Witam szanowne grono, ostatnio postanowilem przeniesc system na dysk SSD w celu przyspieszenia wspolpracy z NASikiem.
Wszystko bylo dobrze do ostatniej aktualizacji oprogramowania, lub poprostu byl to przypadek i wystarczyl ktorys restart z kolei.
Mianowicie, do tej pory wszystko bylo po mojej mysli, aplikacje oraz wszelakie dane byly odczytywane z dysku SSD jak i plik wymiany (SWAP)
Czyli obrazujac to do ponizszego screena HDD nie bylo uzywane na plik wymiany, natomiast wolumen SSD tak.
Ponizszy screen przedstawia juz sytuacje gdzie plik wymiany jest na HDD, a dysku SSD za chiny ludowe nie chce uzyc.
Jest to o tyle uciazliwe ze znowu strasznie muli i grzebie tym dyskiem jak opetany.
Konfiguracje dyskow mam nastepujaca:
Znalazlem poradnik odnosnie wylaczenia HDD z udzialow pliku wymiany:
Udzielamy pomocy - Dyski chroboczą bez przerwy
Jednak polecenie:
Wylacza wolumin SSD z zasobow systemowych jako dysk do pliku wymiany, wiec chyba nie tedy droga.
Komenda:
Zwraca mi komunikat: -sh: /dev/md322: Permission denied
Komendy
Wydaja sie dzialac, niemniej plik wymiany na HDD dalej jest obecny i uzywa tego dysku
Dodam ze jesli chodzi o grzebanie w takich sprawach jestem zielony i bede wdzieczny za pomoc, jesli bedzie potrzeba moge doslac wiecej informacji ktore beda istotne dla wyzej wymienionego problemu.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1 Build 1495
Model serwera: QNAP TS-228A
Wszystko bylo dobrze do ostatniej aktualizacji oprogramowania, lub poprostu byl to przypadek i wystarczyl ktorys restart z kolei.
Mianowicie, do tej pory wszystko bylo po mojej mysli, aplikacje oraz wszelakie dane byly odczytywane z dysku SSD jak i plik wymiany (SWAP)
Czyli obrazujac to do ponizszego screena HDD nie bylo uzywane na plik wymiany, natomiast wolumen SSD tak.
Ponizszy screen przedstawia juz sytuacje gdzie plik wymiany jest na HDD, a dysku SSD za chiny ludowe nie chce uzyc.
Jest to o tyle uciazliwe ze znowu strasznie muli i grzebie tym dyskiem jak opetany.
Konfiguracje dyskow mam nastepujaca:
Znalazlem poradnik odnosnie wylaczenia HDD z udzialow pliku wymiany:
Udzielamy pomocy - Dyski chroboczą bez przerwy
Jednak polecenie:
Code:
swapoff /dev/md256
Komenda:
Code:
swapoff=bash /dev/md322
Komendy
Code:
swapoff
swapoff /share/CACHEDEV1_DATA/.swap/qnap_swap
Dodam ze jesli chodzi o grzebanie w takich sprawach jestem zielony i bede wdzieczny za pomoc, jesli bedzie potrzeba moge doslac wiecej informacji ktore beda istotne dla wyzej wymienionego problemu.
Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1 Build 1495
Model serwera: QNAP TS-228A