soft do zbierania logow

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika Przemek, 13 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Czy istnieje jakiś malutki i zarazem prosty programik do zbierania logow w qnapie ? Potrzebuje zapisywać kilka logow z glownego routera w sieci do jakiegos piku na qnapie

    Przemek
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Do tego celu przydał by się syslog-ng. Używam go z powodzeniem na jednym z Gentoowskich serwerów. Jeszcze nie szukałem czy jest dostępny poprzez Optware bo w tej chwili leci znaczny transfer plików ze starego serwera plikowego.

    Pozdrawiam
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jest dostepny na Optware ale raczej go nie uruchomisz na qnap'ie
    bo port na ktorym pracuje ich syslog bez mozliwosci zdalnej rejestracji logów uniemozliwia odpalenie syslog-ng na standardowym porcie
    jest oczywiscie mozliwosc postawic go na innym porcie jednak czesto routery czy access pointy nie maja mozliwosci zadeklarowania portu serwera syslog

    http://qnas.pl/temp/syslogd.pdf
    tu jest stara moja koncepcja ktora napisalem dla QNAP'a dobry czasu temu
    ostatnio wprowadzili do urzadzen tj. ts-509 mozliwosc wysylania logow na zdalny serwer
    mysle, ze to tylko kwestia czas kiedy pojawi sie to dla wiekszej ilosci "maszyn" z QNAP'a i z pelna obsluga zdalnej rejestracji

    // sorry za styl ale wczoraj poimprezowalem za bardzo
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Mi osobiście to w zupełności wystarcza. Na serwerach mogę inny port podać a w Cisco też nie ma z tym problemów. Jak będę miał trochę czasu to się pobawię a wyniki obserwacji postaram się streścić na forum.

    Pozdrawiam
     
  5. Przemek
    Offline

    Przemek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    74
    Miejscowość:
    Świdnica
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    prubowalem cos kombinowac z syslog-ng ale z marnym efektem cieniutenko u mnie ze znajomoscia linuksa ;0 skad moge dorwac tego syslogd ? szukalem ale wszysdzie tlko syslog-ng

    Przemek
     
  6. Gregor
    Offline

    Gregor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2008
    Wiadomości:
    128
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-239 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-239 Pro II 1 GbE
    Witam.

    Nie chcę tworzyć nowego wątku więc pytam tu ;)
    Gdzie na Qnapie 109 znajdę syslog?
    Szukam i chyba ślepy jestem :)
     
  7. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    tak jak wspomniał jarlath, instalujesz przez Optware.
    Kod (Bash):
    1. ipkg update
    2. ipkg install syslog-ng
     
  8. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    super :) jeszcze poproszę łopatologicznie step-by-step co mam zrobić po

    Kod (Bash):
    1. ipkg install syslog-ng
    żeby logi wysyłały się na zdefiniowany adres e-mail :p

    c.
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:42
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.