Sieć

L

londar

Nowy użytkownik
Noobie
Oct 5, 2008
4
0
1
Witam

Wiem że to może nie do końca odpowiednie forum ale wierze w was że mi pomożecie :)

Otóż mam sieć w której za pomocą jednego kabla skrętki są podłączone dwa komputery, każda Rj45 jest zaciśnięta na 4 żyłach. Podobno zrobiła to jakaś firma, nie wiem czy tak można robić bo nigdy o takim sposobie nie słyszałem. Ale mam problem z tą siecią, zacina się co jakiś czas, brak dostępu do internetu, czasami nie można drukować po sieci. Ja na początku obstawiałem router nawet chciałem go zmienić ale zastanawia mnie czy ten patent z tymi kablami nie jest za to odpowiedzialny ??

Proszę o porady

Silas Mariusz

Silas Mariusz

rm -rf /
Help us, GOD!
Apr 5, 2008
10,008
30
2,677
153
39
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
Takie rozwiazanie o jakim tu piszesz jest bardzo nieprofesjonalne. Jednak znam sieci dzialajace dosc dobrze na 10mbit'ach, gdzie na 8 zylowej skrętce 4 zyly sa pod internet a dwie pod telefon - to jest dopiero LOL! Co najlepsze kabel nie jest ekranowany!

Sam osobiscie gdybym to ja mial taka siec pod opieka to wymienilbym rozwiazanie na takie ktore byloby zgodne z wszelkimi standardami. Trzeba tez pamietac ze w skrętce każda zyła oddzialywuje w jakis tam sposob na siebie - dlatego to jest wlasnie skretka.

Usterka taka moze byc spowodowana routerem lub innym urzadzeniem sieciowym - aktywnym. Kiedys ja mialem lepsza sytuacje... Internet mi czesto zanikal a transfery maksymalne mialem ok. 30kb/s - przyczyna? W pewnym miejscu skrętka zostala lekko przygnieciona... - usterki szukalem ok. tygodnia czasu. Wymienilem na ekranowany - dobry ;D

Aha... W tym poscie nie sugeruje ze moze to byc wina kabli... sugeruje, ze wszystko ma wplywa na dzialanie sieci.

L

londar

Nowy użytkownik
Noobie
Oct 5, 2008
4
0
1
Dziękuje ci Silas za odpowiedź. W przytoczonej przez ciebie sieci takie rozwiązanie się sprawdza a tu jednak coś nie tak. A najgorsze to to że ja siedzę w centrali firmy a problem jest w delegaturze i nawet za bardzo nie mam jak poobserwować tej sieci, znam to tylko z opowieści pracowników. A że jest to urząd to każda wydana złotówka jest ważna i jak źle ocenie powód to będzie potem gadania że nie potrzebnie wywaliło się ileś tam kasy.

Pozdrawiam

S

slyt

Entry Technician
Q Associate
Aug 31, 2008
41
1
8
Lublin
Nie napisales jakiej dlugosci sa kable ktore tworza ta siec LAN. Generalnie NIE POWINNO sie w taki sposob ukladac / instalowac sieci lokalnych ALE z obserwacji i doswiadczenia wiem ze tak sie robi i w pewnych warunkach to ma szanse dzialac. Dla przykladu podam mojego ISP ktory dociagnal mi do mieszkania lacze netowe 30 / 10 mpbs (tak tak) wlasnie na 2 parach skretki. Wiem bo patrzylem im na rece.
Generalnie jest tak ze transmisja komputerowa jest realizowana wlasnie na dwoch parach (zielony / bzielony i pomaranczowy /bpomaranczowy) a pozostale dwie pary odpowiadaja za ekranowanie (pewne uproszczenie). Tak jak juz napisalem na krotkich odleglosciach transmisja z uzyciem tylko dwoch par bedzie sie sprawdzala. W twoim przypadku jest symptomy sa takie ze raczej obstawialbym w pierwszej kolejnosci urzadzenia aktywne w sieci, pozniej fizyczne uszkodzenia kabli (vide przypadek Silasa) a na koncu kwestie polaczenia / zarobienia wtyczek RJ. Chyba ze topologia sieci jest jakas szczegolna.

ienek

ienek

Entry Technician
Q Associate
Dec 20, 2008
38
2
8
Sieć 1GBit używa już wszystkich 8żył (4par). Miałem symptomy podobne do Twoich, że internet czasem działał a czasem nie i okazało się, że przewód był zrobiony 1-1, natomiast już na przewodach z przeplotem działało w porządku, ale do sieci gigabitowej potrzebne są zarówno przełączniki jak i sieciówki gigabitowe więc jeśli router nie jest 'zbyt nowy' to to inny problem.

Ale powiedz czy w czasie gdy internetu nie ma na tych jednostkach to jest wogóle połączenie? (czy ikonka komputerków sieci w windowsie nie ma krzyżyka oznaczająca brak fizycznego połączenia?) Nie ma konfilktu IP w sieci? Czy pula numerków IP (w przypadku dynamicznego przydzielania adresów) nie jest wykorzystana w 100%?

Silas Mariusz

Silas Mariusz

rm -rf /
Help us, GOD!
Apr 5, 2008
10,008
30
2,677
153
39
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
Tak zbaczając z tematu... opowiem Wam ciekawostke o switchach 1gbit (zwyklych - niezarzadzalnych).

Wyobrazcie sobie, ze w domu macie Router z Wifi i z wbudowanym switchem 4 portowym 100mbit. Do tego switcha w routerze podlaczyliscie kolejnego switcha 1gbit - moze byc tej samej firmy ... nie ma znaczenia.

Do switcha 100mbit na routerze macie podlaczony komputer M ktory jest obecnie wylaczony.
Do switcha 1gbit macie podlaczonego NAS'a i komputer G
(M - dla latwiejszego zapamietania od Mbit, a G od Gigabit)

Wyglada to prosto:
Code:
         .-----.
         | ISP |
         `--+--'
         ___|
        |
 .------+---------.
 | ROUTER 100Mbit |
 `--+---+---+---+-'
    |   |       |
    |   |       |_______
    |   |               |
    |   |       .-------+------.
    |   |       | SWITCH 1GBIT |
    |   |       `--+--------+--'
    |   |          |        |
    |   |          |        |
    |   |      -- NAS --    |
    |   |                   |
    |   `---.               |
    |       |           Komputer G
    |     WiFi
    |
    |
Komputer M

Teraz na Komputerze G (gigabit) właczcie sciaganie duzego rozmiaru plik z NAS'a... Bedzie lecial predkoscia full ile NAS potrafi osiagnac. W przypadku TS-509 niech to bedzie 50-60Mb/s.

W tym momencie wlaczcie albo Komputer M, czy cos po WiFi i zacznijcie korzystac z internetu. Automatycznie transfer na switchu 1gbit spadnie do ok. 12mb/s.

Ktos mi zaraz powie to jest absurd! Taka sytuacja wystepuje na 99% switchy niezarządzalnych a przede wszystkim na takich "dobrych" jak D-Link (osobiscie przejechalem sie juz kilka razy na tym produkcie).

Dzis faktycznie inwestuje w switche, ale chcac unikac takich sytuacji trzeba albo sie szarpnac na switcha 1gbit zarzadzalnego, albo dobry router z switchem 1gbit.

Niezbadane są losy zero-jedynek po kablu...

ienek

ienek

Entry Technician
Q Associate
Dec 20, 2008
38
2
8
Najprawdopodobniej switch redukuje ramki pakietów 1GB do ramki 100MB (akurat te ramki się od siebie różnią o ile dobrze pamiętam)

Silas Mariusz

Silas Mariusz

rm -rf /
Help us, GOD!
Apr 5, 2008
10,008
30
2,677
153
39
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
to prawda... pytanie czemu to wystepuje tylko na switcha niezarzadzalnych?
czy sa moze juz jakies zwyczajne switche nie majace tego problemu?

ienek

ienek

Entry Technician
Q Associate
Dec 20, 2008
38
2
8
o_O tego nie doczytałem.. W sumie to nie udało mi się tego zaobserwować bo u mnie wszystko działa na 1GB lol2
Ale najprawdopodobniej dlatego, że zarządzalne są w stanie przekierowywać dane pomiędzy poszczególnymi złączami czyli już ingerować w konstrukcje samej ramki pakietu...

R

robsonkowalski

Nowy użytkownik
Noobie
Jan 9, 2009
1
0
1
Cześć,
Chcę zakupić Ts-209 Pro II i zacząłem się zastanawiać właśnie dokładnie nad tym problemem (rysunek Silasa). Chodzi o to, że mam router Linksys ze switchem 100 Mb. Żeby nie spowalniać transferu między PC a Qnapem pomyślałem, żeby kupić switcha 1Gb niezarządzalnego (bo tańszy) i przepuścić przez niego transfer z PC do Qnapa. I wszytko byłoby OK, ale oczywiście muszę jaszcze tego switcha 1Gb podłączyć do routera żeby mieć Internet. I tu zacząłem się zastanawiać czy ten router nie spowoduje spowolnienia transferu bo router przydziela adresy w sieci (serwer DNS) - i czy czasem cały transfer nie pójdzie i tak przez niego.
Z tego co napisał Silas to dopóki z routera nie korzysta nikt inny to transfer jest OK, ale czy w momencie gdy będę ściągał na PC coś z Qnapa i jednocześnie będę na tym samym PC korzystał z internetu to czy wówczas transfer też siądzie?
Czy sprawę na pewno załatwi switch zarządzalny? Np. Linksys SLM2008

Będę wdzięczny za pomoc, bo trochę słaby jestem w tych sieciach.

D

dominicc

Passing Basics
Beginner
Dec 1, 2008
21
1
1
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Ekspertem nie jestem ale moim zdaniem tak, transfer spadnie do 100.
To jest tak samo jak z wifi. Jest się podłączonym kartą G - wszystko śmiga. Jesli w tym czasie ktoś podłączy się z karty B - Ty również zaczynasz pracować z tą prędkością.

M

mariooshec

Nowy użytkownik
Noobie
Dec 4, 2008
2
0
1
Mam to samo na 8-portowym switchu DLINKa... część komputerów jest 1GBit, część 100MBit... jak są podpięte tylko te z 1GBit to działa super, po podpięciu kompów z 100MBit transfery spadają.

Silas Mariusz

Silas Mariusz

rm -rf /
Help us, GOD!
Apr 5, 2008
10,008
30
2,677
153
39
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
Z tego co gdzies wyczytalem, wspomniany switch Linksys'a SLM2008 rozwiazuje problem.... Ale glowy nie dam sobie uciac. Jesli ktos moglby to potwierdzic bylbym wdzieczny.