Rozwiązany RAM w QNAP'ie - może jakiś pendrive?

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 21 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam ten nowy soft 0416T na razie jeden dzień.
    Do tej pory wszystkie softy wieszały mi QNAPA !!!
    Myślę ,że to usługa ściągania ustawiona na 10 i transwer wysoki w obie strony - no ale jego obowiązkiem jest sobie z tym radzić !!!
    Tutaj nie ma reguły ,bo ustawilem na 10 ,ale aktywnych było sporo mniej i tak wywaliło ;(
    Za mało RAMU I BRAK MOŻLIWOŚCI USTAWIENIA tej usługi - ograniczenia ilości maksymalnych połączeń i perów na torrent itp.
    128 RAMU to za mało na Bittorrenta !!

    Czy można do QNAPA DOŁOŻYĆ RAMU - PAMIĘCI np. w postaci 4GB. pendrive - to by było doskonałe rozwiazanie.gutekbull

    Posty: 14
    Dołączył: 14 mar 2008 15:43
    Prywatna wiadomość
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    witam

    tak na wstepie wiem iz 0416 jest softem zbuggowanym... chodzi o to ze jak odpalimy 10 torrentow i zostana sciagniete, dokladajac kolejne nowe - nie wystartuja.

    wracajac do problemu musze powiedziec ze dziwna sprawa ... mialem okazje testowac ts109 i 30 aktywnych torrentow (fw2.0) i wszystko dzialalo bez problemu... faktycznie brakowalu pamieci ale dzialal. poprzez sambe mialem o wiele gorszy transfer jak bez torrentow.

    jesli chodzi o pamiec - niestety nie da sie.

    prosze poeksperymentowac z rtorrent'em. wiecej info software modding > Optware/ipkg na forum ;)
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    btw:
    troche off-topicu :> widze ze korzystasz z 802.11n i QNAP. Prosze napisz jak sie to sprawuje, ... Jakiego urzadzenia uzywasz do 802.11n i jakim urzadzeniem sie laczysz do Access Pointa.

    Pozdrawiam
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy jest możliwość w QNAPie TS-109 podzielić dysk twardy 750 GB na dwa jeden mniejszy tzw. systemowy i duży resztę ?!!

    Mam na QNAPie postawiony server muzyczny i kazda zmiana oprogramowania i jakikolwiek kiks QNAPa załatwia mi zgrane z CD płyty !!!
    Juz mi sie to zdażyło dwa razy , straciłem sporo danych ;(
    Mimo ,że mam D-LINK DIR-655 z "N" i w laptopie DELL też 'N" całość chodzi bardzo wolno - wyświetla przepustowość 130-140Mb/s
    i przerzucanie ok.150 GB trwa kilka godzin 5-6 !!!
    Nie rozumiem dlaczego ktoś napisał ,że QNAP jest najszybszym dyskiem sieciowym - to chyba jakiś żart ;)
    Może jest coś o czym nie wiem ??
    Gdzieś w necie znalazłem cały opis - recenzję QNAPa i tam jako największa wadę podano przenoszenie danych w samym QNAPie pomiędzy folderami ,
    faktycznie trwa to strasznie długo , ale jest wyjscie o ,ktorym autor tego artykulu nie wiedział.
    Zdecydowanie szybko mozna przenosić pliki pomiedzy folderami QNAPa poprzez WEB FILE MANAGER.

    Mam w domu po kablu sieć 1000 MB (router i QNAP),ale w laptopie 100MB co tu moge zrobić ,aby przesyl 150GB nie trwał godzinami ?
    Acha najszybciej idzie poprzez SATA II (parę godzin;)- próbowalem chyba wszystkiego - chodzi o dysk zewnętrzny z zapasowymi danymi i przenoszenie na QNAPa !! ;(
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Co to jest za serwer muzyczny? Jest to zewnetrzne oprogramowanie? Na jakiej zasadzie to dziala.? Moze chodzi o Slimserver? Ja posiadam wgranego Optware + dodatkowe inne oprogramowanie ktore kompilowalem pod arm'a (psybnc, ...) i bez problemu dziala po kazdym upgradzie firmwar'a.

    Prosze nigdy nie brac do oceny predkosci przesylu danych kiedy jest to po wifi. Niestety WiFi samo w sobie jest wolne. Zreszta jesli chodzi o D-Link'a tym bardziej nie chce komentowac... tutaj jest czesc wypowiedzi na temat D-Link'a:
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=13&t=4338
    Ponadto znalazlo sie jeszcze wiecej powodow dla ktorych juz nigdy w zyciu nie kupie D-Linka - brak stabilnosci pracy.
    Natomiast prosze zagladnac tutaj na benchmarki NAS'ow: http://www.smallnetbuilder.com/componen ... Itemid,190

    Albo za pomoca WinSCP lub PuTTY (dla bardziej zaawansowanych linuxiarzy) :)
    Przenoszenie trwa kilka sek.

    Podlaczac laptopa po kablu. Wiesz... Ja do dzis walcze z roznymi problemami WiFi, zaklocenia na eterze, zbyt wielki szum - eh mam juz dosc kombinowania z tym. Przesylalem internet do kilku osob za pomoca roznych urzadzen WiFi 2,4GHz i zewnetrznych anten z firmy www.interline.pl. Po roku czasu myslalem ze mnie szlak trafi i puscilem kazdemu skretke kategorii 5E - i w ten sposob maja 1gbit LAN. Nigdy bezprzewodowka nie zastapi kabla!
     
  7. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ws2577.php

    Tak chodzi o Slimserver - działa ok.
    Mam w domku dwa rutery D-LINK DIR 655 wolny jak na "N" ,ale bardzo stabilny !!! Zero resetu itp.
    Mam pod nim 9 urządzeń z tel. internetowym już drugi rok i wszystko hula.
    Mam jeszcze Linksysa WRT54g V2.2 bawiłem się nim z 3-4 lata ;)
    Ale lubił się czasami - rzadko zawiesić co przy Nowym D-Linku się nie zdarza !
    Co do Wi Fi żadnych problemów , przejście na kabek nie zwiększa przesyłu 100MB po kablu to mniej więcej prędkość "N" w D-Linku.

    Czy można podzielić dysk - na 2 partycje - to chyba największy problem - błąd QNAPA ?!
     
  8. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety Angielski jest mi obcy.......... ;(
    Nie poczytam sobie ;(

    Nie miałem nigdy do czynienia z innymi routerami D-Linka , mam ten najnowszy DIR - 655 nie jest za szybki ,ale bardzo stabilny - może naprawili stabilność ;)
    Gdybym znał rożnicę - co zyskam może bym kupił Linksysa np. tego LINKSYS WRT350N-EU GIGABIT WIRELESS-N
    http://allegro.pl/item354688783_linksys ... e_new.html
    Musi bardzo dobrze działać usługa QOS - priorytety - tel .itp.
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Prosze nigdy nie brac do oceny predkosci przesylu danych kiedy jest to po wifi."

    Po kablu jest identycznie ,a nawet ciut wolniej , jednak "N" jest minimalnie szybsza ;)
    Mało jaki laptop ma sieć gigabajtową po kablu, mam "nowego " pół rocznego DELLa , zainstaklowałem mu Wi Fi Intela 4965AGN.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W urzadzeniach WiFi mozemy miec do czynienia z 3 chipami: Atheros, Broadcom i RA-Link.
    - RA-Link to najgorsze chipy stosowane np. w urzadzeniach TP-Link.
    - Broadcom to najbardziej popularne chipy do ktorych jest najwiecej oprogramowania.
    - Atherosy zawsze pojawiaja sie na rynku jako ostatnie poniewaz sa najbardziej dopracowane jesli chodzi o standardy IEEE i sa najdrozsze. Jednak sa zwykle problemy z alternatywnym oprogramowaniem do nich.

    Najsmieszniejsze jest to ze najwiecej urzadzen z gornej polki SOHO (Linksys) korzysta z chipow Broadcom. Ale zawsze tez przychodzi pozniej pora na Atherosy. Nalezy pamietac ze jesli mamy dwa urzadzenia WiFi najlepsze osiagi beda kiedy Broadcom bedzie "łączył się" do Broadcom'a, a Atheros do Atherosa. Oczywiscie wszystko tez zalezy od radia. Dodatkowo powiem, że podawane na pudełkach urzadzen WiFi prędkości dotyczą samego interfejsu radiowego. Tak było od zawsze w Wi-Fi (modulacja DSSS i OFDM). Prędkości realne są mniejsze (oceniając to okiem technika o ok.50%) bo pasmo zabiera sygnalizacja i do tego dochodzą straty
    generowane przez zakłócenia środowiska - nie tylko przez zakłócenia innych systemów radiowych.

    Jesli chodzi o tego Linksys'a WRT350 - sprawa jest o tyle ciekawa ze mozemu do niego wrzucic oprogramowanie DD-WRT ktory otworzy przed nami szereg nowych mozliwosci. ( Lista obslugiwanych urzadzen przez DD-WRT: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices )

    Zastanawia mnie jakie wystepuja predkosci po kablu... Ja musze powiedziec ze sam mam dziwne przypadki...
    - Odpalam kompa wlaczam sciagnie z NAS'a i mam transfer ponad 20mb/s
    - Po godzinie juz np. mam nie wiecej jak 100mbit'ow (12mb/s) z nie wiadomych mi przyczyn. Musze zresetowac kompa i wszystko wraca do normy.

    Niezbadane sa uroki sieci komputerowej :)
     
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Właśnie podłączyłem starego Linksysa WRT54g V2.2 m mam tam wgrane DD - WRT ;)
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  13. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "W urzadzeniach WiFi mozemy miec do czynienia z 3 chipami: Atheros, Broadcom i RA-Link.
    - RA-Link to najgorsze chipy stosowane np. w urzadzeniach TP-Link.
    - Broadcom to najbardziej popularne chipy do ktorych jest najwiecej oprogramowania.
    - Atherosy zawsze pojawiaja sie na rynku jako ostatnie poniewaz sa najbardziej dopracowane jesli chodzi o standardy IEEE i sa najdrozsze. Jednak sa zwykle problemy z alternatywnym oprogramowaniem do nich."


    Tu jest jakiś błąd ,zacząłem szukać routera z "N" gigabajtowego na najlepszym według autora tego wpisu chipie - Atheros i wyskakują mi routery TP-Link z Chipset Atheros za 74zł ;)
    http://www.allegro.pl/item345944184_tp_ ... 4mbps.html
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To nie jest blad :-(
    TP-Link faktycznie uzywa juz Atheros'ow. Natomiast tak jak pisalem wczesniej sam chipset stanowi 45% urzadzen WiFi. Kolejne 45% stanowi radio w takim urzadzeniu. 10% - reszta.
    Wiec tak naprawde najgorzy Access Point czy Router moze miec Atheros'a... i co z tego jak radio bedzie kiepskie?

    Powiem tak... radiem najlepszym cieszy sie Linksys. Natomiast jak dla mnie kolosalnym minusem jest brak odkrecanych anten. Z tego co wiem firma www.interline.pl ktora jest producentem anten, oferuje usluge dolutowania wtykow.
     
  15. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Miałem w domu D-Linka DIR-655 i Linksysa 350 - testowałem oba - z dostępnych ,najbardziej zaawansowane routery z "N" do uzytku domowego i
    kupiłem D-Linka DIR - 655 był zdecydowanie staranniej wykonany, min.odkręcane anteny - miedzianny gwint itd.

    Linksysa 350 wydawał się sporo szybszy ,ale mocowanie anten tragiczne na wcisk ,a kabelek nitka nie wzbódził u mnie entuzjazmu,
    mimo ,że wydawał się szybszy i zasię zdecydowanie miał większy !!!
    Teraz żałuje ;)
    Choć muszę przyznać , że D-link DIR-655 jest bardzo stabilny - nie zdarza mi się go resetować , sieć bezprzwodowa hula ,aż miło tylko osiągi dalekie od tego co reklamujją ;)
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no niestety ;( sam jestem zawiedziony moim ap D-Link DAP-1353 (802.11n). Mam do niego podlaczone 3 anteny Interline Horizon 9dBi.
    Zasieg gorszy jak na ap Linksys WAP54G v3.1 z DD-WRT (802.11g).

    az mi sie slabo zrobilo jak przeczytalem:
    http://www.itbiznes.pl/art32224.html
     
  17. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadza się Linksys 350 miał zasięg bardzo duży p- sprawdzałem komórką Nokią 61 i mimo ,że ona pracuje w "G" to i tak łapałem siec domową z bardzo dużej odległości , a D-Link słabiutko ledwie pod balkonem łapie ;)
    Ale W modelu D-Linku DIR 655 nie ma problemu stabilnosci ,a jest to jedna z najwazniejszych cech routera !

    Mam za to inny problem Linksysa 54G widze bez problemu przez net, a D-linka mimo ustawienia (port-jest zakładka)- za diabła nie moge zobaczyć w necie ,a zalezy mi na tym ;(
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    chyba mnie szlak trafi i po weekendzie zamowie router od linksys'a :)
    WRT600N
    aopenlinksys.info_images_news_linksys_wrt600n_product.

    WADA
    - brak odkrecanych anten - skontaktuje sie z interlinem jutro zobacze co mi powiedza :)

    ZALETA
    - "Linksys zaprezentował dziś pierwsze z serii produktów Ultra RangePlus. Ultra RangePlus Dual-Band Wireless-N Gigabit Router (WRT600N) oraz Dual-Band Wireless-N Notebook Adapter (WPC600N) są produktami zgodnymi z 802.11n Draft 2.0 i potrafią działać w sieciach 2,4GHz oraz 5GHz. Ciekawostką jest fakt, ze WRT600N posiada fizycznie dwa radia pozwalające na jednoczesną pracę w dwóch zakresach. Oba produkty bazują na chipach Broadcom Intensi-Fi draft 11n."

    A to oznacze ze jesli zapodam ten sprzecik bede jednoczesnie widoczny na 5 i na 2,4GHz :D
    Co ciekawe wreszcie bede mial pelna kontrole mocy z pod DD-WRT :)
    I tak bede go wykorzystywac tylko jako Access Point ;)
     
  19. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jaka cena ? Jeśli jest tak szybki jak 350 to go kupię ;) Mam w domu laptopa z "N" i z "G" takze moze w końcu bym miał prawdziwą "N" a nie mieszaną sieć.
    W starym Linksysie 54G mam ładne anteny wykrecane ,gwint miedzianny - robili znacznie lepiej - staranniej ;)
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no niestety chyba go nie ma w Polsce :-(
     

    Załączone pliki:

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.