Sieć

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika londar, 24 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Wiem że to może nie do końca odpowiednie forum ale wierze w was że mi pomożecie :)

    Otóż mam sieć w której za pomocą jednego kabla skrętki są podłączone dwa komputery, każda Rj45 jest zaciśnięta na 4 żyłach. Podobno zrobiła to jakaś firma, nie wiem czy tak można robić bo nigdy o takim sposobie nie słyszałem. Ale mam problem z tą siecią, zacina się co jakiś czas, brak dostępu do internetu, czasami nie można drukować po sieci. Ja na początku obstawiałem router nawet chciałem go zmienić ale zastanawia mnie czy ten patent z tymi kablami nie jest za to odpowiedzialny ??

    Proszę o porady
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Takie rozwiazanie o jakim tu piszesz jest bardzo nieprofesjonalne. Jednak znam sieci dzialajace dosc dobrze na 10mbit'ach, gdzie na 8 zylowej skrętce 4 zyly sa pod internet a dwie pod telefon - to jest dopiero LOL! Co najlepsze kabel nie jest ekranowany!

    Sam osobiscie gdybym to ja mial taka siec pod opieka to wymienilbym rozwiazanie na takie ktore byloby zgodne z wszelkimi standardami. Trzeba tez pamietac ze w skrętce każda zyła oddzialywuje w jakis tam sposob na siebie - dlatego to jest wlasnie skretka.

    Usterka taka moze byc spowodowana routerem lub innym urzadzeniem sieciowym - aktywnym. Kiedys ja mialem lepsza sytuacje... Internet mi czesto zanikal a transfery maksymalne mialem ok. 30kb/s - przyczyna? W pewnym miejscu skrętka zostala lekko przygnieciona... - usterki szukalem ok. tygodnia czasu. Wymienilem na ekranowany - dobry :D

    Aha... W tym poscie nie sugeruje ze moze to byc wina kabli... sugeruje, ze wszystko ma wplywa na dzialanie sieci.
     
  3. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuje ci Silas za odpowiedź. W przytoczonej przez ciebie sieci takie rozwiązanie się sprawdza a tu jednak coś nie tak. A najgorsze to to że ja siedzę w centrali firmy a problem jest w delegaturze i nawet za bardzo nie mam jak poobserwować tej sieci, znam to tylko z opowieści pracowników. A że jest to urząd to każda wydana złotówka jest ważna i jak źle ocenie powód to będzie potem gadania że nie potrzebnie wywaliło się ileś tam kasy.

    Pozdrawiam
     
  4. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie napisales jakiej dlugosci sa kable ktore tworza ta siec LAN. Generalnie NIE POWINNO sie w taki sposob ukladac / instalowac sieci lokalnych ALE z obserwacji i doswiadczenia wiem ze tak sie robi i w pewnych warunkach to ma szanse dzialac. Dla przykladu podam mojego ISP ktory dociagnal mi do mieszkania lacze netowe 30 / 10 mpbs (tak tak) wlasnie na 2 parach skretki. Wiem bo patrzylem im na rece.
    Generalnie jest tak ze transmisja komputerowa jest realizowana wlasnie na dwoch parach (zielony / bzielony i pomaranczowy /bpomaranczowy) a pozostale dwie pary odpowiadaja za ekranowanie (pewne uproszczenie). Tak jak juz napisalem na krotkich odleglosciach transmisja z uzyciem tylko dwoch par bedzie sie sprawdzala. W twoim przypadku jest symptomy sa takie ze raczej obstawialbym w pierwszej kolejnosci urzadzenia aktywne w sieci, pozniej fizyczne uszkodzenia kabli (vide przypadek Silasa) a na koncu kwestie polaczenia / zarobienia wtyczek RJ. Chyba ze topologia sieci jest jakas szczegolna.
     
  5. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sieć 1GBit używa już wszystkich 8żył (4par). Miałem symptomy podobne do Twoich, że internet czasem działał a czasem nie i okazało się, że przewód był zrobiony 1-1, natomiast już na przewodach z przeplotem działało w porządku, ale do sieci gigabitowej potrzebne są zarówno przełączniki jak i sieciówki gigabitowe więc jeśli router nie jest 'zbyt nowy' to to inny problem.

    Ale powiedz czy w czasie gdy internetu nie ma na tych jednostkach to jest wogóle połączenie? (czy ikonka komputerków sieci w windowsie nie ma krzyżyka oznaczająca brak fizycznego połączenia?) Nie ma konfilktu IP w sieci? Czy pula numerków IP (w przypadku dynamicznego przydzielania adresów) nie jest wykorzystana w 100%?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak zbaczając z tematu... opowiem Wam ciekawostke o switchach 1gbit (zwyklych - niezarzadzalnych).

    Wyobrazcie sobie, ze w domu macie Router z Wifi i z wbudowanym switchem 4 portowym 100mbit. Do tego switcha w routerze podlaczyliscie kolejnego switcha 1gbit - moze byc tej samej firmy ... nie ma znaczenia.

    Do switcha 100mbit na routerze macie podlaczony komputer M ktory jest obecnie wylaczony.
    Do switcha 1gbit macie podlaczonego NAS'a i komputer G
    (M - dla latwiejszego zapamietania od Mbit, a G od Gigabit)


    Wyglada to prosto:
    Kod (Text):
    1.  
    2.          .-----.
    3.          | ISP |
    4.          `--+--'
    5.          ___|
    6.         |
    7.  .------+---------.
    8.  | ROUTER 100Mbit |
    9.  `--+---+---+---+-'
    10.     |   |       |
    11.     |   |       |_______
    12.     |   |               |
    13.     |   |       .-------+------.
    14.     |   |       | SWITCH 1GBIT |
    15.     |   |       `--+--------+--'
    16.     |   |          |        |
    17.     |   |          |        |
    18.     |   |      -- NAS --    |
    19.     |   |                   |
    20.     |   `---.               |
    21.     |       |           Komputer G
    22.     |     WiFi
    23.     |
    24.     |
    25. Komputer M
    Teraz na Komputerze G (gigabit) właczcie sciaganie duzego rozmiaru plik z NAS'a... Bedzie lecial predkoscia full ile NAS potrafi osiagnac. W przypadku TS-509 niech to bedzie 50-60Mb/s.

    W tym momencie wlaczcie albo Komputer M, czy cos po WiFi i zacznijcie korzystac z internetu. Automatycznie transfer na switchu 1gbit spadnie do ok. 12mb/s.

    Ktos mi zaraz powie to jest absurd! Taka sytuacja wystepuje na 99% switchy niezarządzalnych a przede wszystkim na takich "dobrych" jak D-Link (osobiscie przejechalem sie juz kilka razy na tym produkcie).

    Dzis faktycznie inwestuje w switche, ale chcac unikac takich sytuacji trzeba albo sie szarpnac na switcha 1gbit zarzadzalnego, albo dobry router z switchem 1gbit.

    Niezbadane są losy zero-jedynek po kablu...
     
  7. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Najprawdopodobniej switch redukuje ramki pakietów 1GB do ramki 100MB (akurat te ramki się od siebie różnią o ile dobrze pamiętam)
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    to prawda... pytanie czemu to wystepuje tylko na switcha niezarzadzalnych?
    czy sa moze juz jakies zwyczajne switche nie majace tego problemu?
     
  9. ienek
    Offline

    ienek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    o.O tego nie doczytałem.. W sumie to nie udało mi się tego zaobserwować bo u mnie wszystko działa na 1GB lol2
    Ale najprawdopodobniej dlatego, że zarządzalne są w stanie przekierowywać dane pomiędzy poszczególnymi złączami czyli już ingerować w konstrukcje samej ramki pakietu...
     
  10. robsonkowalski
    Offline

    robsonkowalski Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Cześć,
    Chcę zakupić Ts-209 Pro II i zacząłem się zastanawiać właśnie dokładnie nad tym problemem (rysunek Silasa). Chodzi o to, że mam router Linksys ze switchem 100 Mb. Żeby nie spowalniać transferu między PC a Qnapem pomyślałem, żeby kupić switcha 1Gb niezarządzalnego (bo tańszy) i przepuścić przez niego transfer z PC do Qnapa. I wszytko byłoby OK, ale oczywiście muszę jaszcze tego switcha 1Gb podłączyć do routera żeby mieć Internet. I tu zacząłem się zastanawiać czy ten router nie spowoduje spowolnienia transferu bo router przydziela adresy w sieci (serwer DNS) - i czy czasem cały transfer nie pójdzie i tak przez niego.
    Z tego co napisał Silas to dopóki z routera nie korzysta nikt inny to transfer jest OK, ale czy w momencie gdy będę ściągał na PC coś z Qnapa i jednocześnie będę na tym samym PC korzystał z internetu to czy wówczas transfer też siądzie?
    Czy sprawę na pewno załatwi switch zarządzalny? Np. Linksys SLM2008

    Będę wdzięczny za pomoc, bo trochę słaby jestem w tych sieciach.
     
  11. dominicc
    Offline

    dominicc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Zawoja / Częstochowa
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ekspertem nie jestem ale moim zdaniem tak, transfer spadnie do 100.
    To jest tak samo jak z wifi. Jest się podłączonym kartą G - wszystko śmiga. Jesli w tym czasie ktoś podłączy się z karty B - Ty również zaczynasz pracować z tą prędkością.
     
  12. mariooshec
    Offline

    mariooshec Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    01:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam to samo na 8-portowym switchu DLINKa... część komputerów jest 1GBit, część 100MBit... jak są podpięte tylko te z 1GBit to działa super, po podpięciu kompów z 100MBit transfery spadają.
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:37
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Z tego co gdzies wyczytalem, wspomniany switch Linksys'a SLM2008 rozwiazuje problem.... Ale glowy nie dam sobie uciac. Jesli ktos moglby to potwierdzic bylbym wdzieczny.
     

Poleć tę stronę