How-To Unrar na serwerze QNAP NAS

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 15 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam

    W zwiazku z licznym zainteresowaniem ludzi odnosnie rozpakowywania archiwów RAR bezposrednio z NAS'a postanowilem podeslac szybka metode...

    Pobrac: http://www.rarlab.com/rar/unrar-arm.tar.bz2
    Wrzucic na nas'a np. do /usr/bin

    I dzialac :)

    Jesli ktos ma problem ze po resecie unrar zniknie zawsze moze otworzyc mtdblock5 i wstawic do autorun.sh:
    Kod (Text):
    1. cp /share/MD0_DATA/common/unrar /usr/bin
    Za kazdym razem bedzie kopiowany plik unrar z sciezki /share/MD0_DATA/common do /usr/bin
     
  2. fidziu
    Offline

    fidziu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,


    mozna prosić instrukcji dla laika jak to zaistalować i jak z tego korzystać?

    czy jest jakaś opcja by przglądając foldery przez ww qnapa rozpakowywać archiwa rara i zipa? nie chiał bym za każdym razem sciągać ich na kompa i na nim rozpakowywać..

    dzieki za wsparcie.
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no tak sie nie da

    nalezy zalogowac sie na konsole/shell na qnap'ie
    do tego posluzy program PuTTY

    po zalogowaniu robisz:
    # cd /usr/bin
    # wget http://www.rarlab.com/rar/unrar-arm.tar.bz2
    # tar jxvf unrar-arm.tar.bz2
    # rm -rf unrar-arm.tar.bz2

    wszystkie Twoje udzialy znajduja sie w /share
    wiec wchodzisz np. do /share/Public
    # cd /share/Public
    i rozpakowywujesz jakis rar za pomoca unrar'a
    napisz:
    # unrar
    wyswietli sie pomoc i sposob uzycia
     
  4. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po powyższych działaniach taki komunikat:

    -sh: /usr/bin/unrar: cannot execute binary file

    co mogłem zrobić źle ?
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    masz TS-409 z nowym ARMEL'em... prawdopodobnie ten build nie bedzie Ci dzialac
    zainstaluj Optware i z niego pobierz unrar
     
  6. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i mi też nie działa na TS-409 :-(
    Po poprawnym zainstalowaniu unrar z Optware wyświetlany jest komunikat "Illegal instruction".
    Czy możecie coś poradzić?
    Pozdrawiam.
     
  7. Paollllo
    Offline

    Paollllo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    14
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy naprawdę nikt nie wie?
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    przyłączam się ;)
    Przy odpaleniu innego programiku dostaje komunikat "cannot execute binary file" nadałem najwyższe chmody i nic. Czy jeśli to jest wina struktury ARM to czy da się to ominąć mając kody źródłowe danego programiku?
    Czy sudo pomoże ?
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Kod (Text):
    1.  
    2. Installing unrar (3.7.8-1) to root...
    3. Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/cs05q3armel/cross/stable/unrar_3.7.8-1_arm.ipk
    4. Configuring unrar
    5. Successfully terminated.
    6. [~] # unrar
    7. unrar: /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by /opt/lib/libstdc++.so.6)
    8. [~] #
    9.  
    ten, tego... który z poweruserów podpowie co i gdzie podlinkować aby unrar zadziałał? :D
    [edit]
    hmm.. na razie tylko tyle znalazłem - na chroot powinno zadziałać - ale nie mam takiej możliwości (tzn qnap produkcyjny i nie za bardzo mam jak w nim podłubać w czasie pracy a po pracy mam ciekawsze zajęcia :p )

    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=24&t=749&start=20
     
  10. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Z tego co się można domyśleć, nie jest zainstalowana biblioteka GCC.
    Kod (Text):
    1. # ipkg install gcc
     
  11. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    15:55
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    Hej - tak mi się wydawało = tzn . że brak odpowiedniej bliblioteki...
    - problemem jest to że mam tę bibliotekę (tyle że zapewne w innej niż wymagana wersji) - nie chcę zbytnio ingerować w sprawnie jak dotychczas działający system produkcyjny instalując zbyt wiele na raz.

    a skąd przypuszczenie że tę bibliotekę mam? ano polecenie locate wypluło mi sensowny wynik tj. zlokalizowało szukaną bibliotekę
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # locate libgcc_s.so.1
    3. /lib/libgcc_s.so.1
    4. /mnt/HDA_ROOT/rootfs_2_3_6/lib/libgcc_s.so.1
    5. /share/MD0_DATA/optware/lib/libgcc_s.so.1
    6. /share/MD0_DATA/optware/usr/lib/libgcc_s.so.1
    7. [~] #
    8.  
    Wydawało mi się że wypadałoby podlinkować istniejącą bibliotekę - ale zanim popełnię jakiś błąd chciałem się upewnić że dobrą drogą podążam :)

    Zastanawia mnie tylko czy jest sens używać ipkg - wydawało mi się że ściągając jakiś program ipkg załatwia jednocześnie wszelkie zależności - przynajmniej dotychczasowy soft tak się zachowywał.

    Skoro w systemie są biblioteki to wydaje mi się że unrar powinien być przekompilowany z użyciem istniejącej już w systemie biblio - jeśli potrzebuje innej (nowsze/starszej) to powinna być przygotowana taka paczka która zawiera odpowiednie zależności.

    na tę chwile uważam że unrar nie jest poprawnie przygotowana paczką do użycia przez ipkg :-(

    pozdrawiam, c.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:55
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a probowales go uruchomic z poziomu chroot'a ?
    sprawdz czy zadziala
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.