Udzielamy pomocy QNAP -> iSCSI Synology - fatalna wydajność

Discussion in 'iSCSI - Obiekty docelowe oraz dyski wirtualne' started by CoSTa, Jan 19, 2017.

Loading...
  1. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    75
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    12:52 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Hey!

    Taka sytuacja: stoi sobie u mnie Synology (DS213+), dwa dyski spięte RAID0, na nich wolumen, tamże założony LUN. W tej samej sieci lokalnej (wszystko spięte solidnymi kablami i biega w gigabicie) QNAP bezproblemowo widzi iSCSI Target stojący na Synology i ładnie montuje co trzeba jako dysk wirtualny. Tu wszystko się zgadza i działa jak trzeba.

    Problem: transfer jest tragicznie wolny. Przerzucam z QNAPa na Synology plik 4GB - transfer na poziomie 100Mbit/s. W drugą stronę to samo. W QNAPie mam też połączenie zdalne z Synology zdefiniowane Sambą. Tu wszystko śmiga jak trzeba i ładnie mi gigbit łącza wysyca.

    Co robię źle? Jakie dane podrzucić do diagnozy?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.2.0050 Build 20170104
    Model serwera: QNAP TVS-471
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,756
    Local Time:
    1:52 PM
    Ratings:
    +1,830 / 39 / -9
    Followers:
    37
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Próbowałeś bezpośrednio z PC?
    Jaki masz wolumin?
     
  3. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    75
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    12:52 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Transfery z Windowsa na poziomie 40-50 MB/s, bez rewelacji - po Sambie transfer leci na poziomie 70-80 MB/s bez problemów.
    Wolumen pojedynczy w macierzy, macierz RAID0 zrobiona na grupie dysków (jeden 3TB a drugi 1TB). Może to mieć coś na rzeczy? Ogólnie żadnych danych na DS nie mam, chcę z tego zrobić dysk wirtualny dla QNAPa albo w jakiś inny sposób wykorzystać w QNAPie.
     
  4. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,141
    Local Time:
    1:52 PM
    Ratings:
    +1,722 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a masz zaalokowanego LUNa w całości ? czy jakiś thin-provisioning ?
     
  5. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 13, 2012
    Messages:
    75
    Location:
    Poznań
    Local Time:
    12:52 PM
    Ratings:
    +22 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Thin provisioning włączony czy nie - ten sam problem. Testowałem. Wyciągam maks 9 MB/s. Coś cholera robię nie tak, tylko jeszcze nie wiem co :/

    EDIT: OK, wrzuciłem LUNa na całości. Zapis z QNAPa na Synology - be zmian. Za to zapis z Windows via QNAP (łączę się Sambą z Win do QNAPa, w którym mam dysk wirtualny) zasuwa aż miło patrzeć. OK, coś mi się tu teologia rozjeżdża, bo wychodzi na to, że to QNAP ma duży problem z zapisem.
     
  6. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,141
    Local Time:
    1:52 PM
    Ratings:
    +1,722 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    może inicjator Q jest do kupy ? M$ nie jest zły, chociaż ludzi StarWinda polecają ...