Problemy z Panelem Zarządzania Użtkownika

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 12 Wrzesień 2008.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Problemy z Panelem Zarządzania Użtkownika
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wiem czemu ,ale znikł cały tytułowy wpis.

    Chodzi o to ,ze w sieci wewnętrznej wszyscy dostają się do folderów na QNAPIE.
    Mimo ze potworzyłem foldery i tylko niektórym użytkownikom pozwoliłem na dostęp,
    a to nie działa.
    I co ciekawe bez logowania- nie wyświetla się okno np. syn dostaje się wszędzie ?!
    Co robię nie tak ??? ;(
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może ktoś wie dlaczego laptopy w sieci wewnętrznej nawet nie pytają o hasło dostępu - nie trzeba się logować !!!,mimo ze porobiłem nowych użytkowników i sprecyzowałem im prawa dostępu do poszczególnych plików.
     
  4. polityk
    Offline

    polityk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1) zakladsz użytkowników
    2) zakladasz katalogi
    3) nadajesz prawa - uważaj na prawa grupowe żeby nie pomieszać.

    cos zle robisz, bo u mnie dziala :p

    jakie masz systemy ?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przy przypisywaniu praw dla danego udzialu sieciowego, pamietaj ze na dole sa prawa dla Goscia:
    musisz ustawic brak praw
    inaczej bedzie mozna sie zalogowac bez podania loginu i hasla
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Interesuje mnie zablokowanie dostępu do dwóch katalogów z muzyką i z pobieranymi z sieci plikami.
    Są katalogi, są użytkownicy - nie w grupach !!!
    Tylko poprzez "Utwórz Dodaj użytkownika" Przydzielam im prawa i......... syn z laptopa z sąsiedniego pokoju dostaje się bez problemu poprzez
    "Moje miejsca sieciowe" - widzi wszystkie foldery QNAPA i dostaje się bez problemu ???!!
    Myślę,że błąd tkwi w ustawieniu jego laptopa-windowsa xp pro. ??
    Bo niby np. skąd on wie,ze ja go nazwałam na QNAPIE Pawel ???
     
  7. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zapomniałem dodać ,że w domu mam 4 laptopy i wszystkie konfigurowałem - instalowałem i możliwe ,że dałem tą samą nazw ;( ?!
    Czy to ma coś wspólnego z tym ,że nie mogę zablokować ?!
     
  8. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Żeby uściślić chcę zablokować użytkownikowi dostęp do niektórych plików na QNAPIE poprzez "Moje miejsca sieciowe"
    bo ustawienia które zrobiłem działają np. jeśli staramy się dostać poprzez FTP ,ale już Moje miejsca sieciowe wszyscy się dostają bez problemu ?!
     
  9. polityk
    Offline

    polityk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    coś mi tu nie gra....
    o co ci chodzi mówiąc, że "skąd on wie że mu dałem nazwe paweł" ??
    i o co chodzi z tą samą nazwą na każdym laptopie ?

    klikajac na folder w miejscach sieciowych windows spyta o login i hasło, wiec jesli syn go nie zna to nie wejdzie....

    błąd na 99,999% tkwi na Qnap'ie.

    od początku:

    Logujesz się na Qnap.
    klikasz zarzadzanie uzytkownikami
    klikasz utwórz
    wybierasz nazwe i hasło
    ustawiasz sobie "grupe administratorzy"
    - w ten sposób zakładasz użytkowników którzy mogą wszystko.

    potem dodajesz grupe "ograniczone" i tworzysz użytkownika "paweł" przypisując go do grupy "ograniczone.

    potem dodajesz udziały sieciowe i w prawach dostępu do udziałów ustawiasz:
    pełny dostep - grupa "administartors"
    brak dostepu - grupa "ograniczone"
    usuwasz "everyone" który ma pełny dostep
    ustawiasz dla goscia brak dostepu
    - no i masz przydział z brakiem dostepu dla uzytkownika "paweł"
    - możesz to tak samo zrobić bez grup tylko na samych nazwach użytkownika

    p.s. staraj sie pisać w jednym poscie o co chodzi, albo edytować i dopisywać czy cokolwiek, bo po jednym zdaniu na post naprawde sie niewygodnie czyta...
     
  10. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    I tak też zrobiłem .Wprawdzie nie ma grup, ale są indywidualni użytkownicy w liczbie 3 plus ja administrator.
    Dla każdego folderu określiłem jakie ma prawo względem niego dany użytkownik.
    I działa to przez Web i FTP - wszystko jest poprawnie, ale przez MOJE MIEJSCE SIECIOWE np. użytkownik Pawel może wszystko ??? !!!
    I wcale nie wyskakuje dla niego okno logowania ???
    Co jest przyczyną ,że nie wyskakuje okno logowania wchodząc poprzez MOJE MIEJSCE SIECIOWE.
     
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    14:53
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Teraz pojawił się dodatkowy problem.
    Kontrola dostępu => Prawa dostępu dla gościa - NIE MOGĘ ZMIENIĆ zmienić zakładki BRAK DOSTĘPU - to znaczy tylko ona aktywna -nie mogę przełączyć na inną ??? Co się stało ???
    Chciałem ustawić , tylko odczyt dla gościa lub nawet pełny dostęp i nie mogę ;(
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap czym zarządzać uzytkownikami

    ,
  2. zarzadzanie uzytkownikami na serwerze qnap nas