Udzielamy pomocy QVR Pro - podłączenie kamery z innej sieci LAN

Discussion in 'Stacja monitoringu' started by maks87, Dec 28, 2020.

Loading...
Tags:
  1. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    180
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Ostatnio podczas rozmowy z kolegą powstało pytanie czy jest możliwość aby do QVR Pro podłączyć kamerkę IP (np. Dahua IPC-C26 która wiemy, że współpracuje z QVR Pro) która znajduje się fizycznie w innej lokalizacji a więc i w innej sieci LAN. Oczywiście pierwsze co przyszło do głowy to spięcie tamtej sieci LAN z naszą domową siecią LAN za pomocą VPN - teoretycznie wtedy kamera powinna być widoczna w QVR Pro. Czy może ktoś coś takiego u siebie testował?
    Ale poza tym rozwiązaniem, zastanawiam się czy jest jeszcze jakaś inna możliwość aby to zrobić (czyli bez użycia VPN)?
     
  2. kubaa
    Offline

    kubaa Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 26, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51+ 100 Mbps
    Czy kolega jakoś rozwiązał problem? Powstał jakiś pomysł?
     
  3. maks87
    Offline

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    180
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Nie, tematu nie ruszałem dalej. Nawet połączenia VPN nie testowałem, bo w lokalizacji kolegi (u którego to mieliśmy robić) nie ma publicznego IP, więc temat na razie umarł.
     
  4. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    wylacznie VPN, wystawianie takich rzeczy na swiat skonczy sie zle wczesniej czy pozniej...
     
  5. kubaa
    Offline

    kubaa Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 26, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51+ 100 Mbps
    A czy jest możliwe takie rozwiązanie:
    1) Otworzenie portów dla kamer (które są w innej sieci),
    2) Podpięcie kamer spoza sieci LAN (j.w.).

    ?
     
  6. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    nie rob tego co chwila znajduje sie luki w sofcie do kamer. jak lubisz by ktos podgladal droga wolna :)
     
  7. kubaa
    Offline

    kubaa Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 26, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51+ 100 Mbps
    Jakoś się tego nie boję. Wewnątrz nie będzie kamer. Średnio też raczej będzie obchodziło moje obejście. Raz na jakiś czas zmienię hasło.

    Pytam, czy takie rozwiązanie jest technicznie możliwe, przy tym softwarze.
     
  8. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    moze zadzialac... na jednej kamerze. bo onvif na kamerze moze uzywac kilku portow na stale wpisanych.. wiec nie przekierujesz wiecej niz jednej kamery..
     
  9. VDR
    Online

    VDR Moderator Contributor

    Joined:
    Feb 6, 2019
    Messages:
    82
    Local Time:
    10:55 AM
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Po to wymyślono L2VPN aby tego typu rzeczy ogarniać. Od biedy L3VPN też ogarnie temat.