Rozwiązany sieć domowa na dwóch routerach

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika vitek, 13 Kwiecień 2015.

Ładowanie...
  1. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie musi być mikrotik - wystarczy Openwrt z VLAN i multiwan
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 629
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Albo trzymając się reguły KISS Twoja sugestia z DMZ'em :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 156
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wiecie ... ja cały czas rozkminiam po co komu w domu VPN site2site ...
     
  4. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    trochę tego tu jest
    co to robi?
    masz na myśli jakiś model konkretnie?
     
  5. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sieci dla gości, sieci dla dzieci z dansguardianem, dla netflixa :D ....

    a site2site - dla tych co pracują w home
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 156
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    20:01
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    K0mBinaCj@ ... tylko po co ? zero pożytku z tego :D
     
  7. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    no dobra
    tak jak pisałem, do dyspozycji mam cisco rv320 (dualwan) oraz dwa rt-n66u z tomato z vlan etc
     
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kiedy ja nie znaju Tomato.
    Założenie jest takie.
    1) tworzysz połączenie wan (twoje dsl)
    2) tworzysz połączenie wan2 (vpn)
    3) odpalasz multiwan i regułami kierujesz ruchem na odpowiednie interfejsy.

    np:
    Kod (Text):
    1. config rule 'reg1'
    2.     option src_ip '10.2.2.0/24'
    3.     option proto 'all'
    4.     option use_policy 'wan2_only'
    5.  
    6. config rule 'reg2'
    7.     option src_ip '10.1.1.100/28'
    8.     option proto 'all'
    9.     option use_policy 'wan_only'
     
  9. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    no walczyłem z tym na tomato 2 dni, ale tam nie było dual wan (chociaż oryginalnie rt-n66 ma duaLWAN )
    stad pomysł z dwoma routerami
    to cisco co jutro dostanę ma i dualwan i vlan tylko, że na cisco to juz w ogólę nie rozumiem

    Mogę jeszcze na tym rt-n66 zainstalować ddwrt, ale tego tez kompletnie nie znam