IP QNAP-a dam port 3306, daje mi taki komunikat:

upload_2021-8-18_0-10-40.png

Przez HS, daj taki komunikat:

upload_2021-8-18_0-11-33.png

Testowałem różne dane logowania, choć jestem przekonany że są poprawne.
Może to coś Wam podpowie że po wejściu na stronę http://192.168.1.240:80 - nie wyświetla się strona. Mimo tego że w katalogu WEB jest umieszczony testowy plik index.html.

upload_2021-8-18_0-18-50.png

Proszę o pomoc. Od razu informuję że dopiero zaczynam z QNAP-ami, zatem dla mnie każda wskazówka się przyda.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1741 Build 20210726
Model serwera: QNAP TS-453Be

Przejrzałem plik my.cnf jak u mnie wygląda - taki sam jak podałeś. Mi się udało połączyć u siebie. Może faktycznie coś namieszane na bazie danych.

*tymczasem na Stack Overflow ...
mówią ludki żeby wywalić konto za pomocą phpmyadmin i zrobić nowe
na 99% jest coś w koncie namieszane

czy tam czystego mysqla
Problem w tym że phpmyadmin nie działa :-(
Support się dziś odezwał i chcą zdalny dostęp, się zobaczy.

A sprawdź jeszcze przez SSH czy możesz się podłączyć do serwera mysql/mariadb bezpośrednio z qnapa:
/usr/local/mysql/bin/mysql -p
upload_2021-8-19_10-43-22.png

Wygląda podobnie jak u mnie. Niestety nie znam się na administracji mysql (o oracle moglibyśmy porozmawiać). Masz dostęp do qnapa dla którego połączenia do mariadb z innego ip działają? Może dasz radę zobaczyć jak to tam wygląda? Tu jest przykład konfiguracji połączeń z zewnątrz do serwera: Configuring MariaDB for Remote Client Access
Co do phpmyadmin - co się stanie jak usuniesz paczkę i zainstalujesz ją na nowo?

Wygląda podobnie jak u mnie. Niestety nie znam się na administracji mysql (o oracle moglibyśmy porozmawiać). Masz dostęp do qnapa dla którego połączenia do mariadb z innego ip działają? Może dasz radę zobaczyć jak to tam wygląda? Tu jest przykład konfiguracji połączeń z zewnątrz do serwera: Configuring MariaDB for Remote Client Access
Co do phpmyadmin - co się stanie jak usuniesz paczkę i zainstalujesz ją na nowo?
upload_2021-8-19_11-42-24.png

Tu mamy screen z serwera na którym działa wszystko Jak należy. User "smart" zaznaczony to moje dzieło, bo też był problem z dostępem do bazy z apki zewnętrznej ale dział przynajmniej phpmyadmin, więc poradziłem sobie.
Ja serio już nie wiem co jest nie tak, bo na porównywanie config-ów już wpadłem wcześniej i właśnie chodzi o to że wszystko wygląda identycznie.
Czekam teraz co uradzi support, bo serio moje pomysły się skończyły, a nie jestem tak biegły w SQL-u żeby sobie Sam poradzić, bo dam sobie głowę uciąć że to jest coś z prawami dostępowymi localhosta i tak jak już ktoś wcześniej wspomniał, sama baza broni dostępu.
Link który mi podałeś co nieco mi mówi ale tak jak napisałem wcześniej, boję się że coś zepsuję bardziej.
Phpmyadmin - był odinstalowany i zainstalowany ponownie chyba z "dziesiąt" razy. Tak samo jak inicjalizacja bazy, włączenie wyłączenie serwera SQL, serwera WWW. Niestety bez rezultatu.

Załączniki

• upload_2021-8-19_11-42-5.png
    upload_2021-8-19_11-42-5.png
    98,6 KB · Wyświetleń: 61
Re-assign host access permission to MySQL user

SQL:
UPDATE mysql.user SET host = '%' WHERE user = 'dupa_user';
i sprawdz działanie za pomocą tego co wcześniej wklejałeś

nie znam sie na sqlu, ale czytać ze zrozumieniem też potrafie

mam cichą nadzieje że nie pracujesz jako web developer .. bo zwyczajnie czytanie boli

Usera utworzyło ale nic nie dało w kwestii phpmyadmin

Kod:
MariaDB [(none)]> USE mysql;
Database changed
MariaDB [mysql]> SELECT user,host FROM user;
+--------+--------------+
| user   | host         |
| admin  | %            |
| myuser | %            |
| root   | 127.0.0.1    |
| root   | ::1          |
|        | gw |
| root   | gw |
|        | localhost    |
| root   | localhost    |
8 rows in set (0.00 sec)

Jednak jest progres, ponieważ HS wchodzi do bazy, co za tym idzie to z samą apk. phpmyadmin jest coś nie tak.

upload_2021-8-19_12-58-15.png

A miałem nadzieje, że zmienisz 'myuser' 'mypass' na bardziej odpowiadające.
Co do phpmyadmin to w pliku: /etc/config/qpkg.conf powinna być sekcja konfiguracyjna do tej aplikacji. Sprawdź gdzie się ta aplikacja zainstalowała (Install_Path =).
Sprawdź czy nie ma jakiś logów/error'ów w katalogu z instalacją.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. max_allowed_packet
  2. phpmyadmin nie można edytować config
  3. phpmyadmin hasło
  4. baza danych w qnapie