Testuje tytułowy NAS, a ponieważ od tego producenta jest to mój pierwszy to ciężko mi stwierdzić czy to w jaki sposób pracuje to jest normalne.
Dotychczas posiadałem S DS-213+:
- hałas generowany wg danych techniczny max ~20dBA,
- HDD: 2x 2TB WD Red (WD20EFRX rok produkcji 2012) - max 24dBA
Hałas generowany w trybie tj bezczynności (tzn jest uruchomiony ale nic konretnego się na nim nie robi), zarejestrowałem max ~6dBA. mój komputer jest głośniejszy bo generuje ~9dBA w trybie spoczynku.
QNAP bez dysków, ze świeżo zainstalowanym systemem, generuje ~9dBA co jest dla mnie zrozumiałe w końcu ma prawie 2x większy wentylator.
po wpięciu dysków 4TB Ironwolf (ST4000VN008) w trybie spoczynku odnotowuje 15dBA - dla mnie jest to sporo, zrozumiale było by gdyby był obciążony,
Czy to jest problem dysków, czy konstrukcji QNAP albo konfiguracji programowej ?
Ponieważ zastanawiam się nad zwrotem dysków i zakupem WD RED Plus.
Dotychczas posiadałem S DS-213+:
- hałas generowany wg danych techniczny max ~20dBA,
- HDD: 2x 2TB WD Red (WD20EFRX rok produkcji 2012) - max 24dBA
Hałas generowany w trybie tj bezczynności (tzn jest uruchomiony ale nic konretnego się na nim nie robi), zarejestrowałem max ~6dBA. mój komputer jest głośniejszy bo generuje ~9dBA w trybie spoczynku.
QNAP bez dysków, ze świeżo zainstalowanym systemem, generuje ~9dBA co jest dla mnie zrozumiałe w końcu ma prawie 2x większy wentylator.
po wpięciu dysków 4TB Ironwolf (ST4000VN008) w trybie spoczynku odnotowuje 15dBA - dla mnie jest to sporo, zrozumiale było by gdyby był obciążony,
Czy to jest problem dysków, czy konstrukcji QNAP albo konfiguracji programowej ?
Ponieważ zastanawiam się nad zwrotem dysków i zakupem WD RED Plus.