Początkowo chciałem kupić QNAP TS-253A. W/g moich czysto amatorskich, domowych potrzeb całkowicie i aż nadto by wystarczył, ale wszedłem na forum, zacząłem czytać i zgłupiałem %-}. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Poczytałem to i owo, również o możliwych problemach z aktualizacją systemu, i do mojego chciejstwa mógłby podpasować TS-453Bmini. Teraz mam zagwozdkę czy to ma sens. Nie używałbym NASa do wyświetlania filmów, bo od tego mam co innego, czyli jako klasyczny serwer a nie centrum multimedialne.. Służyłby jako miejsce do przechowywania wszelkich plików (filmów, fotek), robienia kopii zapasowych, również z zewnętrznych komputerów przez internet (folder i np MyCloud), dostępu z zewnątrz z małą stronką internetową foto, kalendarza, ftp i ewentualnej obróbki jakichś plików tekstowych a'la Word (virtual?), udostępniania drukarki sieciowej w domu. I inne jak coś wymyślę.
Dodatkowo jakiś system np Linux, wirtualnie, do zabawy i nauki. Dołożyłbym pamięci do 16GB.
Serwer kupuję na co najmniej 5 lat, bo tyle mają gwarancji, właśnie kupione, 2 dyski.
Wydaje się, że bardziej przyszłościowym jest TS-453Bmini. Lepszy i nowszy procesor i inne takie tam ale też i droższy 1750zł vs 2300zł.
Czy w TS-453Bmini jest możliwość instalacji systemu + cache na osobnym SSD + 2 dyski w raid1? Jedna zatoka byłaby pusta.
Ewentualnie z czasem drugi SSD z systemem w raid1.
Lub jeden SSD - system a drugi cache, 2 dyski w raid1. Jest to możliwe?
Podpowiecie dlaczego TS-453Bmini a nie TS-253A albo na odwrót? :beer:
Dodatkowo jakiś system np Linux, wirtualnie, do zabawy i nauki. Dołożyłbym pamięci do 16GB.
Serwer kupuję na co najmniej 5 lat, bo tyle mają gwarancji, właśnie kupione, 2 dyski.
Wydaje się, że bardziej przyszłościowym jest TS-453Bmini. Lepszy i nowszy procesor i inne takie tam ale też i droższy 1750zł vs 2300zł.
Czy w TS-453Bmini jest możliwość instalacji systemu + cache na osobnym SSD + 2 dyski w raid1? Jedna zatoka byłaby pusta.
Ewentualnie z czasem drugi SSD z systemem w raid1.
Lub jeden SSD - system a drugi cache, 2 dyski w raid1. Jest to możliwe?
Podpowiecie dlaczego TS-453Bmini a nie TS-253A albo na odwrót? :beer: