QNAP - potrzebna duża przepustowośc sieci LAN - duże pliki - pomoc w wyborze

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika waltermelon, 5 Marzec 2014.

Ładowanie...
Tagi:
  1. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie pod kątem przepustowości mając na uwadze że ETH2 i ETH3 to stacje robocze które mają największe obciążenie pod względem zapisu/odczyty plików wielkości do 3 GB. W przyszłości modernizacja do 10 Gbitów.
    Jak widac na obrazku komputerów jest około 20, z czego adresacja bedzie zgodna ze schematem.
    Plan jest taki aby umieścic dwie szafy w punkcje gwiazdy przy ETH1 oraz kolejna szafe na patch panelu w punkcie z QNAPem.
     
  2. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Moje pytania i spostrzeżenia w poście poprzedzającym twój

    Z malunku wnioskuje że jest to jedna lokalizacja? chyba że się mylę ale nie widzę tam VPN to moje pytanie po jaka cholerę dla 20 kompów robisz tyle podsieci?? No chyba że lubisz łamigłówki?? a poza tym czy te podsieci mają być odrębnymi bytami?? czy maja się ze sobą komunikować?
     
  3. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Co do adresacji to racja, DHCP bedzie zdefiniowane na Qnapie dla zakresu 192.168.0.150 - 0.170
     
  4. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    a co z resztą?? ręcznie będziesz klepał??
    --- Połączono posty, 26 Marzec 2014, Data oryginalnego postu: 26 Marzec 2014 ---
    poza tym widzę tylko routery brzegowe a Qnap ani switch nie zroutuje ci tych podsieci no chyba że masz zamiar sie bawić w natywnego debiana
    --- Połączono posty, 26 Marzec 2014 ---
    ja osobiście tą sieć bym ogarnął jednym routerem dwuwanowym dużym porządnym switchem jakimś accesspoinetm i jedna podsiecią. Z tego co widzę to ta duża macierz to coś poważnego (4xeth) i jeżeli te 3GB pliki mają być otwierane online to raczej bym poszedł w zabezpieczenie tego żeby nic nie przerwało komunikacji miedzy nią a klientem a każde kolejne urządzenie pomiedzy to potencjalny punkt awarii
     
  5. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    reszta komputerów ustawiona statycznie. Będzie jedna podsieć o adresacji192.158.0.x, tamto to pomyłka. Do qnapa będzie jeszcze router do dala. Jakieś sugestie co do wyboru modelu?
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    no to na takiej podsieci napewno ci nie zadziała ale tak na serio czemu na siłę pchasz jeszcze router w ta sieć?? To jedna lokalizacja tak?? I czemu nie dasz na całą sieć DHCP?? przecież możesz wymusić na DHCP żeby klienci dostawali cały czas te same adresy zawsze to mniej biegania
     
  7. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    generalnie całość to wielka hala produkcyjna, są dwa dsle ale przyszłościowo to będzie statyczny prowider jako jedna brama i jedni IP na zewnątrz. Na obecna chwile router dwuwanowy odpada gdyż dsle są od siebie oddalone o 30 m od gniazdek z linia. Qnap będzie miał 3 karty, z czego 2 nitki do stacji roboczych z wielkimi plikami
    --- Połączono posty, 26 Marzec 2014 ---
    Problem w tym ze ma być samba definiowana po IP , uderzę i haśle klienta. Całość plików będzie po smb
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    odległość to nie problem przecież możesz podciągnąć kable a co do QNAP-a to tak jak mówiłem wolałbym zrobić agregację eth i mieć równoważenie obciążenia i tym samym mniejsze prawdopodobieństwo zerwania transmisji niż przydzielać po jednym porcie.
    tym bardziej bym to co teraz jest upchnął w jeden router
    na rysunku widze że 4
    to DHCP ci w tym nie przeszkodzi skoro mac adresami wymusisz na DHCP żeby przydzielał danemu klientowi ten sam adres IP
    Dla przykładu ja mam mniejszą macierz z dwoma eth i pracuje na niej 20 userów do tego jest spięta z vmwarem po ISCSI i leżą na niej pliki 4 pracujących maszyn wirtualnych w tym jedna z MS SQL serverem z trzema bazami na pokładzie i generalnie daje rade a serwerki brykają jak złe
     
  9. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Możesz rozwiać myśl co do agregacji eth bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli.
    Dwa routery są dlatego ze gniazdka telefoniczne są od siebie oddalone o kilkadziesiąt metrów a z racji zmiany providera na jedno gniazdko póki co się przemecze
     
  10. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    w uproszeczeniu łączysz dwa lub wiecej interfejsów w jeden jak popatrzysz w ustawienia w QTS to napewno znajdziesz
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  12. kaugustyn
    Offline

    kaugustyn Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    27 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79 Pro 10 GbE
    To ja za Kolegami - upraszczaj jak tylko to możliwe :) Bez pełnej segmentacji i jakiegoś sprytnego routera w sieci, przy zbytnim rozdrobnieniu możesz mieć problem ze zidentyfikowaniem potencjalnego problemu w sieci. Co prawda ilość stacji roboczych i urządzeń jest stosunkowo niewielka, ale wykrywanie anomalii zawsze trwa. Im więcej urządzeń, tym więcej możliwych problemów.

    Co do NASa - skonfiguruj trunking na qnapie i przełączniku ( lub tylko na qnapie w przypadku wsparcia przełącznika, qnap ma takie możliwości). Przy LACP ruch się ładnie rozłoży - przynajmniej powinien :) Musisz mieć tylko świadomość, że bez SMB 3.0 i stacji roboczych, które wspierają SMB Multichannel, na pojedynczej stacji roboczej nie przeskoczysz prędkości pojedynczej składowej trunka - W Twoim przypadku 1Gbit
     
  13. waltermelon
    Offline

    waltermelon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Marzec 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    dzięki za odpowiedzi, co do trunking ustawie, co do switchy natomiast to sprawdzę również czy obsługują ta funkcję. Chciałbym całość postawić jak już na przełącznikach cisco wiec jak będę wybierał to z tej marki. CO od QNAPa to rozumiem że praktycznie każdy z tych nowszych trunking obsługuję?
    Co do SMB Multichannel bo tutaj tez mam braki w wiedzy to kaugustyn co miałeś na mysli że stacja robocza musi je obsługiwać. Większość stacji roboczych które tam będą są na win7, win8 niektóre tylko na XP(dwie bodajże) i jeden MAC na OS Snow Leopard.

    Pozdrawiam
     
  14. kaugustyn
    Offline

    kaugustyn Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    27 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79 Pro 10 GbE
    Multichannel w protokole SMB wspierany jest od wersji SMB 3.0 (a w sumie od 2.2). Daje to spore przyspieszenie nawet na połączeniach agregowanych z 1Gbit - normalnie jedna stacja robocza nie wyskoczy poza limit pojedynczego linku, może go jednak wysycić w 100%. Kolejne stacje mogą wtedy korzystać z następnych połączeń, ale też do limitu pojedynczy link per stacja. Przy obsłudze multichannel stacja robocza może skorzystać nawet ze wszystkich połączeń w trunku - o ile to wspiera i sama ma odpowiednią "rurę" do sieci. Niestety na chwilę obecną to nowsze windowsy. Nie wiem jak OSX i Linux.

    Poczytaj : How to enable and disable SMBv1, SMBv2, and SMBv3 in Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8, and Windows Server 2012

    Generalnie na Win8 daje to niezłego kopa, szczególnie przy sporym obciążeniu, powinno też mieć wpływ na ew. backup w Twoim wypadku.
    Natomiast duże pliki, do których dostęp mamy via NAS to zawsze jest wyzwanie.

    Pozdr
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Dołączę do tematu.
    Nasz Qnap 4.1, ostatni build widzę że ma już sambę wersję 4.0.16, więc powinien wspierać SMB 3. Jak to dziadostwo włączyć?
     
  16. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a masz OS z wsparciem w/w samby ?
     
  17. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Póki co mam win 7, ale planuję zakupić win 8 jednak.
    A może gdyby zrobić tak, żeby obsługiwał protkoły od 2.0-3.0? ;)
    --- Połączono posty, 9 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 9 Maj 2014 ---
    Póki co mam włączony 2.0.
     
  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jesli dobrze pamietam
    win 7 smb 2
    Win 8 smb 3

    z tego co pamietam @avis@avis zrobil opis jak to wlaczyc, jest gdzies w forum.
     
  19. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:03
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Patrzcie wyzej - zapodany link byl

     
  20. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    14:03
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Avis włączył 2.1, ja bym chciał chociaż 2.2 jeśli to wspiera ten multichannel. @Paweł Tołoczko@Paweł Tołoczko ten link był do włączenia/wyłaczenia w windows.