TS-431P zakup dysków. 1 x ssd + 3 hdd czy jest sens?

mariocieszyn

Nowy użytkownik
Noobie
24 Maj 2023
3
0
1
45
QNAP
null
Ethernet
null
Witam serdecznie.

Zakupiłem okazjonalnie TS-431P bez dysków.
Zabieram się za zakup dysków do tego nas-a i teraz moje pytanie czy ma sens kupić 1 dysk ssd 1TB (w pierwszą zatoke) i 3 dyski HDD (mój wybór to WD red 4TB)
Czy ten serwer jet na tyle rozbudowany, że ssd użyję na system i pliki często używane a HDD raid pod magazyn danych.
Jeżeli źle kombinuje i nie ma sensu to proszę o informację.
TS-431P to podstawowy 4 zatokowy serwer z tylko 1GB ram bez możliwości rozbudowy (czy ktoś może próbował wlutować kość z większą ilością RAM)?
Warto pakować w to urządzenie dysk SSD?
Czy można tak skonfigurować dyski że 3 są połączone w macierz a 1 pod system + reszta miejsca na dane?
Pozdrawia i dziękuję za wszelkie uwagi.

Pod przechowywanie danych - ten nas może być , ale to nie jest demon szybkości.
SSD jak dysk systemowy , okej.

Czy można tak skonfigurować dyski że 3 są połączone w macierz
RAID1 lub RAID5

Jeżeli chcesz lutować tam RAM, to kup po prostu innego nasa.

Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Proszę jeszcze o odpowieć gdzdzie instaluje się system (w której kieszeni zamontować dysk SSD)?
Czy istnieją jakieś aplikacje lub ustawienia (np więksdza pamięć case) które zwiększa wydajność dzieki dysku SSD?

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (QTS Hero 5.2.4.3079, aktualne na dzień 03.04.25.)
Witam,

włóż dysk SSD w kieszeń nr 1, mam nadzieję, że sprawdziłeś, że jest kompatybilny z QNAP NAS ? Bo nie wszystkie są, niestety.

Zainstaluj system, programy, a potem włóż w kolejne kieszenie 3 dyski po 4 TB i zrób z nich RAID5, to najrosdniejsza opcja dla ochrony przechowywanych danych.

Potem zrobisz na nich pulę nr 2 i udostępnisz ją dla komputerów w sieci.

S.

ps. kiedyś miałem w biurze serwer z dwoma dyskami w RAID 1 (na szczęście).

Jednak któregoś dnia jeden dysk powiedział mi FUCK YOU, a do tego byłem na urlopie... Po powrocie na szczęście po wielu godzinach pracy udało mi sie odzyskać dane z ocałałego dysku, ale po tej awarii wymogłem na szefostwie zakup lepszego serwera z 4 zatokami i od razu ... RAID 6.

Wiem, traci się pojemność, ale w razie awarii nawet 2 dysków naraz dane dalej da się odzyskać i tak naprawdę da się na tym pracować, może trochę wolniej, ale za to jest czas na zakup nowych dysków i migrację macierzy na nowe pola danych.

W warunkach domowych to się może wydawać przesadą, ale różnie bywa, zależy od tego, jak bardzo chcemy chronić nasze dane. Muzykę czy filmy z sieci zawsze można pobrać ponownie, ale naszych zdjęć, czy innych dokumentów rodzinnych już raczej nie bardzo...

Ale tu się kłania zasada backupu 3-2-1 ...

1. kopia lokalna
2. kopia na dysk zewnętrzny
3. kopia na lokalizację zewnętrzną

Z czasem doszedłem do tego, że wrażliwe dane są codziennie zapisywane na dyskach w serwerze w RAID6 (do RAID10 / 50 pomału dojrzewam).

Wieczorem jest robiona kopia na dysk zewnętrzny po USB, na wypadek awarii serwera.

Potem jest robiona kopia tych danych na mój serwer w domu.

I kolejno robię kopię tych danych na dwa inne serwery w zupełnie innych lokalizacjach.

Można to uznać za przesadę, ale nic mnie to nie kosztuje. a już nie raz mi d...ę uratowało, gdy jakaś blondi skasowała plik (niechcący :D) nad którym pracowała kilka dni.

Potem mówi : przepraszam, zaraz to wprowadzę jeszcze raz...

Szefowa się pyta : ile to potrwa ?

No kilka dni, tyle nad tym pracowałam ...

Ja to odtworzyłem w 5 minut, bo miałem kilka kopii.

Życie, nigdy nie przewidzisz, co Cię czeka za rogiem ;)

S.

Wielkie dzięki za udzielone rady
Kupuje SSD goodram 1TB mx400 i dodtego 3 x 4tb WD RED
SSD na system i aplikacje HDD RAID 5 na dane
Pozdrawiam

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-431P
  2. czy warto qm2-2p
  3. dysk na system i aplikacje
  4. ile miejsca na system SSD
  5. wydajnosc
  6. Te-431p