QNAP TS-453 Pro - czy to dobry wybór ?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika haki, 6 Sierpień 2015.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mariusz ma racje. 2GB to takie minimum swobodnej pracy. 8GB pozwala Ci szastać możliwościami. 16GB brałbym pod wirtualizacje, bazy SQL itp.
    Jak będziesz przewalać te 120 GB zdjęć? Przez...
    • USB - limiacja interfejsu + dysku twardego
    • Sieć LAN
      • Wired LAN - "po kablu"
        • 10 Mbps: max. prędkość 1.2 MB/s
        • 100 Mbps: max. prędkość 12 MB/s
        • 1000 Mbps = 1 Gbps: max. prędkość 120 MB/s
        • 2x 1000 Mbps = 2x 1 Gbps przy użyciu np. port trunking i switcha zarządzalnego: max. prędkość 2x 120 MB/s
          upload_2015-9-3_17-26-6.
      • Wireless LAN - WiFi
        • 802.11g 2.4GHz 54 Mbps: max. prędkość ((54 : 2) - ~10%) : 8 = ~3 MB/s
        • 802.11n 5GHz 150 Mbps: max. prędkość ((150 : 2) - ~7%) : 8 = ~8.5 MB/s
        • 802.11n 5GHz 300 Mbps: max. prędkość ((300 : 2) - ~3%) : 8 = ~18 MB/s (o ile interfejs w Access Pointie jest 1 Gbps oraz CPU jest wystarczająco szybki - w SOHO nie jest)
    • eSata - podobnie jak USB
    Kolejna kwestia to jak spięte są ze sobą komputery w Twojej sieci? Poprzez...(?):
    • Router - role przełącznika/switcha w routerze sprawuje procesor, czyli dane są przewalane programowo a więc transfer w sieci lokalnej będzie mocno uzależniony od prędkości procesora w routerze. Dla przykładu MIPS 600 MHz nawet na dobrym oprogramowaniu nie jest w stanie minąć bariery 80 Mbps. Jeśli router jeszcze liczy statystyki portów, lub kolejkuje dane QoS'em to ta bariera spadnie nawet do 40 czy 50 Mbps
      (Jeśli myślisz, że kupno droższego routera, np. firmy ASUS za 450zł sprawi, że będzie wszystko szybciej działać, to się mylisz. Mało tego regularne luki w opracowaniu sprawią, że możesz brać udział w atakach DDoS a do twych drzwi pewnego dnia zapuka Policja lub w najlepszym wypadku operator tylko odłączy Ci neta)
      Wystarczy dobrej renomowanej firmy zajmującej się sprzętem sieciowym Router i...
    • Switch 1 Gbps podłączony do routera - to jedyne słuszne rozwiązanie. Switch podpięty jednym przewodem do routera, a cała pozostała sieć wpięta do tego switcha.
      Ale i tu pojawiają się warianty:
      • Switch 1 Gbps 8 portów za ~100zł - nie udało mi się jeszcze przekroczyć bariery 600 Mbps: 75 MB/s
      • Switch 1 Gbps ZyXEL za +160zł - udało mi się uzyskać max. prędkość interfejsu 1 Gbps: 120 MB/s
      • Switch 1 Gbps ZyXEL zarządalny za ~250zł - udało mi się uzyskać pełne 2x 1 Gbps: czyli 240 MB/s
    • WiFi - ...
    Zrób eksperyment: Potrzebne są trzy komputery, jeden wpięty do sieci po kablu i dwa laptopy po WiFi. Na komputerze wpiętym po kablu udostępnij jakiś duży plik np. 4GB. Na każdym z laptopów uruchom kopiowanie tego pliku do siebie. Jeden laptop zostaw blisko routera WiFi, a z drugim oddalaj się tak daleko aż zobaczysz spadek prędkości do kilkudziesięciu kilobajtów na sekundę. Zostaw go tam i wróć do pierwszego laptopa. Zobaczysz, że prędkość kopiowania pomimo bliskiego położenia do anten Access Pointa/routera spadła nawet do 50% w przypadku radii WiFi z Half-Duplex i MIMO, a dla starszych nawet do prędkości oddalonego laptopa. Kupno lepszych anten niekoniecznie pomoże a może nawet pogorszyć zbierając interferencje z zewnątrz. Dużo by tu pisać... Taki deal z sąsiadem zrób wystawiając osobny bridge na częstotliwości 2.4 GHz, ale innym kanale oddalonym o nie mniej niż 20MHz (chyba, że macie cały czas drzwi do siebie otwarte, to możesz użyć Ubi na 5GHz ;) - ~2x 250zł) ...lub po prostu przeciągnijcie kabel!

    Tak wygląda rtorrent przez przeglądarkę: Album: rtorrent-QNAP
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. haki
    Offline

    haki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +4 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Jeśli postanowię kupić pamięć ram, to wywalam 2gb, i wrzucam 8gb, tylko czy kupić jedną kość 8gb(rozwojowo, może kiedyś dołożę 8) czy lepiej 2x4gb? , jak jest w podstawowej wersji 2gb? są tam dwie kości 2x1gb?

    Jakiej firmy najlepiej kupić tą kość, czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć np. którą kupić z allegro, albo sklepu morele.net ?

    azapodaj.net_images_5d31106cc6cad.

    Switch: Cisco SG100D08 8Port Gigabit
    Cisco SG100D08 8Port Gigabit Desktop Switch
    aimg19_allegroimg_pl_photos_oryginal_55_05_52_61_5505526131_.
    Router: Router WiFi LINKSYS EA6300 DualBand 1200Mbs USB3.0
    Router WiFi LINKSYS EA6300 DualBand 1200Mbs USB3.0
    aallegro.stati.pl___21ALLEGRO_IMG_PRODUCENCI_Linksys_EA6300_1.


    Tak to będzie wyglądało, co sądzisz o tym rozwiązaniu? może inny router? może inny switch?
     
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Jedna kość wyjdzie Ci taniej, to nie super maszyna gdzie dual by coś pomógł. Dystrybutor na Polskę dedykuje dokładnie tą pamięć Pamięć 8GB/1600MHz/DDR3L/CL11/SODIMMADA_8GBDDR3L.

    Co do routera Linksys nie polecam, bardzo słaby zasięg sieci Wifi. 5GHz działało ledwo przy nim stojąc z lapkiem.
     
  4. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Proszę się pilnować tematu. Czyli urządzenia Qnap TS-453 Pro. Posty o routerach, kablach, wiertarkach .... wywalę :)
     
  5. gonzul
    Offline

    gonzul Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    34
    Miejscowość:
    Polska, Sosnowiec
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Co do pamięci to polecam KINGSTON SODIMM DDR3L KVR16LS11/8 gdziekolwiek taniej znajdziesz. Kolegi proponowali, ja kupilem i dziala bez problemow ;)
     
  6. fireboy
    Offline

    fireboy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Od siebie polecę też 8GB HyperX IMPACT BLACK DDR3 1600 8GB CL9 (HX316LS9IB/8). Zastanawiałem się nad nimi i właśnie KVR16LS11/8. O tych pierwszych nie było nigdzie info czy działa czy nie, ale zdecydowałem się zamówić w ciemno. W końcu DDR3L są więc powinno być OK. Do tego cena była niższa, co prawda o ok 7zł ale zawsze... a producent klasyfikuje HX316LS9IB/8 wyżej ;)
    Resumując polecam te, które kupiłem bo wszystko śmiga jak należy.
     
  7. haki
    Offline

    haki Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +4 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    ok super, gdzie je kupiłeś? jakiś konkretny link?
     
  8. fireboy
    Offline

    fireboy Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Ja kupiłem na karen.pl (jak się okazało komputronik) za 179,99. Tyle, że cena np dwa dni później już była 187zł, a teraz jest 191zł - więc to pewnie od kursu euro czy dolara zależy. Wybrałem z odbiorem osobistym, dzięki czemu koszt wysyłki był zerowy. Teraz widzę, że morele chyba ma najtaniej - u nich też jest odbiór osobisty w wielu miastach gratis.
     
  9. gonzul
    Offline

    gonzul Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    3 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    34
    Miejscowość:
    Polska, Sosnowiec
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Moja kostka 8gb kingstona kosztowała 179,83 w sferisie do odbioru własnego. Dziś jest po 183,33


    Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk