How-To Ręczny upgrade firmware'u

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 4 Czerwiec 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Aby ręcznie wgrać z konsoli firmware nalezy...

    1. Skopiować firmware U_TSxxxxxxx.img do /share/Public
    2. Zalogować się do konsoli QNAP'a (np. przez PuTTY)
    3.
    Kod (Text):
    1. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt
    4.
    Kod (Text):
    1. cp -af /share/Public/U_TSxxxxxxx.img /mnt/update
    5.
    Kod (Text):
    1. /etc/init.d/update.sh
     
  2. polityk
    Offline

    polityk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    a u mnie wywala bledy :/
    Kod (Text):
    1. Using 120-bit encryption - (QNAPNASVERSION4)
    2.  
    3. Error reading file .tgz !
    4. /bin/tar: .tgz: Cannot open: No such file or directory
    5. /bin/tar: Error is not recoverable: exiting now
    6. /bin/tar: Child returned status 2
    7. /bin/tar: Error exit delayed from previous errors
    8. ls: : No such file or directory
    9. expr: syntax error
    10. dd: invalid number `'
    11.  
     
  3. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bo image powinien byc w .tgz ? Tak mi sie wydaje po przejrzeniu skryptu.
     
  4. polityk
    Offline

    polityk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    eee no co ty.... jak na to wpadles?
    sam to zauwazylem tylko to niczego nie tlumaczy.
    zipa tez nie rusza.
    sory ale mam troche zwalony humor.
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zmienilo sie swego czasu na :
    /etc/init.d/update_img.sh

    ale nie uzywajcie tej metody juz :)
    mozna latwo uwalic system na QNAP'ie
     
  6. polityk
    Offline

    polityk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    00:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czemu uwalic?
    wole to niz update przez neta...
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    23:34
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    hmm... szukam i szukam i nic bardziej odpowiedniego niż ten temat nie znalazłem

    na wiki: http://wiki.qnap.com/wiki/Manually_Updating_Firmware

    Kod (Text):
    1.  
    2. # mv /share/Public/TS-209_2.1.2_build1031.img /mnt/HDA_ROOT/update/
    3.  
    4. # ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt/update
    5.  
    6. # /etc/init.d/update.sh /mnt/HDA_ROOT/update/TS-209_2.1.2_build1031.img
    7.  
    na końcu jest update.sh ...

    biorąc pod uwagę powyższe ostrzeżenie - poproszę o howto (lub o link do odpowiedniego howto) -
    jak ręcznie zaktualizować system (dostęp przez SSH) i NIE uwalić systemu :p


    [edit 6.12.2008]
    ostatnia wersja qfindera i upgrade Version 2.1.0 Beta Build 0624 >> Version 2.1.2 Build 1113 poszło bez większych problemów
    jedno co dało się zauważyć od razu po upgrade to brak 'śmieci' po użyciu ipkg z konsoli, reszta bez (zauważalnych) zmian

    - niestety ponieważ mam za dużo danych na qnapie nie zaryzykowałem ręcznego upgrade zdalnie z konsoli
    pozdrawiam, c.
     

Poleć tę stronę