Rozwiązany Tajemnicze foldery - BUGi w oprogramowaniu

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 6 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,

    Z ciągłym aktualizowaniem swojego Qnapa o nowe wersje oprogramowania(firmwale) oraz paroma problemami - doświadczeniami nie raz "traciłem" dane.

    Ostatnio zaczełem się bawić w połączenia SSH, a wiec poszperałem troche po folderach QNAPa no i w folderze share/HDA_DATA/Public - niestety tylko w tym folderze pojawiły się moje stare foldery/pliki(nie wszystkie).
    Chąc sprawdzić, czy aby rzeczywiście ich nie ma połączyłem się normalnie przez ftpa i były tylko te "nowe" pliki a tych "starych", które znalazlem przez SSH nie było... Ciekawe...

    Informuje Was tym moi drodzy, że gdy niestety stracicie jakieś dane niestety przez różne BUGi w oprogramowaniu, sprawdźcie czy rzeczywiście ich nie ma (nie koniecznie poprzez ftp lub sambe) :p
    Hmm, może jest jakieś informatyczne uzasadnienie tego problemu - niewiem. Niewiem nawet kiedy dokładnie one znikły (wiele razy traciłem pliki) i przy jakich operacjach.

    Pozdrawiam.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ciekawe spostrzezenie :)

    Jeszcze nie mialem takiej sytuacji aby utracic dane na dysku. Faktycznie raz kiedy przez przypadek zle dzialajacego skryptu wywalilem katalog "/bin" i QNAP wiecej sie nie podniosl :)
    Ale i na to znalazlem sposob. Powiedz mi wiecej na temat Twojego problemu "utraty danych" podczas aktualizacji oprogramowania. Jestem bardzo ciekaw... jak powiedzialem wczesniej nie mialem okazji walczyc jeszcze z czyms takim.

    BTW: Dodam tylko ze wszystkie aktualizacje oprogramowania nie dotykaja folderow /share/Public i reszty
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Dane utraciłem nie przez update firmwalle lecz przez złe działanie jego, a mianowicie myślę że to się stało przy błędzie "Error Qget MFC Application" , które opisałem na innym forum(wiesz na którym :p)
    Pozdrawiam.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 369
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +1 421 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    co ma piernik do wiatraka !! ?? !! ??

    http://pl.wikipedia.org/wiki/MFC
    "MFC (Microsoft Foundation Classes) jest biblioteką programistyczną Visual C++, której klasy stanowią szkielet aplikacji dla programów pracujących w systemie Windows. Jest to biblioteka napisana w języku C++, która stanowi obiektową (i uproszczoną) wersję Microsoft Windows API."

    Piszac aplikacje korzysta sie z roznych gotowych rozwiazac, aby przyspieszyc proces produkcji danego oprogramowania. Wiec korzysta sie z funkcji/procedur napisanych juz przez innych ludzi. W tym wypadku Qget korzysta z biblioteki MFC ktora najwidoczniej w Twoim systemie byla uszkodzona lub innej wersji.

    MFC to biblioteka Microsoftu bedaca po stronie systemu Windows a nie QNAP'a! X-(
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:45
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.