Udzielamy pomocy System na hdd czy ssd

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by woinysz, Mar 16, 2021.

Loading...
Tags:
  1. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Na początek jako nowy chciałbym bardzo serdecznie wszystkich przywitać.
    W tym miejscu taka mała uwaga jestem bardzo początkujący użytkownikiem qnapa TS 251d zakupiłem miesiąc temu razem z dwoma dyskami hdd wd red, każdy po 2 Tb. Po zakupie dyski ustawiłem na raid 1 i zainstalowalem system. Ale teraz widzę że serwer nie jest demonem szybkości, dlatego wczoraj dokupiłem kartę QNAP QM2-2S-220A i dwa dyski ssd każdy po 250 GB.
    Potrzebuje porady kogoś bardziej doświadczonego jak to teraz poustawiać. Na początku miałem taką koncepcję że zostawię tak jak jest, dołożę tę dwa dyski ssd i ustawie na nich qtier, ale nie wiem czy to mi zbyt dużo przyspieszy system.
    Dlatego może lepszą opcją będzie coś takiego
    Dyski ssd na raid 1, na nich system,
    Dyski hdd raid 1 na nich dane.
    A może jeszcze jakaś inna konfiguracja?
    Serwera używam głównie do trzymania kopii zdjęć, filmów, synchronizacji z telefonami i laptopem.
    Na koniec proszę o wyrozumiałość. Jeżeli coś źle napisałem to jest to efektem tego że jestem trochę starszym gościem i nie łapie tego wszystkiego tak szybko.


    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TS 251D
     
  2. guffi
    Offline

    guffi Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Mar 13, 2020
    Messages:
    270
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +9 / 3 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja mam ten sam model qnapa i ten sam model karty rozszerzającej i do tego dysk samsung 500GB M.2 sata ssd 860 evo i żałuje że nie zrobiłem sobie z dwóch dysków raid bo jak by padł jeden to system jest do odratowania.
     
  3. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Czyli rozumiem że masz system na ssd? A próbowałeś ustawić go zamiast na system to na cache?
     
  4. guffi
    Offline

    guffi Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Mar 13, 2020
    Messages:
    270
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +9 / 3 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam tylko na system, nie próbowałem jako cache. O wiele szybciej system działa na ssd.
     
  5. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Ciekawi mnie która opcja będzie lepsza. Ogólnie skłaniam się nad instalacją systemu na ssd raid 1
     
  6. guffi
    Offline

    guffi Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Mar 13, 2020
    Messages:
    270
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +9 / 3 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Właśnie chciałem sobie zrobić w raid1 i dla mnie na system najlepszy raid1 bo jak zepsuje się jeden to drugi działa i tylko wymieniasz zepsuty.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
  8. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    12:28 AM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A ja dodam od siebie, że właśnie postawiłem system na SSD, do tego zwykłe dyski w RAID 5.

    Nie da się zrobić cache na tym samym dysku, co jest system, musisz mieć oddzielny dysk całkowicie do dyspozycji na cache.

    Pozostaje Qtier, który zresztą też włączyłem i będę testował, gdy skopiują się dane.

    A cache najlepiej działa z dwoma dyskami SSD, jeden na odczyt, drugi na zapis.

    Tu jest porównanie


    Link: https://www.youtube.com/watch?v=vm5CFqWqB4Y


    Pozdrawiam,

    S.
     
  9. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Wszystko się zgadza. Tylko co innego jest o czymś poczytać, a co innego czegoś doświadczyć, dlatego chciałem porady kogoś kto tego używa
     
  10. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    12:28 AM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Relax,

    sam to robię po raz pierwszy, a NAS'y mam ze 12 lat już, może dłużej, nie tylko QNAP.

    S.

    ps. swoją drogą mam jeszcze jedną wolną kieszeń, jak się to już wszystko uspokoi, to może pokuszę się o dołożenie dysku i włączenie cache... Nie wiem, czy to jest dobra opcja, ale sprawdzić można.
     
  11. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Cóż mogę włącz cache i potestować, a system można wgrać w każdej chwili i potem porównać.
    Zastanawiam się jecze czy można użyć jednego ssd do cache a drugiego do qtier i czy ma to sens?
     
  12. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    12:28 AM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No właśnie to dopisałem powyżej, nie wiem, czy to ma sens i w ogóle jest możliwe ?

    S.
     
  13. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    mozna - tylko nie dla tych samych danych
     
  14. woinysz
    Offline

    woinysz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 16, 2021
    Messages:
    7
    Local Time:
    1:28 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Możesz to prościej wytłumaczyć?