Dostęp do QNAPa przez myqnapcloud na 100% działa bez publicznego IP - w tej chwili tak z tego korzystam, ale jest to upierdliwe, bo najpierw trzeba się logować do myqnapcloud, potem jeszcze już do QTSa.
OpenVPN na pewno nie działa bez publicznego IP, ale się właśnie zastanawiałem czy QBelt zadziała - dam znać jak się uda potestować, ale nie gwarantuję, że to będzie dzisiaj.
No i udało się wczoraj w nocy zrobić testy, chociaż byłem już mocno śpiący więc mogłem coś przeoczyć
Tak na prawdę mam do dyspozycji dwa QNAPy w dwóch różnych lokalizacjach: w jednej jest stały publiczny adres IP, natomiast w drugiej adres prywatny.
Zacznę od tej drugiej, czyli miejsca z adresem prywatnym (BTW: net to LTE Orange):
1. Dostęp do QNAPa przez myqnapcloud, czyli logowanie się przez www działa. Również działa dostęp do QNAPa przez aplikację na androida (Qmanager, Qfile...).
2. Dostęp do QNAPa przez OpenVPN (oczywiście) nie działa.
3. Dostęp do QNAPa przez QBelt (na laptopie którym testowałem jest zainstalowana aplikacja QVPN) nie działa. Pomimo, że QNAPa dodawałem poprzez połączenie z myqnapcloud to i tak nie działa.
Natomiast pierwsze lokalizacja, czyli tam gdzie jest publiczne, stałe IP to:
4. Oczywiście tak jak powyżej (w punkcie 1) dostęp do QNAPa przez myqnapcloud, czyli logowanie się przez www działa. Również działa dostęp do QNAPa przez aplikację na androida (Qmanager, Qfile...).
5. Dostęp do QNAPa przez OpenVPN działa (ale jako klient używa "oficjalna" aplikacja OpenVPN)
6. Dostęp do QNAPa przez OpenVPN przy użyciu aplikacji QVPN działa częściowo. Tzn. komputer na którym testowałem uzyskuje połączenie z VPN, udaje mi się pingować lokalny adres QNAPa, ale nie mogę wejść w przeglądarce po tym adresie do QTSa.
7. Dostęp do QNAPa przez QBelt (z wykorzystaniem aplikacji QVPN) również działa częściowo, tj. tak jak w powyższym punkcie.
Podsumowując:
8. Nie mając publicznego IP jedyny sposób na dostanie się do QNAPa to wykorzystanie myqnapcloud. Ale to działa tylko przez przeglądarkę, więc nie zastępuje normalnego VPNa, bo tutaj nie ma możliwości np. mapowania dysku, czy ustawienia Qsynca.
9. Jeśli mamy publiczne IP, to można z QNAPem łączyć się za pomocą VPN, ale jak widać, qnapowa aplikacja QVPN jako klient nie działa jak trzeba.
Ktoś ma jakieś inne doświadczenia z QBelt? Prawdę mówiąc, liczyłem na to, że skoro wykorzystujemy tam do logowania również myqnapcoud to uda się połączyć do takiego VPNa bez publicznego IP.
Przy okazji jeszcze zapytam tutaj o OpenVPN. Konfiguruję go na QNAPie (z publicznym IP), pobieram plik *.ovpn, dodaję go na komputerze w aplikacji OpenVPN i wszystko działa. Natomiast jak tak samo robię na telefonie (Android) to przy próbie połączenie pojawia się komunikat, że nie ma jakiegoś certyfikatu, ale jak kliknę kontynuuj to i tak uzyskuję połączenie. Ktoś wie o jaki certyfikat chodzi? No i czy bez tego certyfikatu, połączenie jest bezpieczne?