- 2 Styczeń 2016
- 514
- 21
- 18
- 41
- QNAP
- TS-x51
- Ethernet
- null
Witam
Mam pytanie do was, aktualnie korzystam z programu X który aktualnie jest zainstalowany na Virtualnym systemie (Win 7)
Wszystko działa prawidłowo, wszystkie komputery klienckie na których jest zainstalowany program X łączy się po sieci lokalnej z programem bazowym serwerowym i wszystko jest OK.
Problem pojawił się gdy chcę wyjść z laptopem poza sieć lokalną (łączenie się poprzez Open VPN za pomocą internetu telefonii) i tutaj pojawia się problem.
Laptop / program kliencki nie widzi / nie może się połączyć z bazą.
Dostawca programu informuje:
Istnieją dwa interesujące warianty wykorzystania serwera bazy danych w internecie
Program nie działa a z tego co widzę są 3-y możliwości
A) zainstalowanie bazy na hostingu (ostateczność)
B) pozostawić jak jest obecnie, baza na virtualne + Open VPN
C) zauważyłem że Qnap ma usługę Serwer SQL --> czy to też rozwiązanie, nie wiem czy kłopotliwe i najgorsze z tych 3-ch wariantów.
Czy jest tu osoba która mogła by na to zerknąć i poustawiać to jak należy ?
Mam pytanie do was, aktualnie korzystam z programu X który aktualnie jest zainstalowany na Virtualnym systemie (Win 7)
Wszystko działa prawidłowo, wszystkie komputery klienckie na których jest zainstalowany program X łączy się po sieci lokalnej z programem bazowym serwerowym i wszystko jest OK.
Problem pojawił się gdy chcę wyjść z laptopem poza sieć lokalną (łączenie się poprzez Open VPN za pomocą internetu telefonii) i tutaj pojawia się problem.
Laptop / program kliencki nie widzi / nie może się połączyć z bazą.
Dostawca programu informuje:
Istnieją dwa interesujące warianty wykorzystania serwera bazy danych w internecie
- użycie serwera SQL od dostawcy internetowego, który udostępnia usługę hostowania bazy danych na serwerze Microsoft SQL Server (np. WEBIO.PL)
- użycie serwera VPS (Virtual Private Server) z systemem Windows (maszyny wirtualnej) i zainstalowanie na nim serwera SQL (opcja podobna do powyższej ale dająca znacznie większą kontrolę nad serwerem bazy danych). Taką usługę oferuje wielu dostawców hostingowych.
Program nie działa a z tego co widzę są 3-y możliwości
A) zainstalowanie bazy na hostingu (ostateczność)
B) pozostawić jak jest obecnie, baza na virtualne + Open VPN
C) zauważyłem że Qnap ma usługę Serwer SQL --> czy to też rozwiązanie, nie wiem czy kłopotliwe i najgorsze z tych 3-ch wariantów.
Czy jest tu osoba która mogła by na to zerknąć i poustawiać to jak należy ?