soft do zbierania logow

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika Przemek, 13 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Czy istnieje jakiś malutki i zarazem prosty programik do zbierania logow w qnapie ? Potrzebuje zapisywać kilka logow z glownego routera w sieci do jakiegos piku na qnapie

    Przemek
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Do tego celu przydał by się syslog-ng. Używam go z powodzeniem na jednym z Gentoowskich serwerów. Jeszcze nie szukałem czy jest dostępny poprzez Optware bo w tej chwili leci znaczny transfer plików ze starego serwera plikowego.

    Pozdrawiam
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jest dostepny na Optware ale raczej go nie uruchomisz na qnap'ie
    bo port na ktorym pracuje ich syslog bez mozliwosci zdalnej rejestracji logów uniemozliwia odpalenie syslog-ng na standardowym porcie
    jest oczywiscie mozliwosc postawic go na innym porcie jednak czesto routery czy access pointy nie maja mozliwosci zadeklarowania portu serwera syslog

    http://qnas.pl/temp/syslogd.pdf
    tu jest stara moja koncepcja ktora napisalem dla QNAP'a dobry czasu temu
    ostatnio wprowadzili do urzadzen tj. ts-509 mozliwosc wysylania logow na zdalny serwer
    mysle, ze to tylko kwestia czas kiedy pojawi sie to dla wiekszej ilosci "maszyn" z QNAP'a i z pelna obsluga zdalnej rejestracji

    // sorry za styl ale wczoraj poimprezowalem za bardzo
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Mi osobiście to w zupełności wystarcza. Na serwerach mogę inny port podać a w Cisco też nie ma z tym problemów. Jak będę miał trochę czasu to się pobawię a wyniki obserwacji postaram się streścić na forum.

    Pozdrawiam
     
  5. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    02:53
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    prubowalem cos kombinowac z syslog-ng ale z marnym efektem cieniutenko u mnie ze znajomoscia linuksa ;0 skad moge dorwac tego syslogd ? szukalem ale wszysdzie tlko syslog-ng

    Przemek
     
  6. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    116
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Witam.

    Nie chcę tworzyć nowego wątku więc pytam tu ;)
    Gdzie na Qnapie 109 znajdę syslog?
    Szukam i chyba ślepy jestem :)
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    tak jak wspomniał jarlath, instalujesz przez Optware.
    Kod (Bash):
    1. ipkg update
    2. ipkg install syslog-ng
     
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    super :) jeszcze poproszę łopatologicznie step-by-step co mam zrobić po

    Kod (Bash):
    1. ipkg install syslog-ng
    żeby logi wysyłały się na zdefiniowany adres e-mail :p

    c.
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    01:53
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE

Poleć tę stronę