Rozwiązany TS-109 PRO II - Brak dostępu

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Janusz68, 14 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Instalacja serwera przebiega pomyslnie do momentu aktualizacji oprogramowania.
    W tym momencie wyskakuje błąd połączenia, co jest oczywiście bzdurą - wszystko sprawdzone, inne urządzenia sieciowe działają bez zarzutu.
    Ignorując ten błąd mam komunikat, że serwer został poprawnie skonfigurowany, następuje restart.
    QNAP finder wykrywa serwer poprawnie, status OK - niestety to wszystko.
    Nie można dostać się do niego ani przez przeglądarkę ( 404 not found), ani przez FTP.
    Nie da się zainstalować firmware.
    Dysk Samsung 103UJ 1TB
    Kilka prób i mam dokładnie to samo.
    Pomóżcie, bo nie mam już nerwów - a z tego co czytam to nikt nie miał takich problemów :-(

    Dysk podstawiłem inny na wszelki wypadek - dokładnie ta sama sytuacja.
    Sieć składa się z routera WRT 54 GL, bramki VOIP, dwóch dreamboxów 7020, komputera stacjonarnego i dwóch lapków po Wi-fi...
    Wszystko działa poprawnie.
    Zapora i antywirus wyłączone - nie ma to znaczenia
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    moze sieciowka w QNAP'ie uwalona...

    inny dysk testowales tez firmy Samsung? Masz jakiegos Seagate Barracuda pod reka?
     
  3. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sieciówka OK ponieważ wszystko się instaluje. Serwer jest widziany w sieci, ale nic poza tym.
    Testowałem na dysku z laptopa, jest dokładnie to samo.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    podlaczales dysk 2.5" do QNAP'a?
     
  5. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak :D Dysk 2,5 cala działa bez zarzutu.Oczywiście tylko na próbę.
    Wszystko udało się zainstalować, ale chyba dopiero za dziesiątym razem.
    Problem z siecią jak sądzę, ale gdzie??
    Podłączałem QNAP-a do wszystkich portów LAN, oczywiście są one ropzprowadzone kablami po mieszkaniu i było cały czas to samo.
    Jakieś sugestie?
    Powracam do tematu i proszę o pomoc.
    Mój serwer potrafi działać poprawnie bardzo długo bez żadnych problemów, ale zdarza się - ostatnio coraz częściej, że logowanie się do niego w domowej sieci trwa strasznie długo, co uniemożliwia normalne korzystanie. Największy problem to "download station" - Qget raz ją widzi, za chwilę pyta czy ją zainicjalizować i tak w kólko. Po kilku restartach wygląda wszystko OK.
     
  6. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Posiadam również mały problem z wyżej wymienionym dyskiem Samsung 103UJ 1TBj. Generalnie cała instalacja firmware przebiegła pomyślnie, wszystkie uruchomione usługi działają jak dotąd prawidłowo, wątpliwości pojawiły się natomiast podczas przeglądania właściwości dysku w OSie QNAPa. System wyświetla informacje iż dysk pracuje w trybie ATA 7 133MBytes/sec.
    Czy wiecie może co należałoby zrobić (przestawić) aby osiągnąć pełną możliwą przepustowość dla tego dysku w trybie SATA II ?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:30
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No niestety nie da sie osiagnac pelnej przepustowosci... te urzadzenia bazuja na procesorach SOC ktore obsluguja interfejs SATA ale nie zapewniaja najwiekszych predkosci. W tej polce cenowej nie da sie kupic takie urzadzenia ktory by osiagal pelna predkosc tym bardziej, ze to idzie po sieci.

    Urzadzeniem NAS ktore pracuje w predkosci ok 50mb/s to albo Ts-509 albo TS-639 ktory wedlug mnie ma ok. 40Mb/s. Prosze zobaczyc na ceny...
     
  8. jareksu
    Offline

    jareksu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Zielona Gora
    Local Time:
    01:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    witam
    tez walczylem z czyms takim, zmieniłem firmware na starszy
    pomogło, do dziś smiga az miło
     
  9. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czy możesz napisać jaki zainstalowałeś firmware oraz jakie właściwości wskazuje QNAP o dysku?
     
  10. jareksu
    Offline

    jareksu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Zielona Gora
    Local Time:
    01:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    instalacja od zera,
    zachwanie dysków i qnapa były podobne do twoich, zero dostepu
     
  11. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czy przy upgardzie/downgradzie firmwaru na QNAPie zostaje na dysku struktura katalogów z zawartmi danymi? Czy też dysk zostaje przeorany?
     

Poleć tę stronę