Rozwiązany TS-109 PRO II - Brak dostępu

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Janusz68, 14 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Instalacja serwera przebiega pomyslnie do momentu aktualizacji oprogramowania.
    W tym momencie wyskakuje błąd połączenia, co jest oczywiście bzdurą - wszystko sprawdzone, inne urządzenia sieciowe działają bez zarzutu.
    Ignorując ten błąd mam komunikat, że serwer został poprawnie skonfigurowany, następuje restart.
    QNAP finder wykrywa serwer poprawnie, status OK - niestety to wszystko.
    Nie można dostać się do niego ani przez przeglądarkę ( 404 not found), ani przez FTP.
    Nie da się zainstalować firmware.
    Dysk Samsung 103UJ 1TB
    Kilka prób i mam dokładnie to samo.
    Pomóżcie, bo nie mam już nerwów - a z tego co czytam to nikt nie miał takich problemów :-(

    Dysk podstawiłem inny na wszelki wypadek - dokładnie ta sama sytuacja.
    Sieć składa się z routera WRT 54 GL, bramki VOIP, dwóch dreamboxów 7020, komputera stacjonarnego i dwóch lapków po Wi-fi...
    Wszystko działa poprawnie.
    Zapora i antywirus wyłączone - nie ma to znaczenia
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    moze sieciowka w QNAP'ie uwalona...

    inny dysk testowales tez firmy Samsung? Masz jakiegos Seagate Barracuda pod reka?
     
  3. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sieciówka OK ponieważ wszystko się instaluje. Serwer jest widziany w sieci, ale nic poza tym.
    Testowałem na dysku z laptopa, jest dokładnie to samo.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    podlaczales dysk 2.5" do QNAP'a?
     
  5. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak :D Dysk 2,5 cala działa bez zarzutu.Oczywiście tylko na próbę.
    Wszystko udało się zainstalować, ale chyba dopiero za dziesiątym razem.
    Problem z siecią jak sądzę, ale gdzie??
    Podłączałem QNAP-a do wszystkich portów LAN, oczywiście są one ropzprowadzone kablami po mieszkaniu i było cały czas to samo.
    Jakieś sugestie?
    Powracam do tematu i proszę o pomoc.
    Mój serwer potrafi działać poprawnie bardzo długo bez żadnych problemów, ale zdarza się - ostatnio coraz częściej, że logowanie się do niego w domowej sieci trwa strasznie długo, co uniemożliwia normalne korzystanie. Największy problem to "download station" - Qget raz ją widzi, za chwilę pyta czy ją zainicjalizować i tak w kólko. Po kilku restartach wygląda wszystko OK.
     
  6. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam
    Posiadam również mały problem z wyżej wymienionym dyskiem Samsung 103UJ 1TBj. Generalnie cała instalacja firmware przebiegła pomyślnie, wszystkie uruchomione usługi działają jak dotąd prawidłowo, wątpliwości pojawiły się natomiast podczas przeglądania właściwości dysku w OSie QNAPa. System wyświetla informacje iż dysk pracuje w trybie ATA 7 133MBytes/sec.
    Czy wiecie może co należałoby zrobić (przestawić) aby osiągnąć pełną możliwą przepustowość dla tego dysku w trybie SATA II ?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No niestety nie da sie osiagnac pelnej przepustowosci... te urzadzenia bazuja na procesorach SOC ktore obsluguja interfejs SATA ale nie zapewniaja najwiekszych predkosci. W tej polce cenowej nie da sie kupic takie urzadzenia ktory by osiagal pelna predkosc tym bardziej, ze to idzie po sieci.

    Urzadzeniem NAS ktore pracuje w predkosci ok 50mb/s to albo Ts-509 albo TS-639 ktory wedlug mnie ma ok. 40Mb/s. Prosze zobaczyc na ceny...
     
  8. jareksu
    Offline

    jareksu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Zielona Gora
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    witam
    tez walczylem z czyms takim, zmieniłem firmware na starszy
    pomogło, do dziś smiga az miło
     
  9. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czy możesz napisać jaki zainstalowałeś firmware oraz jakie właściwości wskazuje QNAP o dysku?
     
  10. jareksu
    Offline

    jareksu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Zielona Gora
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    instalacja od zera,
    zachwanie dysków i qnapa były podobne do twoich, zero dostepu
     
  11. flazx
    Offline

    flazx Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    czy przy upgardzie/downgradzie firmwaru na QNAPie zostaje na dysku struktura katalogów z zawartmi danymi? Czy też dysk zostaje przeorany?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.