Rozwiązany Tajemnicze foldery - BUGi w oprogramowaniu

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 6 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:46
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,

    Z ciągłym aktualizowaniem swojego Qnapa o nowe wersje oprogramowania(firmwale) oraz paroma problemami - doświadczeniami nie raz "traciłem" dane.

    Ostatnio zaczełem się bawić w połączenia SSH, a wiec poszperałem troche po folderach QNAPa no i w folderze share/HDA_DATA/Public - niestety tylko w tym folderze pojawiły się moje stare foldery/pliki(nie wszystkie).
    Chąc sprawdzić, czy aby rzeczywiście ich nie ma połączyłem się normalnie przez ftpa i były tylko te "nowe" pliki a tych "starych", które znalazlem przez SSH nie było... Ciekawe...

    Informuje Was tym moi drodzy, że gdy niestety stracicie jakieś dane niestety przez różne BUGi w oprogramowaniu, sprawdźcie czy rzeczywiście ich nie ma (nie koniecznie poprzez ftp lub sambe) :p
    Hmm, może jest jakieś informatyczne uzasadnienie tego problemu - niewiem. Niewiem nawet kiedy dokładnie one znikły (wiele razy traciłem pliki) i przy jakich operacjach.

    Pozdrawiam.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ciekawe spostrzezenie :)

    Jeszcze nie mialem takiej sytuacji aby utracic dane na dysku. Faktycznie raz kiedy przez przypadek zle dzialajacego skryptu wywalilem katalog "/bin" i QNAP wiecej sie nie podniosl :)
    Ale i na to znalazlem sposob. Powiedz mi wiecej na temat Twojego problemu "utraty danych" podczas aktualizacji oprogramowania. Jestem bardzo ciekaw... jak powiedzialem wczesniej nie mialem okazji walczyc jeszcze z czyms takim.

    BTW: Dodam tylko ze wszystkie aktualizacje oprogramowania nie dotykaja folderow /share/Public i reszty
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:46
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Dane utraciłem nie przez update firmwalle lecz przez złe działanie jego, a mianowicie myślę że to się stało przy błędzie "Error Qget MFC Application" , które opisałem na innym forum(wiesz na którym :p)
    Pozdrawiam.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    co ma piernik do wiatraka !! ?? !! ??

    http://pl.wikipedia.org/wiki/MFC
    "MFC (Microsoft Foundation Classes) jest biblioteką programistyczną Visual C++, której klasy stanowią szkielet aplikacji dla programów pracujących w systemie Windows. Jest to biblioteka napisana w języku C++, która stanowi obiektową (i uproszczoną) wersję Microsoft Windows API."

    Piszac aplikacje korzysta sie z roznych gotowych rozwiazac, aby przyspieszyc proces produkcji danego oprogramowania. Wiec korzysta sie z funkcji/procedur napisanych juz przez innych ludzi. W tym wypadku Qget korzysta z biblioteki MFC ktora najwidoczniej w Twoim systemie byla uszkodzona lub innej wersji.

    MFC to biblioteka Microsoftu bedaca po stronie systemu Windows a nie QNAP'a! X-(
     
  5. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    03:46
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE

Poleć tę stronę