Rozwiązany Problem z serwerem SQL - komunikat: mysqli_real_connect(): (08004/1040): Too many connections

Dyskusja w 'Serwer WEB i aplikacje (PHP oraz bazy danych SQL)' rozpoczęta przez użytkownika betnet, 30 Wrzesień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. betnet
    Offline

    betnet Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam. Nie potrafię rozgryźć problemu z serwerem SQL postawianym na QNAPie. Przy każdej próbie zalogowania (phpMyAdmin lub Adminer) pojawia się komunikat "mysqli_real_connect(): (08004/1040): Too many connections".

    Oczywiście chodzi o przekroczenie dozwolonej liczby połączeń z serwerem (151 domyślnie - nie zmieniałem). Nie mam pojęcia jak taka liczba mogłaby być przekroczona (raptem może postawiłem 3 strony z zapytaniami mysqli, które zresztą usunąłem), ale jeżeli tyle połączeń przychodziłoby, to wszelkie moje próby zresetowania, czy choćby zalogowania nic nie przyniosły. Oto co próbowałem zrobić:
    1. Kilkukrotny restart QNAPa
    2. Kilkukrotny restart hasła roota (w zakładce Panel sterowania/serwer SQL)
    3. Kilkukrotne zainicjowanie bazy danych (w zakładce Panel sterowania/serwer SQL)
    4. Usunięcie wszelkich stron wysyłających zapytania do serwera

    Nic z powyższych nie przyniosło efektu. Skutek jest taki, iż nie potrafię nawet zalogować się do bazy, nie mówiąc już o możliwości zmiany limitu połączeń. Każdorazowo łączę się z localhostem i dostaje ten sam komunikat.

    Za wszelkie pomysły rozwiązania będę bardzo wdzięczny. Z góry dzięki.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5 Build 20180928
    Model serwera: QNAP TS-251
     

    Załączone pliki:

    • Adminer1040.
      Adminer1040.png
      Rozmiar pliku:
      6,4 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      4f4c169b1528e3e243181d628fd1c28d
    • phpMyAdmin1040.
      phpMyAdmin1040.png
      Rozmiar pliku:
      16 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      852d9b086d05326998614d96559e504d
  2. prozak64
    Offline

    prozak64 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    34
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    Thunderbolt 20Gb/s
    TS-x53A Thunderbolt 20Gb/s
    login: root
    hasło: admin
     
    • Piwo Piwo x 1
  3. betnet
    Offline

    betnet Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki bardzo. Niestety efekt jest taki sam.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    odłącz NASa od Internetu i uruchom ponownie baze danych , sprawdz czy mozesz sie połączyć SQLem.

    hasło admina zmienione z domyslnego ?

    sprawdz czy nie złapałeś infekcji !

    upload_2018-10-1_8-19-56.
     
  5. betnet
    Offline

    betnet Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Zainicjowałem na nowo bazę i zresetowałem hasło w panelu sterowania, więc hasło jest teraz domyśle, a w związku z brakiem możliwości zalogowania się nie mogę go zmienić. Niestety internet mogę wyłączyć dopiero wieczorem.
    Dzięki wielkie za podpowiedź. Wieczorkiem sprawdzę.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    możesz też po prostu usunąć bramę w adresie IP na Q i sprawdzić ;)
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. betnet
    Offline

    betnet Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    17:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Spoko, ale w tej chwili jestem poza lokalizacją.
    --- Połączono posty, 1 Październik 2018, Data oryginalnego postu: 1 Październik 2018 ---
    Okazało się, że chyba jakiś syf. Było kilka dziwnych nazw użytkowników na różnych dziwnych hostach. Pewnie łajzy po tych kontach wysyłały zapytania czy cóś. Zalogowanie było możliwe rzeczywiście tylko po odłączeniu netu i zalogowaniu się do QTS po HDMI w Hybriddesk Station. Usunąłem dziwne konta, przeskanowałem Malware Remover i pozmieniałem hasła.

    Generalnie problem rozwiązany. Dzięki wielkie Pigers i prozak64.
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.