Rozwiązany QNAP TS-209 PRO II - wntylator

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by Tomek_Zaw, Jan 12, 2021.

Loading...
  1. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    22
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    3:52 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Dzień dobry
    Niestety w moim NAS padł wentylator.
    Jest to model Bi-Sonic SP702012L posiadający regulację obrotów oraz trzy przewody
    Na rynku udało mi się znaleźć identyczny model jednak bez regulatora z dwoma przewodami.

    W związku z powyższym mam do Was pytania:
    1. Czy znacie jakiś sklep gdzie mogę zakupić powyższy wentylator z regulacją?
    2. Czy ew. wentylator bez regulacji będzie kompatybilny i QNAP nie będzie wyrzucał błędów?

    Z góry dziękuję za pomoc

    Pozdrawiam
    Tomek
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    3:52 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    wstaw wentylator z 3 kablami o tych samych wymiarach - koniec tematu.

    3 kabel raportuje prędkość jakby ktoś pytał
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    22
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    3:52 AM
    Ratings:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Dobry wieczór
    Dziękuję za ostatnią sugestię. Wymiana wentylatora na nowy rozwiązała problem błędów wyświetlanych w logach, niestety powstał nowy.
    Nowy wentylator działa ciągle na najwyższych obrotach bez względu na to czy wykorzystuję funkcję Inteligentnego chłodzenia czy ręcznego.
    Zmiana prędkości wiatraka następuje jedynie w momencie zapisywania zmian i po ok 30 sek. wraca na maxa
    Temperatura dysków wacha się pomiędzy 25 a 30 stopni, więc brakuje jej dużo 52 które powinny włączać szybkie obroty

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może wskazać jakieś rozwiązanie?
    Niestety wiatrak kręcący się cięgle z maksymalną prędkością powoduje sporo hałasu

    Pozdrawiam
    Tomek