Rozwiązany Pula pamięci - dysk HDD + SSD (niekoniecznie Raid0)

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by asystentbackup, Feb 27, 2021.

Loading...
  1. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Jak można przeczytać w stopce zostałem szczęśliwym posiadaczem TS-253Be (dwuzatokowego).
    Wyposażyłem go w 16GB Ramu (mam wątpliwość czy procesor rzeczywiście to obsłuży, wbrew temu co można przeczytać na anglojęzycznych forach (na przykład tu) bo jeszcze nie widziałem, by zużycie sięgnęło powyżej 7GB) i teraz czas na dyski.

    Wsadzę w niego (i proszę o nie przekonywanie mnie do Raida 1 - kopie lustrzaną robię na inne urządzenie) dysk HDD 6TB + SSD 1TB. I proszę o radę.

    Czy zrobić z obu dysków 1 pulę pamięci i zostawić systemowi decyzję, co gdzie i jak zapisywać (mając nadzieje, że Qtier zadba o to, żeby system i aplikacje były alokowane na szybszym dysku), czy może utworzyć 2 pule pamięci (osobna dla dysku SSD i osobno dla HDD) i samemu wskazywać SSD, jako miejsce na system i aplikacje?

    Które rozwiązanie polecacie i dlaczego?

    amedia.giphy.com_media_2L1KmLRW5HOY9NRxqM_giphy.


    =======
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2
    Model serwera: QNAP TS-253Be
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Przeczytaj co robi QTier - Qtier | Enable tiered storage for better efficiency | QNAP

    Tutaj widze raczej konfig - system na SSD, dane na HDD.
    --- Połączono posty, Feb 27, 2021, Data oryginalnego postu: Feb 27, 2021 ---
    a że podałeś mało informacji - jakie dane, co nas będzie robił, bawimy się w kotka i myszkę dalej.
     
  3. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Tak wygląda to teraz:

    ai.ibb.co_Rv5wBBJ_qnap_org.

    Kopie - czyli backupy trzech maszyn z windą wykonywane przez SyncBackFree (Netbak Replicator strasznie mnie odrzucił) + backup dwóch maszyn z linuxem.
    Monitoring - nagrania z 3 kamer (nie wiem czy z tego nie zrezygnuje - QvrPro strasznie spowalnia serwer i nie wiem czy nie rozwiążę tego inaczej)
    System - system i aplikacje
    Multimedia - prywatne zdjęcia i filmy do oglądania w sieci lan
    Microsoft OneDrive 2 dyski po 1TB do rsyncu.

    Przeczytałem - Qtier | Enable tiered storage for better efficiency i cały czas rozumiem to tak, że system sprawdza, co często jest odczytywane i umieszcza to na szybszym dysku. Co źle rozumiem?

    ai.ibb.co_YDxZdLh_f04_img.
    Miał być gif, ale chyba nie ma :-( - jak się kliknie, to jest ;)



    Moim pierwszym pomysłem było tak, jak piszesz osobno SSD i osobno HDD - ale przeczytałem o tym Qtierze, coś (jak rozumiem) źle zrozumiałem i na chwilę obecną mam jedną pulę 6+1 (ale wciąż mogę to puścić w diabły ;) ).
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  5. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Zauważyłem, że nie jesteś wylewny ;) - ale chociaż dwa zdania dlaczego tak byś to zrobił? Ponowne przesyłanie przez siec 3TB danych trochę mnie przeraża. Ale z drugiej strony - nie jestem zadowolony z obecnej wydajności Qnapa (i to mimo 16GB Ramu). Wczoraj w nocy zainstalowałem QSircha i praktycznie po 12h system nadal jest nieużywalny :-(

    ai.ibb.co_y0B8DCn_htop.
     

    Attached Files:

  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    taki jestem.

    Wiesz - jak po raz setny piszesz to samo - odechciewa się tłumaczenia.

    Mogłoby to być problemem jak miałbyś łącze z ograniczonym transferem.

    Kazałeś nasowi przeorać Twoje dane pod kątem wszelkich metadanych - czekaj aż skończy, albo ogranicz dane do skanu.
     
  7. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    I spoko.

    Tego się domyślam, ja ogólnie porzuciłem fora jakieś 10 lat temu (także dlatego, że ludzie nie potrafili korzystać z wyszukiwarki). Teraz wróciłem z "młodzieńczą" werwą, i trzaskam słowa, jak bym nic innego nie miał do roboty, ale pewnie za chwilę mi przejdzie.
    Aczkolwiek na temat czemu Qtiere jest gorszy od jednej wspólnej puli nie trafiłem. Intuicyjnie skłaniam się ku Twojemu rozwiązaniu - ale jak pisałem, to byłaby trzecia inicjalizacja Nasa i konfigurowanie wszystkiego :-( Ale jeśli wzrost wydajności miał by być znaczny - to się przemęcze. Tym bardziej, że zapomniałem wspomnieć o virtualkach ewentualnych, które też jakieś będą.

    Domyślam się przyczyny - ale jak już przeora, to się uspokoi? A dobrze chociaż indeksuje ten QSirch w wersje darmowej? Na windzie korzystam z Everythinga i jest naprawdę rewelacyjny (wbudowana wyszukiwarka windows i jej indeksacja to jakiś żart).
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Generalnie jest tylko opis funkcji i 2-3 tematy na globalnym forum QNAPa :|

    Zastanawiałbym się nad model z 4 dyskami - żeby wyrzucić monitoring na osobny dysk. Obecny NAS spokojnie ogarnie jakąś VMke z 2 CPU.
     
  9. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Obciążenie CPU programu do monitoringu wynosiło u mnie stałe 30~40% cały czas (chyba, że w końcu by to się ustabilizowało - bo musiał wykonać jakieś wstępne czynności - ale obserwowałem procesor przez 72h i taki był wynik) - więc jeśli chodzi o monitoring, to raczej myślę o osobnym rejestratorze kiedyś...

    Bardziej mnie martwi ten Qtier i dlatego, mimo że nie jesteś wylewny ;) Pigers napisz, co byś zrobił - tydzień konfigurowałem system, zrobiłem już backupy telefonów i maszyn z windowsem. Wrzuciłem multimedia.

    Zaorać to wszystko i zrobić dwie pule pamięci?

    @pigers@pigers jesteś administratorem, z prawie ośmioletnim stażem na tym forum i masz 230 punktów (cokolwiek to znaczy) - więc liczę się z Twoim zdaniem. Zaorać czy zafuać Qtierowi?

    Pozdrawiam

    amedia.giphy.com_media_j6vp6NJcZBO1A0EYY8_giphy.

    amedia.giphy.com_media_ZxomYqy9uGtSQSSjth_giphy.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    zależy od Ciebie - jak masz gdzie przewalić dane i masz czas i chęci - działaj!
    Twój NAS i Twoje dane.
     
  11. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Dane są w źródłach i mają swój backup gdzie indziej. Czas - no poza konfiguracją, wszystko inne robi się "samo".

    Ale czy będzie wydajniej? Innymi słowy czy skóra warta wyprawki?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    to walka o wydajność

    aassets.materialup.com_uploads_7228db40_5beb_496e_86f0_82050b6cc9f1_preview.
    ... ten post robił się 10 minut :O
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    @pigers@pigers ostatnie pytanie i już Cię nie męczę (tym bardziej, że czytam forum i zauważyłem, że faktycznie moje tematy też były wałkowane i może chociaż nie ma jednoznacznych odpowiedzi na nie - to w wielu podobnych wątkach się udzielałeś i możesz już być zmęczony setnym pisaniem tego samego).

    Mam Pule pamięci (6TB Hdd + 1TB SSD) i zrobię z tego dwie pule (1 pula system i wirtualki SSD) (2 pula HDD - cała reszta). Czy zrobić to poprzez ponowną inicjalizację NASa czy wystarczy nowa inicjalizacja dysków? A może jest trzeci sposób?

    I czy mogę oszczędzić część pracy i skutecznie wyeksportować konfig (zależy mi na: konfiguracji HybrycMount; zadaniach z HybricStation i ustawień QuMagie (zapisanie rozpoznanych osób - foldery ze zdjęciami będę miały tą samą strukturę - no ale z oczywistych powodów wylądują na innym wolumenie))??

    Teoretycznie ten temat też już był, ale znów nie padła jednoznaczna odpowiedź.


    To zawsze walka: o wydajność, o większe bezpieczeństwo, o integralność, o redundancje - i dlatego, jak się już kupi NASa, to potem człowiek zapierdziela po tych schodach i się dziwi, że nie może dotrzeć na ostatnie piętro.

    amedia.giphy.com_media_3ov9jWs5B1NI2voeuk_giphy.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    rozbić SSD na jedna pule i tam zainstalować OS
    HDD na drugą pulę

    The different ways of resetting your NAS - explained!
    3. Reinitialize NAS

    Jestem na 99% pewny że nie - qnap nie ma opcji exportu ustawień aplikacji zainstalowanych w AppCenter - jedyne co moge polecić, to zatrzymać aplikację i porobić archiwa z folderów w /share/CACHEDEV_?/.qpkg dla każdej z aplikacji - i modlić się żeby po instalacji nasa na nowo i zainstalowaniu appek , przywrócenie z archiwum pomogło.

    poczekaj na nową wersję firmware - ciekawe co nie bedzie działać xD
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    Dzięki wielkie! Zgodnie z obietnicą już nie męczę.

    amedia.giphy.com_media_iDdroSqfT7QKQ_giphy.
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,911
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +1,877 / 40 / -9
    Followers:
    39
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Czekamy na więcej Twoich tematów na forum uzupełnionych w animowane gify ;)
     
  17. asystentbackup
    Offline

    asystentbackup The C.O.W. Beginner

    Joined:
    Feb 24, 2021
    Messages:
    27
    Local Time:
    12:22 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-210 1 GbE
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz zniknąłem na chwilę - ale zamierzam powrócić z przytupem ;)

    amedia.giphy.com_media_jUwpNzg9IcyrK_giphy.

    amedia.giphy.com_media_rOsebqhlfCRby_giphy.