Featured FAQ Uniwersalny pilot Logitech Harmony - jak skonfigurować z Kodi na QNAP'ie?

Discussion in 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' started by Silas Mariusz, Oct 15, 2015.

Loading...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    qnap_hdmi_xbmc_kodi_hd_station_and_logitech_harmony.

    Piloty Harmony sterują urządzeniami w ramach określonych działań, dzięki czemu wystarczy nacisnąć przycisk, aby włączyć to, co trzeba. Chcesz obejrzeć kino domowe, a może telewizję DVB-T, albo np. film z odtwarzacza Kodi/XBMC zainstalowany na serwerze QNAP? Wystarczy jeden przycisk!

    logitech_harmony_one. logitech_harmony_one_battery_charger. logitech_harmony_ultimate_one.

    Zaprogramowane działanie automatycznie włączy telewizor, ustawi odpowiednie wejście HDMI, włączy amplituner (AVR) i przełączy źródło obrazu na to, do którego podłączony jest serwer QNAP po HDMI. Pod przyciski głośności zostaną przypisane polecenia tylko z amplitunera, a pod przyciski lewo, prawo i góra dół oraz przewijania posłużą Ci do swobodnej kontroli aplikacji Kodi.
    screenshot001.

    Pod przyciskiem "info" na pilocie zaprogramowałem sobie szczegółowe informacje nt. filmu:
    screenshot010.

    View attachment 5952 View attachment 5951 View attachment 5953

    Jak więc skonfigurować swój ulubiony pilot do pracy z serwerem QNAP?

    Wariant A:
    Jeśli posiadamy pilot Logitech zgodny nowszymi modelami, zainstaluj i uruchom oprogramowanie MyHarmony oraz skonfiguruj wstępnie swój pilot:
    upload_2015-10-15_17-14-27.
    1. Przechodzimy do zakładki urządzenia
      upload_2015-10-15_18-5-11.
    2. Następnie dodajemy nowe urządzenie (Add device) i z listy producentów wybieramy: Microsoft a następnie wpisujemy Windows Media Center SE
      upload_2015-10-15_18-24-6.
    3. Następnie pozostaje Ci skonfigurować działanie :)

    Wariant B:
    Jeśli model naszego pilota Logitech jest starszy i nie działa z oprogramowaniem MyHarmony instalujemy oprogramowanie standalone: Logitech Harmony Remote Software i wstępnie konfigurujemy program
    ai.imgur.com_2QLLql.
    1. W programie przechodzimy do zakładki Urządzenia (Devices)
      upload_2014-1-20_17-59-28.
    2. Naciskamy "Dodaj urządzenie"
    3. Wybieramy kolejno: Komputer > Centrum mediów (komputer PC), a z listy producentów wybieramy Microsoft
      View attachment 4867 View attachment 4868
    4. W polu model wpisujemy odpowiednio: Windows Media Center lub Windows Media Center SE - zależnie od Waszych preferencji
      View attachment 4869 View attachment 4870
    5. Jeśli chcielibyście zapragnąć więcej możliwości to zawsze można dodać jeszcze: Centrium mediów (komputer PC) – Microsoft – "MCE Keyboard" - ale uwaga! z tym potrafią być spore problemy np. wpadające w loopa komendy
    6. Następnie jedyne co jeszcze programujemy to tzw. działanie.
      upload_2014-1-20_17-58-57.
    To tyle! Miłego oglądania!
    (8):muzyka:
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Odświeżam. Niestety Logitech Harmony umiera. Może Logi uwoli wszystkie kody, więc jakieś ciekawe projekty powstaną, na chwilę obecną tylko wsparcie. Mi np, po aktualizacji firmware w Philipsie 805, przełączanie HDMI źle działa i nie wiem, czy będą to aktualizować.
     
  3. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Kluczowe: we expect. Póki co od 2 miesięcy mój harmony nie ma update kodów, więc.... Krzyżyk
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Wszystko bym zaakceptował gdyby HDMI CEC dobrze działało zwłaszcza z amplitunerami, tv sat i odtwarzaczami wideo. Ale tak k... Nie jest. I ten zjebany audio return channel, to nie działa dobrze. Może w nowych tv, nie wiem.
     
  6. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:49 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Jest i on, cały na czerwono :p. W nowych TV też to nie działa dobrze, są konflikty i często coś przywiesza np. dźwięk, że nie ma. Do dupy, że tak wyszło.
     

Users found this page by searching for:

  1. Myharmony po polsku