Udzielamy pomocy TS-251: Transfer w sieci LAN(1Gb) na poziomie ~40MB/s

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by dayus, Jan 7, 2020.

Loading...
Tags:
  1. dayus
    Offline

    dayus Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzień dobry,
    przesiadłem się z TS-212 na zwykłego TS-251 ze względu na brak wspierania aktualizacji na TS-212 i brak CPU Intela w starym NASie.
    Zacząłem się bawić w zgrywanie plików i zauważyłem,że nie rozpędza mi się do maksymalnej prędkości w LANie, co myślałem, że na CPU Intela będzie już normalne.

    Sieć: 1Gbps
    Switch: 1Gbps Netgear
    Komputer: iMac Mid-2010 @ i5 @ 16GB RAM po kablu do switcha
    NAS: po kablu do switcha

    Poczytałem już trochę na forum i pierwsze co poczyniłem, to:
    - wymusiłem full-duplex (Full-Duplex ale bez Flow Control) na karcie eth w moim komputerze (nic nie pomogło jedynie ustabilizowało chwilowo transfery)
    - poczyściłem wszystkie styki kabli eth i gniazd

    Transfery z NASa do komputera: ok. 35-45MB/s
    Transfery z komputera do NASa: ok. 20-35MB/s

    Próby robione poprzez SMB w środowisku OSX.

    Co poprzestawiać? Co posprawdzać, aby chociaż te 100MB/s wyciągnać?



    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 1070
    Model serwera: QNAP TS-251
    Dysk: 1x WD RED 2TB
     

    Attached Files:

  2. Pawliko
    Online

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Sprawdz na innym kompie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    386
    Location:
    Borkowo
    Local Time:
    5:24 PM
    Ratings:
    +58 / 1 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    A jak wyglada po AFP? Czy smb v3 jest ustawione?
     
  4. dayus
    Offline

    dayus Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    po AFP jakby troszkę lepiej - bo byly 2 piki po ok. 70MB/s i średnio 35-40MB/s.
    Jeszcze sprawdzę to SMB v3,ale jutro - raczej jest w normalnej wersji v1, ewentualnie v2. v3 to chyba nowość jakaś.
     
  5. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    386
    Location:
    Borkowo
    Local Time:
    5:24 PM
    Ratings:
    +58 / 1 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    V3 to żadna nowość. Jeżeli osx to tylko smb v3. V1 to polecam wyłączyć ze względów bezpieczeństwa
     
  6. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,475
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +147 / 5 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Dla Qnapa to może i nowość.

    Ja osiągam około 70 MB na sek. Pewnie więcej sie nie da z uwagi na moje dyski. 100MB zapis to hm...

    Podasz parametry dysków?
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    386
    Location:
    Borkowo
    Local Time:
    5:24 PM
    Ratings:
    +58 / 1 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    No nie przesadzaj. 100mb to też Nic wielkiego a już mamy limity sieci 1g a smbv3 od dawna już jest
     
  8. Kingu
    Offline

    Kingu System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Nov 19, 2015
    Messages:
    104
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +17 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Aż sobie sprawdziłem po moim upgradzie TS-453A do SSD.

    Trasa: [laptop]---1Gb---[Switch1]---1Gb---[Switch2]---1Gb---[QNAP]
    Na laptoku z dysku SSD na QNAP na dysk SSD

    Transfer: ok 112 MB/s czyli ok 900Mb/s. Więcej medium nie puści, ale może sobie coś jeszcze pokombinuję z ramkami jumbo :)

    Edited: transfer na HDD taki sam, więc mam sufit w postaci LANu. Na switchach mogę zrobić agregację linków, ale na kompie już nie :/
     
  9. dayus
    Offline

    dayus Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam High Sierra, czyli 10.12 - czy w nim już domyslnie działa się na SMBv3? Czy trzeba to jakos aktywować dodatkowo? Jak to sprawdzic?
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,647
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +1,646 / 32 / -7
    Followers:
    31
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Może masz zwyczajnie słabego kompa?
     
  11. dayus
    Offline

    dayus Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 22, 2015
    Messages:
    13
    Local Time:
    6:24 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dzisiaj chulałem po AFP i transfery na poziomie 70-80MB chwilowo do 95MB/s to już lepiej jak początkowe 40-45.
    Ale fajnie by było gdyby uruchomić pełne 125MB/s.

    Komputer już leciwy, ale chyba jeszcze żwawy.
    10letni iMac na i5 2,8GHz, 8MB L3 cache; 16GB Ram ; dysk SSD: OCZ-Vertex2 120GB ; karta ETH: 1Gbps