Cześć.
Wczorajszy dzień zaczął się od otrzymania powiadomienia na mail:
"Message: [Hardware Status] System fan 1 failed."
Zalogowałam się na maszynę...error jak error ... restart maszyny by docelowo ją wyłączyć i przedmuchać przeczyścić lub docelowo wymienić wentylator.
Po restarcie ( jeszcze bez otwierania maszyny) całkowicie straciłam do niej dostęp.
1) Adres IP się nie pinga .. rzut okiem na maszynę - Interfejs ethernet się nie podnosi.
2) Podłączenie moinitora+ klawiatury = odkrycie: system przywrócił się do ustawień fabrycznych.
3) Admin/admin - jestem zalogowana ... interfejsy ethernet leżą ... ifconfig - podniosłam, przypisałam IP - pinga się - ale nie ma żadnego zarządzania (qfinder nic nie znajduje / www nie odpowiada)
4) Spostrzeżenie - Urządzenie przy restarcie pika tylko raz ... = wniosek trzeba zrobić Firmware Recovery.
5) Wykonałam wszystko zgodnie z instrukcjami: Firmware Recovery - QNAPedia
6) Pika już 2x. Interfejsy sieciowe same wstają. Pobiera adres IP po dhcp ( do interfejsu bond0) Pinga się ...
Qfinder w dalszym ciągu nie znajduje urządzenia. Nie widać otwartych usług na portach
Wersja oprogramowania Firmware: F_TS-X53U_20141125-1.2.8 - po Recovery.
Model serwera: QNAP TS-453U
Wczorajszy dzień zaczął się od otrzymania powiadomienia na mail:
"Message: [Hardware Status] System fan 1 failed."
Zalogowałam się na maszynę...error jak error ... restart maszyny by docelowo ją wyłączyć i przedmuchać przeczyścić lub docelowo wymienić wentylator.
Po restarcie ( jeszcze bez otwierania maszyny) całkowicie straciłam do niej dostęp.
1) Adres IP się nie pinga .. rzut okiem na maszynę - Interfejs ethernet się nie podnosi.
2) Podłączenie moinitora+ klawiatury = odkrycie: system przywrócił się do ustawień fabrycznych.
3) Admin/admin - jestem zalogowana ... interfejsy ethernet leżą ... ifconfig - podniosłam, przypisałam IP - pinga się - ale nie ma żadnego zarządzania (qfinder nic nie znajduje / www nie odpowiada)
4) Spostrzeżenie - Urządzenie przy restarcie pika tylko raz ... = wniosek trzeba zrobić Firmware Recovery.
5) Wykonałam wszystko zgodnie z instrukcjami: Firmware Recovery - QNAPedia
6) Pika już 2x. Interfejsy sieciowe same wstają. Pobiera adres IP po dhcp ( do interfejsu bond0) Pinga się ...
Qfinder w dalszym ciągu nie znajduje urządzenia. Nie widać otwartych usług na portach
Kod:
Nmap scan report for INTRA84.xxxx (10.170.254.84)
Host is up (0.000079s latency).
PORT STATE SERVICE
8080/tcp closed http-proxy
MAC Address: 00:00:00:00:05:09 (Xerox)
Host is up (0.000074s latency).
PORT STATE SERVICE
80/tcp closed http
MAC Address: 00:00:00:00:05:09 (Xerox)
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.63 seconds
Wersja oprogramowania Firmware: F_TS-X53U_20141125-1.2.8 - po Recovery.
Model serwera: QNAP TS-453U